Allergia

Évről évre nő az allergiás megbetegedések száma, a felnőtt lakosság - átlagosan - húsz százaléka szenved valamelyik fajtájától. Magyarországon közel hárommillió ember allergiás, s ez a szám évente legalább 200 ezerrel nő.

Az allergia a szervezet természetellenes reakciója bizonyos anyagokra, az ún. allergénekre. Ezekkel az anyagokkal különböző módokon kerülhetünk kapcsolatba:

- légutak (pollenek, állati szőrök, házipor, atkák stb.)
- tápcsatorna (ételek, gyógyszerek stb.)
- bőrön keresztül (fémek, vegyszerek stb.)

Szervezetünk több anyagra is allergiás lehet, de immunrendszerünk megpróbálja fenntartani az egyensúlyt, védekezik. Ezt a feladatát úgy tudja ellátni, ha felismeri a szervezetbe került idegen anyagot, majd ártalmatlanná teszi. Az immunrendszer védő szerepe nélkül az emberiség már régen nem lenne életképes, gondoljunk csak az antibiotikumok előtti időkre, amikor járványok, fertőző betegségek tizedelték a világ népességét. Ám ahogy a gyógyszereknek, az oltásoknak köszönhetően visszaszorultak az immunrendszert "megdolgoztató" betegségek, úgy terjedtek el a különböző allergiák. A kutatók úgy vélik, ez nem lehet véletlen egybeesés: lehetséges, hogy felszabadult kapacitásait immunrendszerünk olyan anyagok ellen fordítja, melyekkel békésen együtt élhetnénk.

Az allergia kialakulása az immunrendszer tévedésének következménye: a szervezet számára ártalmasnak ítél valójában ártalmatlan anyagokat és - védekezésképpen - ellenanyagot kezd termelni.

Az allergiára való hajlam öröklődik, de az, hogy betegek leszünk-e, a környezeti hatásoktól függ.

A légúti allergia

Legsúlyosabb formája az asztma, leggyakoribb pedig - sokszor kötőhártya-gyulladással kísérve - az allergiás nátha. A panaszok időtartama alapján szezonális és egész évben fennálló betegségről beszélhetünk. Ez utóbbit a lakásokban található allergének - poratka, állatszőr ", míg a szezonális náthát a virágporok okozzák. Hazánkban egészen kora tavasztól a nyárfák, a hársfélék, az éger és a mogyoró okozza a legtöbb panaszt. Nyáron a pázsitfüvek, míg július közepétől egészen az első fagyig az üröm és a parlagfű pollenjeire lép fel leggyakrabban allergia.

Az allergiás nátha tünetei

Az allergiás náthát olyan allergének okozzák, amelyek a levegőből kerülnek az orrnyálkahártya felszínére, melyen áthatolva indul el a kóros immunológiai válaszreakció.

A jellegzetes tünetek: orrdugulás, orrfolyás, orrviszketés, sokszor szemviszketés, tüsszögés. Ezek alapján a betegeket két csoportra oszthatjuk:

- Rohamokban lép fel a tüsszögés, a meglehetősen bőséges, vizes orrfolyás, az orrdugulás. A tünetek nappal erősebbek, éjszakára csökkennek.
- Általában állandóan fennáll az orrdugulás: a váladék sűrű, nyúlós. A panaszok egyaránt jelentkeznek éjjel és nappal, ám éjjel rendszerint rosszabbodnak.

Az allergiás nátha gyanúja esetén azonnal szakorvoshoz kell fordulni, aki megállapítja, valóban allergiásak vagyunk-e, és ha igen, mi okozza a tüneteket. Az ok kiderítésére legalkalmasabb a bőrpróba. Pozitív eredmény esetén az allergéncseppek helyén apró duzzanat, bőrpír jelentkezik. A teszt gyors és fájdalommentes, ám azt fontos tudni, hogy három éven aluli gyerekeknél hamis negatív reakciókat is adhat, ezért náluk a vérvétellel történő vizsgálat a biztonságos.

Gyógyszeres kezelés

Az orvosok általában helyileg ható szteroid és szájon át szedhető antihisztamintartalmú készítményeket írnak fel a betegeknek. Ezek a gyógyszerek általában receptre kaphatók. Ezenkívül nagy segítséget nyújthatnak kiegészítő kezelésként az orrdugulást megszüntető recept nélkül is kapható orrsprayk. Mivel a szteroidtartalmú gyógyszerek legtöbbször csak több nap után csökkentik az orrdugulást, tanácsos ebben az időszakban a szteroidkezelés előtt is orrdugulást megszüntető sprayt használni.

Orrpsray vagy orrcsepp?

Hazánkban is egyre több ember ismeri fel az orrsprayk használatának előnyeit a régóta ismert orrcseppekkel szemben. Az orrspray használatával a hatóanyag nagyobb nyálkahártya-felületre jut el, így hatékonyabb az alkalmazás. A hatóanyag egyenletes koncentrációban és mindig azonos adagokban jut az orrüregbe, ezért a kezelés pontos és megbízható. Ráadásul az orrsprayk alkalmazása lehetséges lefekvés nélkül is, így diszkrét és kényelmes a használat. Fontos szempont az is, hogy a hatóanyag ott marad, ahová szánták: nem folyik a garatba és nem csöpög ki az orrból.

forrás: Patika Tükör - 2005-08-05

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.