Étkezésünk a zodiákus tükrében

Évszakok, hónapok, napok és az asztrológia Mindenki fogyókúrázik, különböző praktikákkal kínozza magát, hogy elérje a számára megfelelő testsúlyt. De mi a megfelelő? Ahogyan jól érezzük magunkat, vagy ahogy megfelelünk a külvilág elvárásainak? Ősszüleink nem számolták a kalóriákat, még a konyhai mérleget sem nagyon használták és mégis tudták, mit kell szervezetüknek biztosítania ahhoz, hogy jól érezzék magukat a bőrükben. Mindig az évszaknak és a napoknak megfelelően étkeztek és éltek, ezt a tudást adták tovább generációról generációra. Kakasszóval ébredtek, a naplementével feküdtek, de előtte még felnéztek az égre, hogy milyen színben bújik a nap a látóhatár mögé. Abból már tudták, milyen időjárásra fognak ébredni, e szerint osztották be napi teendőiket, határidőnapló nélkül. A csillagok állásából szervezték életüket, a vetést, az aratást, a betakarítást. A mai kor embere magas falakat, kerítést emel maga köré, hogy ne lássa a csillagokat.

Az a tiéd, amit megeszel?

Táplálkozási szokásaink megváltoztak. A régi időkben keretet adott az emberek szokásainak a hit, a hiedelem. A vallások útmutatásai szerint étkeztek, ami a mai kor emberének életéből hiányzik. Az étkezésben sincs rendszer, nincs kiindulási pont, amihez igazodni lehet.
A táplálkozásnak pedig nagy szerepe van, ha figyelembe vesszük az egyéni adottságokat és a természet ritmusát, mert erre sincs azonos módszer, mely mindenki számára tökéletes lenne. Fontos szerepe van az évszaknak, a hónapnak, sőt a napoknak is. Ma becsapjuk szervezetünket, azonos táplálékot eszünk télen és nyáron, nem tudjuk felkészíteni magunkat az évszakok változására, hamis illúziókat keltve, nem veszünk tudomást egyediségünkről, mások által ajánlott módszereket erőszakolunk magunkra, amivel nem tudunk azonosulni. Rohanunk, ,,bekapunk valamit", pedig magunkat tisztelnénk meg az étkezés rituáléjával, mert a környezetnek és a terítésnek, a tálalásnak is művészete van. Eltűnt a konyha, a családi tűzhely melege, a nagy asztal, amelyet körülülhetünk. ,,Állva eszünk, mint a lovak", sokszor munkavégzés alatt vagy az utcán, menetközben. Eltűnt az abrosz, a gyertyafény hétköznapjainkból. Össze-vissza bombázzuk szervezetünket az évszakoknak nem megfelelő energiákkal.
Ezeket az energiákat az asztrológiában a bolygók analógiái mutatják.

Évszakok – hónapok

• Tavasz – március 21-étől
Ilyenkor éled a természet. Fel kell készíteni szervezetünket a nyárra, csökkentve az étel, növelve az ital mennyiségét. Sültek helyett főtt ételeket, főzelékeket, nyers és párolt zöldségeket kell enni.

• Nyár – június 21-étől
A betakarítás, az élvezetek ideje, ilyenkor hűteni kell magunkat. Főtt ételek, nyers és párolt zöldségek kerüljenek az asztalunkra, sok-sok folyadékkal, hogy testünk rugalmas maradjon.

• Ősz – szeptember 21-étől
A télre való felkészülés, a számvetés ideje, bőséges és szárazabb ételekkel.

• Tél – december 21-étől
A befelé fordulás ideje, ilyenkor fűteni kell a szervezetünket. Ekkor együk a legtöbbet, kenyeret, sülteket, csökkentve az ital mennyiséget, egyre kevesebb zöldséget fogyasztva.

Napok, ételek, teendők

• Hétfő – a Hold napja.
A hagyományos női szerepek megélése. Ezen a napon a háztartás körüli teendőket – mosás, takarítás stb. – kell előtérbe helyezni. Az anyaság élvezete.
Ételei: a fehér ételek, főzelékek, nyers zöldségek, mint a burgonya (gyökértermés) vagy az éjjel növő uborka. Az ételek formája ezen a napon legyen félkör.

• Kedd – Árész, a Mars napja.
A nagy erőkifejtést igénylő dolgokat – pl. testedzés – erre a napra tegyünk. Ezen a napon képviselhetjük legjobban érdekeinket a munkahelyünkön.
Ételei: piros, magyaros ételek. Hagymás, fűszeres, sült hús, pörkölt. Az ételek formája hosszú legyen.

• Szerda – Hermész, a Merkúr napja.
A kapcsolatépítésére, tanulásra a legmegfelelőbb nap.
Hivatalos ügyeinket is ajánlatos ezen a napon intézni.
Ételei: vegyes, rakott, savanyú, petrezselymes, magos ételek. Ezen a napon apróra vágjuk az ételek alapanyagait.

• Csütörtök – a Jupiter napja.
A bölcsesség, a megfontoltság napja. Ezen a napon érdemes a távlatokra tervezni, jogi ügyeket bonyolítani.
Ételei: sokféle, bőséges, tápláló. Ezen a napon mindent lehet enni, süteményt, édességet is! Az ételeket nagyobb darabokra vágjuk.

• Péntek – a Vénusz napja.
A szépség és az esztétika kerüljön előtérbe. A szépítkezés – fodrász, kozmetikus –, a hódítás ideje. Lepjük meg párunkat „magunkkal".
Ételei: olaszos tészta, színes ételek, gyümölcs. Az ételek formája e napon legyen gömbölyű, formás.

• Szombat – a Szaturnusz napja.
A befelé fordulás, a lezárás ideje. E nap a külső, a belső – meditáció, jóga – rendrakás napja. Ez a nap a legalkalmasabb a temető látogatására is.
Ételei: ez a böjt napja, maradékok, egyszerű, gyorsan összedobható ételeket készítsünk. Az alapanyagokat kocka alakra vágjuk.

• Vasárnap – Apollón, a Nap napja.
Ez az apák napja! Régen ezzel kezdődött a hét, ilyenkor a hétköznapok tevékenységei szoruljanak háttérbe, a családfő fontossága pedig kerüljön előtérbe. A földi javak felvonultatásának ideje. Ez a nap a lélek ünnepe is (templomlátogatás).
Ételei: ünnepi lakoma, finomságok, kenyér. Az ételek formája: karika.

Étkeink rólunk szólnak, magunkról vallunk általuk, még ha úgy is gondoljuk, hogy becsaphatjuk környezetünket. Ha változtatunk étkezési szokásainkon, észre fogjuk venni, hogy változni fog a világ körülöttünk, hisz azok vagyunk, amit teszünk és amit megeszünk.

(A példák a teljesség igénye nélkül, alapanalógiákat érintenek, hisz a téma kimeríthetetlen, és a cikknek nem célja az asztrológia tanítása. Ez csak egy lehetőség, hogy észrevegyük, felfedezzük, szebbé varázsoljuk környezetünket, és benne megtaláljuk, jól érezzük önmagunkat.)

 

Nagy Edit
asztrológus

forrás: Patika Tükör
2006-08-05

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.