<span style="color:red;">JavaScript nem támogatott. A kalkulátor nem működik.<br>KĂ©rjĂĽk, hogy hĂvja be az oldalt egy másik böngĂ©szĹ‘vel!</span> KĂ©rjĂĽk, adja meg a szĂĽksĂ©ges informáciĂłkat! Az Ă–n neme: fĂ©rfi nĹ‘ Az elfogyasztott alkohol mennyisĂ©ge: Pohár (~3.5 dl) sörbĹ‘l (5-6%): Pohárnyi (~1.5 dl) borbĂłl (12-14%): EgysĂ©gnyi (0.5 dl) tömĂ©ny, Ă©getett szeszbĹ‘l (40%): Mennyi idĹ‘vel (Ăłra) ezelĹ‘tt? Testtömege kg-ban: BecsĂĽlt vĂ©ralkoholszint: ‰ (ezrelĂ©k) VĂ©ralkohol (‰) JellemzĹ‘k 0.3-0.5 Az elsĹ‘ tĂĽnetek megjelenĂ©se, csillogĂł szem, derűsebb hangulat, bĹ‘beszĂ©dűsĂ©g, gátlások kezdeti leĂ©pĂĽlĂ©se, reflexek tompulása. 0.5-1.5 Ittasság. EufĂłria, kifejezetten emelkedett hangulat, gátlások elvesztĂ©se, alaptalan önbizalom, erĹ‘södĹ‘ logorrhoea (bĹ‘beszĂ©dűsĂ©g, "szĂłmenĂ©s"). MozgáskoordináciĂł romlása, növekvĹ‘ reakciĂłidĹ‘, szűkĂĽlĹ‘ tĂ©rlátás, belövellt kötĹ‘hártya. Pulzus Ă©s lĂ©gzĂ©s szaporább, vĂ©rnyomás emelkedik, verejtĂ©kezĂ©s, fokozott vizeletkiválasztás (diuresis). 1.5-2.5 RĂ©szegsĂ©g. ExcitáciĂł (izgatottság), egzaltáciĂł, nyugtalanság, ingadozĂł hangulat, agresszivitás. Normák figyelmen kĂvĂĽl hagyása. ÉrzĂ©kelĂ©s, reflexek, egyensĂşlyĂ©rzĂ©s számottevĹ‘ romlása, bizonytalan járás Ă©s tĂ©rbeli tájĂ©kozĂłdás, akadozĂł beszĂ©d. Sápadtság, lĂ©gzĂ©s Ă©s szĂvműködĂ©s gyĂ©rĂĽl, hányinger, hányás jelentkezhet. 2.5-4.0 AlkoholmĂ©rgezĂ©s. Zavarodottság, aluszĂ©konyság, kĂ©sĹ‘bb komatĂłzus szak: ingerekre nincs reakciĂł, reflexek nem válthatĂłak ki, pupillák szűkek (romlĂł kilátások, ha ezután kitágul), lĂ©gzĂ©s felĂĽletes, pulzus gyenge, vĂ©rnyomás alacsony. Vizelet- Ă©s szĂ©klettartási nehĂ©zsĂ©gek. AspiráciĂł, fulladás veszĂ©lye (garatreflex nincs, nyelv hátracsĂşszhat), szabadban kihűlĂ©s, fagyás. ÉletveszĂ©lyes állapot. Figyelem! A kalkuláciĂł közelĂtĹ‘ becslĂ©s, mely a kaukázusi (europid) rasszhoz tartozĂł egĂ©szsĂ©ges emberek szervezetĂ©nek átlagos etil-alkohol metabolizmusán (pontosabban katabolizmusán) alapul. Nem veszi figyelembe az etanol lebontásának, az alkoholtűrĹ‘ kĂ©pessĂ©gnek genetikai, alkati, Ă©letkorbĂłl, illetve egyĂ©b okbĂłl fakadĂł esetleges kĂĽlönbözĹ‘sĂ©geit. Felbontása korlátozott az elfogyasztott italok alkoholtartalmára Ă©s idĹ‘távjára, Ă©rzĂ©ketlen a fogyasztás körĂĽlmĂ©nyeire. BetegsĂ©g, gyĂłgyszerek szedĂ©se, beszűkĂĽlt májfunkciĂł (enzimaktivitás) esetĂ©n nem informatĂv. Magyarországon a gĂ©pjárművezetĂ©s kapcsán zĂ©rĂł tolerancia van