Veszélyes is lehet a fitymaszűkület

A felnőttkori fitymaszűkületnek két típusa van: a veleszületett és a szerzett.

Enyhébb esetben a bőr a makkról még visszahúzható, de igen feszes, és gyakran heges gyűrű szorítja el a makkot. Ez fájdalmas, gyakran a feszülés miatt a bőr elrepedezik, ez visszatérő gyulladások forrása lehet.

Ennél súlyosabb, amikor a bőr olyan szűk, hogy nem húzódik a makk mögé. Extrém esetben a tűszúrásnyira beszűkült bőr nyílásán a vizelet is nehezen távozik. A szűkület miatt a fityma alatt felgyülemlő váladék állandó gyulladást tart fenn, de úgynevezett fitymakövek is kialakulnak.

Az elhanyagolt esetek következménye a sokszorosan gyakrabban előforduló pénisz, illetve fitymarák. Az állapotnak – a közösülés nehezítettségén túl – még életet veszélyeztető hatása is lehet.

Gyógykezelés: a gyerekeknél észlelt szűkület az esetek döntő többségében nem fitymaszűkület, hanem úgynevezett „cellularis adhesio”. Ez a bőr és a makk közötti tapadást jelenti, amit a szakember egy mozdulattal megold.

A felnőttkori fitymaszűkület és gyulladás gyakran társul cukorbetegséghez. A megoldása műtéti. A beavatkozást nem érdemes halogatni, mert kórházi befekvést nem igényel, járóbeteg-ellátásban 20-30 perc alatt elvégezhető. A műtét sok kellemetlenségtől szabadítja meg a fitymaszűkülettől szenvedő férfit.

 

Dr. Török Alexander
urológus, uro-szexológus

forrás: archívum
(Patika Tükör – 030801)

Megjegyzés

Fitymaszűkület fotó a médiatárban.

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.