C-vitamint passzív dohányosoknak is?

A multivitamin pezsgőtabletták ált. 60 mg C-vitamint tartalmaznak. Ez önmagában fedezi teljes napi C-vitamin szükségletünket.Egy az USA-ban végzett vizsgálat szerint a C-vitamin megvédheti a passzív dohányosokat a füst által okozott ártalmaktól.
A kísérlet során azon passzív dohányosokban, akik két hónapon át napi 500 mg C-vitamint vettek magukhoz, átlagosan 11-12 százalékkal alacsonyabb koncentrációban mérték a jelenlétét egy, a sejtmembránt oxidatív úton károsító ún. lipid peroxidáznak. A kontrollcsoportba tartozó passzív dohányosok placebot (azaz C-vitamint nem tartalmazó, "üres" tablettákat) kaptak.

A viszonylag kevés résztvevő és a rövid követési időszak nem tette lehetővé, hogy további messzemenő következtetéseket lehessen levonni, azaz a C-vitamint szedők előnye nem erősíthető meg a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében vagy a rosszindulatú daganatképződés elkerülésében. Mivel az utóbbi betegségek kialakulásában az oxidatív úton károsító szabadgyököknek ill. a lipid peroxidázoknak is jelentős szerepet tulajdonítanak, a C-vitamin ilyetén védőfunkciója talán nem túl merész feltételezés. A vizsgálat azonban csak arra világított rá, hogy ha nemdohányzóként nem sikerül rávennünk a környezetünkben tevékenykedőket káros szenvedélyük elhagyására, a C-vitamin segíthet megőrizni egészségünket.
Szent-Györgyi Albert egyszemélyes kísérletében magának is nagy dózisban adagolta a C-vitamint abból a célból, hogy előnyös hatásait kimutathassa. A mai modern laboratóriumi vizsgáló eljárások hiánya okán tovább nem léphetett, de ő volt az aki az első – tán legjelentősebb – lépést megtéve felfedezte a világnak azt a vitamint, mely – ha néha egy kis misztikum lengi is körül – minden kétséget kizáróan a humán biokémia folyamatok és a sejtélettan egyik központi szereplője.
A C-vitamin vízben oldódó vitamin, kiválasztása a vesén keresztül történik. Naponta több mint 1000 mg bevétele, csak speciális okból, orvosi megfontolás alapján javallt.


(–VBE–)

2003.08.07

Ha a tartalmat hasznosnak találta, kérjük nyilvánítsa ki tetszését facebook oldalunk javára! Köszönjük!

orvosiLexikon.hu a Facebook-on

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Restricted HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.