Teát elĹ‘ször az Ăłkori KĂnában kortyoltak. A magyar honfoglalás idejĂ©n KĂna már exportálta is a szárĂtott tealeveleket. A kĂ©nyes cserjĂ©t, illetve annak nevelĂ©si Ă©s a szĂĽretelt levelek elĹ‘kĂ©szĂtĂ©si mĂłdját oly nagy titok övezte, hogy a teafogyasztást kultĂşrájába emelĹ‘ Japánban csak a XII. századtĂłl kezdtĂ©k termeszteni a növĂ©nyt, holott akkor már nĂ©gyszáz Ă©ves hagyománya volt a teaszertartásoknak.
Az elkĂ©szĂtĂ©s mĂłdját is KĂnában kĂsĂ©rleteztĂ©k ki. Eleinte a porrá Ĺ‘rölt levelekbĹ‘l fĹ‘ztĂ©k a meleg italt. KĂ©sĹ‘bb vált elfogadottá a ma is követett gyakorlat, hogy a sodort, szárĂtott leveleket nem fĹ‘zik, csak forrázzák. KĂnában a VIII. században már költemĂ©nyek dicsĹ‘ĂtettĂ©k az eleinte az uralkodĂłk italakĂ©nt emlegetett teát. A teacserje, melynek kĂĽlseje leginkább a rĂłzsafĂ©lĂ©khez hasonlĂt, nagyon kĂ©nyes növĂ©ny. Évente háromszor-nĂ©gyszer szĂĽretelik, de csak azokat leveleket, melyek vĂ©ge kicsit felkunkorodik. A helyes szĂĽret Ă©s a megfelelĹ‘ szárĂtás adja meg a tea minĹ‘sĂ©gĂ©t.
KĂna után Japánban is elterjedt a tea. ElĹ‘bb a fogyasztás szertartásai alakultak ki, kĂ©sĹ‘bb a termesztĂ©st is meghonosĂtották. A zen-buddhizmussal egyĂĽtt terjedt el a szokás, mivel a papok a hosszĂş, egĂ©szsĂ©ges Ă©let egyik titkát látták a növĂ©nyben. ĂŤgy Ă©rkezett meg az elsĹ‘ cserje az elsĹ‘ zen-buddhista szekta alapĂtĂłjával egyĂĽtt az országba. A japán szertartás szerint a teázás során a belsĹ‘ nyugalom megtalálása a cĂ©l. ĂŤgy a tea fogyasztása kĂĽlönleges alkalom volt, az italt lassan, aprĂł kortyonkĂ©nt itták, Ă©s harmĂłniára törekedtek a mozdulatokban Ă©s a halk, kellemes beszĂ©lgetĂ©s tĂ©máiban.
KĂna után India vált a legnagyobb termesztĹ‘vĂ©. A megfelelĹ‘ klĂma kedvezett a termesztĂ©snek, a rossz minĹ‘sĂ©gű ivĂłvĂz, itt is, mint KĂnában, nĂ©pszerűvĂ© tette a teafogyasztást. KĂnai Ă©s indiai közvetĂtĂ©ssel jutott el a tea EurĂłpába, egĂ©szen pontosan Angliába, ahol gyorsan elterjedt a teaivás szokása. Az angolok ötĂłrai teájának meghonosodása ösztönözte a gyarmatokon folyĂł termelĂ©st.
Minden teaivĂł-kultĂşrában közös, hogy három fontos tĂ©nyezĹ‘ben határozzák meg a jĂł tea elkĂ©szĂtĂ©sĂ©nek alapját. Fontos, hogy milyen vĂzbĹ‘l fĹ‘zzĂĽk a teát. Bár a forralás a kĂłrokozĂłkat semlegesĂti, de a tĂşl kemĂ©ny vĂz, magas ásványianyag-tartalom, vagy – hogy a mai gondokrĂłl beszĂ©ljĂĽnk – tĂşl klĂłros vĂz elronthatja az ital ĂzĂ©t.
Nem mindegy az sem, hogy milyen kannában kĂ©szĂĽl a tea. Az igazi teaĂ©lvezĹ‘k szerint a leveleket csak kerámiaedĂ©nyben lehet leforrázni. MinĂ©l kisebb az edĂ©ny, annál jobb, de maximum fĂ©l liter teát kĂ©szĂtsĂĽnk el egy forrázással. Azt ugye mondani sem kell, hogy a teavĂz forralására Ă©s a tea elkĂ©szĂtĂ©sĂ©re használt edĂ©nyek csak Ă©s kizárĂłlag erre a cĂ©lra használhatĂłk. Az igazi szakĂ©rtĹ‘k a tea fajtájának megfelelĹ‘ mázas vagy máztalan kannákat vesznek elĹ‘.