Ă©rvĂ©nyben, azaz alkohol jelenlĂ©te a vĂ©rben a kimutathatĂł legcsekĂ©lyebb arányban sem megengedett. LĂ©galkohol Ă©s vĂ©ralkohol – nĂ©hány mondat a mĂ©rĂ©srĹ‘l A szondák – mg/litert mĂ©rve – általában kĂ©t tizedesjegyű felbontással működnek. Tehát 1.00 mg/l esetĂ©n 1 mg alkohol van jelen 1000 ml tĂĽdĹ‘ lĂ©gtĂ©rforgatban. Ha a kĂ©szĂĽlĂ©k PASS vagy NEG jelzĂ©st mutat, az azt jelenti, hogy az Ă©rtĂ©k 0.01 alatt maradt, intĂ©zkedĂ©sre alapesetben nem kerĂĽl sor. VĂ©rbĹ‘l közvetlenĂĽl kimutatva (g/l ezrelĂ©kben*) a laborkĂ©szĂĽlĂ©k mĂ©rĂ©se mĂ©rvadĂł. Szondázásnál a rendĹ‘r figyelembe veszi a szonda által mutatott lĂ©galkohol koncentráciĂł (BrAC – Breath Alcohol Concentration), illetve a vĂ©rbĹ‘l törtĂ©nĹ‘ vĂ©ralkohol kimutatás (BAC – Blood Alcohol Concentration) viszonyát, ennek megfelelĹ‘en jár el. Ez Ă©lettani Ă©s farmakokinetikai vizsgálatok alapján kb. kĂ©tszeres szorzĂłt jelent (2.1-2.4, országonkĂ©nt más Ă©s más lehet), tehát 0.25 mg/l szonda által mutatott lĂ©galkohol koncentráciĂł esetĂ©n vĂ©lelmezhetĹ‘ a 0.5 ezrelĂ©ket (azaz a vĂ©rben literenkĂ©nt fĂ©l gramm alkohol mennyisĂ©gĂ©t) meghaladĂł vĂ©ralkohol koncentráciĂł, ami sĂşlyosabb megĂtĂ©lĂ©s alá esik, kimerĂti az ittasság fogalmát. Ez az alacsonyabb koncentráciĂłnál megvalĂłsulĂł szabálysĂ©rtĂ©ssel szemben vĂ©tsĂ©g, tehát már bűncselekmĂ©ny, feljelentĂ©ssel Ă©s jĂłval komolyabb következmĂ©nyekkel jár. *SzigorĂşan vĂ©ve nem ezrelĂ©k, hiszen nem ugyanazon, pl. tömeg a tömegben vagy tĂ©rfogat a tĂ©rfogatban egysĂ©gekkel fejezzĂĽk ki. Az alkohol sűrűsĂ©ge kisebb a vĂzĂ©nĂ©l, Ăgy az 1‰-es g/l koncentráciĂł kb. 1.25 ml alkoholt jelent 1000 ml vĂ©rben, azaz tĂ©rfogati arányban ez lenne a tĂ©nyleges ezrelĂ©k, de a gyakorlat ezt g/l ezrelĂ©kre egyszerűsĂti. Az etil-alkohol pontos sűrűsĂ©ge 0,789 g/ml. Váli BĂ©la EdgárorvosiLexikon.hu * * * Ajánljuk figyelmĂ©be: TĂĽzes vĂz – Enzimek tánca KözzĂ©tĂ©ve: 2016. 04. 07. 00:14 You must have JavaScript enabled to use this form. Saját nĂ©v HozzászĂłlás A szövegformátumokrĂłl Egyszerű szöveg A HTML jelölĹ‘k használata nem megengedett. A webcĂmek Ă©s e-mail cĂmek automatikusan kattinthatĂł hivatkozásokká alakulnak. A sorokat Ă©s bekezdĂ©seket a rendszer automatikusan felismeri. A mezĹ‘ ĂĽresen hagyandĂł KĂ©t liter bor halálos? Köhhöm!!! Nem is nagyon Ă©rzem... Kicsit rossz az algoritmus!!!!! :) Az egy dolog hogy 8-10 Ăłra alatt benyaldosva.... Válasz Az algoritmus nem alkoholistákra vonatkozik! Válasz