testtömegindex

[gac]

A futás, kocogás előnyös, kivéve extrém túlsúly esetén!A metabolikus szindróma az iparosodott társadalmak népbetegsége. A túlzott energiabevitel és a mozgásszegény életmód következtében alakul ki. Központi problémája az inzulin rezisztencia és az ehhez társuló másodlagos betegségek, melyek együttesen felgyorsítják az érelmeszesedés folyamatát. A fiatal generáció „képernyő-függése”, a kóla, chips és gyorséttermek népszerűsége miatt egyre fiatalabb életkorban jelentkezik a betegség, előfordulása már a gyermekgyógyászati gyakorlatban sem ismeretlen. A tünetegyüttes megelőzésében a tudatos táplálkozás és a rendszeres testmozgás szerepe alapvető fontosságú.

A metabolikus szindróma (X szindróma) meghatározása (WHO)

A glukóz intolerancia kezdeti megnyilvánulása az emelkedett éhgyomri vércukorszint, majd csökken a glukóztolerancia, végül manifesztálódik a diabetes mellitus. A szénhidrátanyagcsere-zavar mellett további három jellemző tünetből legalább kettő jelenléte szükséges a tünetegyüttes megállapításához:

1. hipertónia (ismételten magas vérnyomás)
2. diszlipidémia (emelkedett összkoleszterin vagy LDL-koleszterin vagy triglicerid, vagy csökkent HDL-koleszterin szint)
3. alma típusú elhízás (BMI = 27 kg/m2 és/vagy derékkörfogat férfiaknál >94 cm, nőknél >80 cm-nél)A betegség kialakulásaA metabolikus szindróma létrejöttében központi szerepet játszik a felszaporodott viszcerális zsírszövet, illetve az általa termelt hormonszerű anyagok. Kellően nagy túlsúly esetén az inzulinrezisztencia kialakulása mindenkinél csak idő kérdése, de ha a családban halmozottan fordul elő cukorbetegség, már kisebb mértékű elhízás esetén is kialakulhat. Az inzulinérzékenység csökkenése eleinte az inzulintermelés fokozódását indukálja. A hiperinzulinémia emeli a szimpatikus idegrendszer aktivitását (sympathoadrenalis túlműködés), amely megteremti a magas vérnyomás kialakulásának előfeltételét. Egy idő után a hasnyálmirigy már képtelen a kompenzatórikus, azaz az inzulinrezisztencia mértékének megfelelő mennyiségű inzulint termelni, felütik fejüket a szénhidrát anyagcsere zavarai. A magasabb vércukorszint, illetve az inzulinhatás elégtelensége elősegítik az atherogén lipideltérések kialakulását, ami érbetegségeket okoz.

Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, és vacsorázz, mint egy koldus! – tartja a mondás. Bizony, ha az egészségünk, a jó alakunk, nem utolsósorban pedig az emésztőrendszerünk épségének megőrzése a cél, akkor jobb, ha így teszünk. Persze ez nem mindig könnyű, különösen az ünnepek közeledtével.

Az emésztés tulajdonképpen már a szájban megindul. A fogainkkal kis darabokra aprított ételek lebontását a nyál kezdi, amiláz nevű enzimjével. A táplálék a szájból a nyelőcsövön át a gyomorba jut, ahol „savfürdőt" vesz. 4-5 óra elteltével a vékonybélbe kerül, ahol különféle emésztőnedvek bontják le. A vékonybél belső felszínét bélbolyhok borítják: a táplálék ezeken keresztül szívódik fel a vérbe. Újabb néhány óra elteltével a maradék a vastagbélben halad tovább, hogy további 7-16 órát töltsön ott. Itt már csak a víz és az ionok felszívódása történik, emésztés nem. A nem hasznosítható részek végül a végbélnyíláson keresztül távoznak, széklet formájában.