A harmadik Ă©s talán legfontosabb dolog, ami meghatározza a jĂł teát, az elkĂ©szĂtĂ©s mĂłdja. Nem mindegy, mennyi teafĂĽvet (vagyis levelet) teszĂĽnk egy adaghoz, azt milyen forrĂł vĂzzel forrázzuk le, Ă©s termĂ©szetesen az ázatási idĹ‘ is lĂ©nyeges. A mennyisĂ©g ĂzlĂ©s Ă©s persze napszak kĂ©rdĂ©se, a tea erĹ‘ssĂ©gĂ©t a beletett tealevĂ©l mennyisĂ©ge határozza meg. A vĂz hĹ‘mĂ©rsĂ©klete Ă©s az ajánlott áztatási idĹ‘ a tealevelek fajtájátĂłl fĂĽgg.
A Nagy-Britanniában oly nĂ©pszerű (CeylonbĂłl, IndonĂ©ziábĂłl, KĂnábĂłl Ă©rkezĹ‘) fekete teákat a tűzhelyrĹ‘l levett lobogĂł vĂzzel kell leönteni, majd 2-4 percig áztatni. A zöld teákat felforralt, majd 5-7 percig fĂ©lretett vĂzzel kell leforrázni, Ă©s 1-3 percig áztatni. A zöld teát többször is Ăşjraforrázhatjuk, ilyenkor több idĹ‘re van szĂĽksĂ©ge, hogy kiázzon. A kĂ©t fajta közötti kĂĽlönbsĂ©g egyĂ©bkĂ©nt csupán annyi, hogy a fekete tea leveleit sokkal hosszabb ideig szárĂtják, a zöld tea alapanyagául szolgálĂł leveleket pedig alig szárĂtják.
A tea ĂzesĂtĂ©se sok vitát kiváltĂł kĂ©rdĂ©s. Az igazi teaivĂł a tea ĂzĂ©t Ă©lvezi, Ăgy számára nem igazi "teás", aki citrommal Ă©s cukorral "forrĂł limonádĂ©vá" varázsolja a nemes italt. A tea Ĺ‘shazájában sem ĂzesĂtettĂ©k a teát. Angliában aztán kerĂĽlt bele mindenfĂ©le: cukor, tej, vaj. A teázás a XVIII. századra elĂ©rte Oroszországot is, itt is nagyon nĂ©pszerűvĂ© vált a teázás, a szamovárbĂłl leforrázott tealevelekbĹ‘l kĂ©szĂĽlt italt itt cukorral, lekvárral Ă©desĂtettĂ©k.
Ma a tea már nem teljesen ugyanaz az ital, mint amit megkedveltek az angolok. A nagyipar e terĂĽletre is bevonult: megjelent a filteres tea. Ez a kĂ©szĂtĂ©s mĂłdját leegyszerűsĂtette, meggyorsĂtotta, ám az ital Ă©lvezeti Ă©rtĂ©ket lecsökkentette. (Legalábbis ezt mondják a szakĂ©rtĹ‘k.) A tealeveleknek tĂ©r kell, hogy minĂ©l inkább kieresszĂ©k ĂzĂĽket. EzĂ©rt nem javasolják a teatojást sem. Az ázatott leveleket csak a csĂ©szĂ©be töltĂ©snĂ©l kell leszűrni.
A gyĂĽmölcsteákat az igazi teaivĂłk nem sorolják a teák közĂ©. Az aszalt gyĂĽmölcsök leforrázva meleg ĂĽdĂtĹ‘t adnak, ezek nyáron, lehűtve is igen finomak, de nem rendelkeznek a valĂłdi tea erĂ©nyeivel. A filteres, aromákkal feljavĂtott teákrĂłl a teával foglalkozĂł szakirodalom nem is Ăr. A gyĂłgyteák elkĂ©szĂtĂ©se Ă©s hatása is kĂĽlön tudomány, ezekre nem vonatkoznak a fent leĂrt elkĂ©szĂtĂ©si szabályok.
Práger Kitti
forrás: archĂvum
(Patika Tükör – 031103)