Tél végén, fáradtan

Amire a tél végén is képesek lehetünk...Kimerülő tartalékok
Úgy érzi, ólomból vannak a tagjai? Semmihez sincs kedve, állandóan fáradtak érzi magát?
Ne féljen, nincs egyedül: még nagyon sokan érezzük ugyanezeket a tüneteket. Bizony itt van a menetrendszerűen érkező tavaszi fáradság. Az állapot okait – alapvetően – szervezetünk télen megváltozott hormonháztartásában és meglehetősen megcsappant nyomelem-, vitamin- és ásványianyag-készletében kereshetjük.

Az 1900-as évek elejének fontos felfedezése volt – melyet állatkísérletekkel bizonyítottak – , hogy szervezetünknek a szénhidrátokon, a fehérjéken és a zsírokon kívül kiegészítő anyagokra, például vitaminokra is szüksége van. Ezek a szerves vegyületek azért rendkívül fontosak, mert – bár energiát nem szolgáltatnak – többek között, az anyagcseréhez is nélkülözhetetlenek.
A vitamin kifejezést először egy lengyel vegyész, Casimir Funk használta, mégpedig a „vitális aminok" rövidítéseként. Úgy gondolta ugyanis – tévesen –, hogy a vitaminok ammóniaszármazékok, vagyis aminok. Ugyanakkor ő volt az, akinek sikerült bebizonyítania, hogy bizonyos betegségek hátterében a vitaminhiány áll. Ilyen betegség – többek között – az angolkór vagy a skorbut.
A vitaminok mellett az ásványi anyagok és a nyomelemek hiánya is kellemetlen tüneteket okozhat a fáradtságtól kezdve a szezonális depresszión át a szexuális zavarokig.
• Ásványi anyagok: nátrium, kálium, magnézium, kalcium, foszfor.
• Nyomelemek: vas, jód, cink, réz, króm, szelén, mangán
Ha helyesen állítjuk össze az étrendünket, általában fedezni tudjuk szervezetünk vitamin- és ásványianyag-szükségletét, de ne feledkezzünk meg arról, hogy télen általában nem jutunk annyi friss zöldséghez és gyümölcshöz, illetve kevesebb napfény éri a bőrünket, így a D-vitamin-szintézise sem indul meg. Ráadásul egy közönséges megfázás vagy az influenza is jócskán megnövelheti a szervezet vitaminigényét. Nem csoda hát, ha úgy érezzük, minden sejtünk várja már a tavaszt, a napfényt, a ragyogó színeket.
Néhány egyszerű ötlet, melyekkel talán könnyebben átvészelhetjük a tél végi, álmos időszakot:

• Töltsön egyre több időt a szabadban. Sétáljon, kiránduljon, s ha az idő engedi, a kerékpárokat is elővehetjük. Ha rossz az idő, otthon is tornázhatunk, vagy éppen táncolhatunk, ami azért is jó, mert nemcsak átmozgatja a testünket, hanem jókedvre is derít.
• Hagyja el a nehéz, téli ételeket, s lehetőség szerint egyen minél több friss zöldséget, gyümölcsöt. Itt a spárga szezonja: a zsenge, párolt spárga magas tápértékű, finom zöldség. 10 dekagramm már a napi C-vitamin-szükséglet negyedét fedezi.
• Ha nehezén „tér magához" reggel, vegyen élénkítő hatású, hideg-meleg zuhanyt. Mindig a hideg vízzel fejezze be, meglátja, milyen frissen vág neki a napi feladatoknak.

forrás: Patika Tükör
2007-03-05

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.