Bulimia

DEFINÍCIÓ

A táplálkozási zavarok közé tartozó kórkép, melyet testséma-zavar és korlátlan evési kényszer jellemez. Nyugat-Európai kutatások szerint a fiatal nők 5-7 %-a szenved ebben a betegségben. Oka mindezidáig ismeretlen. A nők körében egyértelműen gyakoribb, jellemzően a jó szociális környezetben élő, középiskolába járó lányok érintettek. A testséma megváltozásáért nem utolsó sorban a reklámok felelősek, amelyek a fiatal nőkben kisebbrendűségi érzéseket keltenek. Az említett reklámok szépségideálként kifejezetten sovány nőket állítanak, ezáltal a betegségben érintett személyek elégedetlenek saját megjelenésükkel, alakjukkal, kórosan kövérnek tartják magukat.

TÜNETEK

-az étel iránti csillapíthatatlan vágy
-egyszerre nagy mennyiségű étel fogyasztása, majd ezt követően - az esetek nagy részében - erőltetett hányás, napokig tartó koplalás, hashajtók vagy vízhajtók túlzott alkalmazása.
A kórképre jellemző az elhízástól való kóros rettegés.

KEZELÉS

Sokszor hónapok vagy évek telnek el, amíg a betegségre fény derül. A kezelés alapját a pszichoterápia képezi, ún. kognitív - viselkedési terápiával a testséma-zavar az esetek nagy részében megszüntethető. Antidepresszánsok szintén szerepet kapnak a betegség kezelésében.


Dr. Igaz Iván

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.