Riasztó elhízási tendencia az Egyesült Államokban 1985-2008 között. Megtekintéséhez kattintson a képre, majd kattintson a nagyításra!A minap olvashattuk egy vezető magyar hírportál címlapján, hogy amerikai kutatók szerint a multivitaminok nem védenek a rosszindulatú betegségekkel szemben. A kissé homályos érvelés szerint ahol ez korábban mégis kimutatható volt, ott az "alultápláltság" játszhatott szerepet, szemben az aktuális vizsgálatban részt vevő egészséges amerikaiakkal.
Felmerül a kérdés, hogy azokra az amerikaiakra gondoltak-e, akik körében 30%-os az elhízottság, ahol ez a probléma már megelőzi a dohányzás által elszenvedett károkat, ahol az elhízás "nemzetbiztonsági kérdéssé" vált.
Michelle Obama egy éve hirdette meg a Mozogjunk! programot, mely a fizikai aktivizáláson túlmenően az étkezési szokások megváltoztatására, a szülők felvilágosítására helyezi a hangsúlyt. Nem véletlen az igyekezet. Az amerikai gyerekek körében a 20%-ot közelíti az elhízottak aránya, az "egyszerű" túlsúlyosakról már nem is beszélve. Ilyen rizikófaktorral terhelt populációból merítve akár téves következtetésekre is juthatunk egy-egy vizsgálat lezárásakor, különösen ha nem ügyelünk a kontroll csoport összetételére.

GYAKORISÁG

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatásai szerint az elhízás az európai lakosság körében 10-20%-ra tehető. A kelet-európai államokban, így Magyarországon az elhízottak aránya még magasabb, egyes felmérések szerint a túlsúlyosak, illetve az elhízottak aránya kb. 40-50 %. Az utóbbi néhány évtizedben az elhízás gyakorisága a fejlett országokban nőtt.

DEFINÍCIÓ/DIAGNÓZIS

Az elhízáson a szervezet zsírtartalmának kóros megnövekedését értjük.

Annak a megállapítására, hogy az elhízás milyen mértékű, számos eljárás van használatban.

Beszéljünk a soványságról!

A megfelelő táplálkozás, a jó tápláltsági állapot az egészségben eltöltött élet alapja. A szociális, gazdasági helyzet és a táplálkozási ismeretek szintjének emelkedésével párhuzamosan eltűntek a klasszikus hiánybetegségek, mint pl.: a skorbut (C-vitamin-hiány), a pellagra (Niacinhiány), az angolkór (D-vitamin-hiány), a beriberi (B1-vitamin-hiány), ám manapság a kiegyensúlyozatlan, energiában és egyes tápanyagokban bőséges, de más tápanyagokból kisebb hiányt mutató táplálkozás jelent veszélyt.

A fogyókúra reneszánszát éljük. Különféle diéták terjednek, egyre több, biztos fogyással kecsegtető receptkönyv jelenik meg. Sok olyan módszer él a köztudatban, amelyek - rövid távon - biztos sikerrel járnak. Azonban a tartós "kilók feletti győzelem" nem következik be, mivel a leadott súly gyorsan visszarakódik. Ennek oka legtöbbször az, hogy olyan diétás megoldásokkal próbálkozunk, amelyek távol állnak a kiegyensúlyozott táplálkozástól, hosszú távon nem tarthatók, az anyagcserét – sokszor a hormonrendszer működését is – előnytelenül befolyásolják.

Hazai helyzetkép
A magas vérnyomás súlyos szövődmények kialakulásához vezethet, ám vizsgálatok bizonyítják, hogy a 140/90 Hgmm alatti cél-vérnyomásérték elérésével 25-50 százalékkal csökkenthető a szövődmények kialakulása.
2005 tavaszán a Magyar Hypertonia Társaság „Éljen 140/90 alatt!" címmel – átfogó oktató és beteg-együttműködést segítő – orvosoknak szóló szakmai programot indított, melynek első éve sikeresen lezárult. Az immár a Nemzeti Népegészségügyi Program keretein belül zajló akció során 40 ezer adatlapot töltöttek ki: ezek elemzéséből átfogó és pontos kép kapható a hazai hipertóniás betegek állapotáról és hosszú távú kockázatairól.