XDDDDDDD Válasz Vannak videĂłk ahol egyhĂşzásra majdnem 1 litert, pontosan 7 decit, amik általában a nagy pl. whiskis ĂĽveget jelentik, na azokat lehĂşzzák Ă©s tĂşlĂ©lik. Persze a filmet utánozva volt aki nem vagy detoxikálták. Viszont igen, az alkoholisták akik erre gyĂşrnak, már jobban bĂrhatják elvileg feldolgozni az alkoholt. Az Ă©rdekessĂ©ge a dolognak, vajon ezeknĂ©l az embereknĂ©l nehezebben kimutathatĂł az alkoholszint vagy lehet-e gyĂşrni/gyakorolni/trĂ©ningezni rá, hogy a szervezet gyorsabban Ă©s több alkoholt bontson le? Ugye, amit mindig megadnak egy átlagĂ©rtĂ©k, ez olyan, mintha egy tornaĂłrán a diákok magassági ugrás mĂ©rĂ©sĂ©nek az áltagát vennĂ©nk, ami nyilván kevesebb lesz, mint amit valamelyik diák meg tud ugrani, Ăgy Ă©pĂtek egy keritĂ©st, aztán elcsodálkozom, hogy ugorhatta át könnyedĂ©n. Válasz MegfigyelhetĹ‘ hozzászokás, amikor a munkára fogott emzimrendszerek gyorsabban, erĹ‘teljesebben reagálnak a rendszeres alkoholbevitelre. Nem Ă©rdemes "gyĂşrni" erre, sok jĂł nem származik belĹ‘le: krĂłnikus kitettsĂ©g, megváltozĂł gyĂłgyszermetabolizmus, további toxikus szervkárosodások. Van egyfajta funkcionális hozzászokás is, amikor a rendszeres fogyasztĂł jobban kontrollálja az alkoholos befolyásoltság helyzetĂ©t, de ennek nem sok köze van az anyagcserĂ©hez. Az egyĂ©ni kĂĽlönbsĂ©gek leginkább enzimakaktivitás szintjĂ©n ragadhatĂłak meg. Genetikailag meghatározottan számos alkohol-dehidrogenáz Ă©s aldehid-dehidrogenáz enzimvariáns dolgozhat az emberekben. Válasz Oldalszámozás ElsĹ‘ oldal « ElsĹ‘ ElĹ‘zĹ‘ oldal ‹ ElĹ‘zĹ‘ Page 1 Page 2 Ăšj hozzászĂłlás
Két liter bor halálos? Köhhöm!!! Nem is nagyon érzem... Kicsit rossz az algoritmus!!!!! :) Az egy dolog hogy 8-10 óra alatt benyaldosva.... Válasz
Vannak videĂłk ahol egyhĂşzásra majdnem 1 litert, pontosan 7 decit, amik általában a nagy pl. whiskis ĂĽveget jelentik, na azokat lehĂşzzák Ă©s tĂşlĂ©lik. Persze a filmet utánozva volt aki nem vagy detoxikálták. Viszont igen, az alkoholisták akik erre gyĂşrnak, már jobban bĂrhatják elvileg feldolgozni az alkoholt. Az Ă©rdekessĂ©ge a dolognak, vajon ezeknĂ©l az embereknĂ©l nehezebben kimutathatĂł az alkoholszint vagy lehet-e gyĂşrni/gyakorolni/trĂ©ningezni rá, hogy a szervezet gyorsabban Ă©s több alkoholt bontson le? Ugye, amit mindig megadnak egy átlagĂ©rtĂ©k, ez olyan, mintha egy tornaĂłrán a diákok magassági ugrás mĂ©rĂ©sĂ©nek az áltagát vennĂ©nk, ami nyilván kevesebb lesz, mint amit valamelyik diák meg tud ugrani, Ăgy Ă©pĂtek egy keritĂ©st, aztán elcsodálkozom, hogy ugorhatta át könnyedĂ©n. Válasz
Megfigyelhető hozzászokás, amikor a munkára fogott emzimrendszerek gyorsabban, erőteljesebben reagálnak a rendszeres alkoholbevitelre. Nem érdemes "gyúrni" erre, sok jó nem származik belőle: krónikus kitettség, megváltozó gyógyszermetabolizmus, további toxikus szervkárosodások. Van egyfajta funkcionális hozzászokás is, amikor a rendszeres fogyasztó jobban kontrollálja az alkoholos befolyásoltság helyzetét, de ennek nem sok köze van az anyagcseréhez. Az egyéni különbségek leginkább enzimakaktivitás szintjén ragadhatóak meg. Genetikailag meghatározottan számos alkohol-dehidrogenáz és aldehid-dehidrogenáz enzimvariáns dolgozhat az emberekben. Válasz
Két liter bor halálos? Köhhöm!!! Nem is nagyon érzem... Kicsit rossz az algoritmus!!!!! :) Az egy dolog hogy 8-10 óra alatt benyaldosva....
Az algoritmus nem alkoholistákra vonatkozik!
XDDDDDDD
Vannak videĂłk ahol egyhĂşzásra majdnem 1 litert, pontosan 7 decit, amik általában a nagy pl. whiskis ĂĽveget jelentik, na azokat lehĂşzzák Ă©s tĂşlĂ©lik. Persze a filmet utánozva volt aki nem vagy detoxikálták. Viszont igen, az alkoholisták akik erre gyĂşrnak, már jobban bĂrhatják elvileg feldolgozni az alkoholt.
Az Ă©rdekessĂ©ge a dolognak, vajon ezeknĂ©l az embereknĂ©l nehezebben kimutathatĂł az alkoholszint vagy lehet-e gyĂşrni/gyakorolni/trĂ©ningezni rá, hogy a szervezet gyorsabban Ă©s több alkoholt bontson le? Ugye, amit mindig megadnak egy átlagĂ©rtĂ©k, ez olyan, mintha egy tornaĂłrán a diákok magassági ugrás mĂ©rĂ©sĂ©nek az áltagát vennĂ©nk, ami nyilván kevesebb lesz, mint amit valamelyik diák meg tud ugrani, Ăgy Ă©pĂtek egy keritĂ©st, aztán elcsodálkozom, hogy ugorhatta át könnyedĂ©n.
Megfigyelhető hozzászokás, amikor a munkára fogott emzimrendszerek gyorsabban, erőteljesebben reagálnak a rendszeres alkoholbevitelre. Nem érdemes "gyúrni" erre, sok jó nem származik belőle: krónikus kitettség, megváltozó gyógyszermetabolizmus, további toxikus szervkárosodások.
Van egyfajta funkcionális hozzászokás is, amikor a rendszeres fogyasztó jobban kontrollálja az alkoholos befolyásoltság helyzetét, de ennek nem sok köze van az anyagcseréhez.
Az egyéni különbségek leginkább enzimakaktivitás szintjén ragadhatóak meg. Genetikailag meghatározottan számos alkohol-dehidrogenáz és aldehid-dehidrogenáz enzimvariáns dolgozhat az emberekben.