Az alma típus...Gyanítom, hogy újévi fogadalmaink listáján előkelő helyet foglalt el az önmagunknak vagy környezetünknek tett ígéret: januártól fogyókúrázom! Aztán telnek a napok, a hetek, és újabbnál újabb kifogást találunk a diéta elodázására. Aztán tavasszal előkerülnek a szekrényből az „összement" szoknyák, nadrágok és beindul a fogyókúra-őrület.

A legtöbben pillanatok alatt, különösebb erőfeszítés nélkül szeretnének megszabadulni a súlyfeleslegüktől. Ez természetesen – általában – a legtrendibb csodamódszer segítségével sem sikerül. Így a többletsúly megmarad, esetleg a helytelen táplálkozási szokásoknak köszönhetően még gyűlik is hozzá néhány kilogramm. Majd jön a következő január, az újabb fogadalom, és kezdődik az egész körforgás elölről. Így sok ember mondhatja el magáról, hogy bár egész életében diétázott, mégis egyre kövérebb lett.

Percentilis görbePortálunkon számos kalkulátort találhatnak olvasóink. Többek között: kiterjesztett ideálsúly kalkulátor (tolerábilis tartománnyal), napi energiaszükséglet kalkulátor, a menstruációs cilkus hosszát is figyelembe vevő szülési kalkulátor, a nagyon tanulságos halálozási szimulátor.

Sokan kérdezték tőlünk, hogy miről is ad felvilágosítást a szintén népszerű percentilis kalkulátor.

Évente 18 ezer haláleset, 50 ezer új betegEgyre többen hívják a mentőket, amikor a szélütés tüneteit észlelik. A Magyar Stroke Társaság /MST/ égisze alatt elindított, két hónapig tartó TCR kampány elérte célját. Az emberek sokkal bátrabban nyúlnak a telefon után, sokkal hamarabb kérnek segítséget. Jól tudják, hogy minden perc számít, hiszen, ha három órán belül sikerül a betegnek eljutnia a legközelebbi Stroke központba, úgy sokkal nagyobb esélye van a túlélésre.
A Magyar Stroke Társaság április elsejétől országos kampányt indított, ezzel is felhívva a társadalom figyelmét a stroke veszélyére, az időablak jelentőségére.
Az időfaktor fontosságát jelképezte a kampány jelmondata is „Stroke – Ne késlekedj" -" Minden perc számít”. Mint a felmérések mutatják, még mindig nagyon sokan nincsenek tisztában a Stroke tüneteivel, szívesen várnak, gondolván, hogy másnapra kialusszák a rosszullétet, nem is számítva arra, hogy ezzel mekkora bajt okoznak nemcsak maguk, hanem a közvetlen környezetük és a társadalom számára is.

A szűrőállomás...

2013-ban ismételten országjáró körútjára indul Magyarország egészségvédelmi programjának speciális, mobil szűrőállomása. A cél változatlan, a Program szervezői továbbra is lehetőséget kívánnak biztosítani a lakosságnak, hogy megtegyék az első lépéseket egészségük javítása érdekében.

A Program elmúlt három évében 65267 ember élt a 30 különböző, európai szinten is kiváló minőségű szűrővizsgálat adta lehetőséggel. A résztvevők 57 százaléka a nők, míg 44 százalékuk a férfiak köréből került ki. A hölgyek átlag életkora 40 év, a férfiaké 39 év volt. A legaktívabbak Budapesten és Pest megyében voltak az emberek. A kérdőíves válaszok száma közel négymillióra rúg.

Férfias típusú elhízásMagyarországi táplálkozási felmérések számszerűen is jelzik, hogy a lakosság energiafelvétele a kilencvenes évek elejére a nyolcvanas évek adataihoz képest jelentősen emelkedett. Ez azért is igen riasztó adat, mert a lakosság több mint ötven százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Az Egyesült Államokban végzett felmérések is az elhízás rohamos növekedését észlelték, ezzel párhuzamosan azt is kimutatták, hogy a felvett energia mennyisége is nőtt.

Feliratkozás testtömegindex csatornájára

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×