Magyarul olvasható a hagyományos kínai orvoslás alapműve

A Sárga Császár Belső könyveiElső alkalommal jelent meg magyar nyelven a hagyományos kínai orvoslás és természetfilozófia legrégebbi kézikönyve. A forrás több mint 2000 éves, jelentősége a nyugati orvostudomány alapjainak számító Corpus Hippocraticumhoz, a Hippokratészi gyűjteményhez hasonlítható.
A Sárga Császár belső könyvei – Egyszerű kérdések (Huang Di Neijing – Su wen) címet viselő kötet különlegességét az a szemléletbeli és világnézeti paradigmaváltás adja, hogy a kínai kultúrkörben korábban létezett és széles körben elterjedt animisztikus és sámánisztikus betegségfelfogással szemben új, alternatív magyarázattal szolgál.

A 81 fejezetből álló műben kaptak először rendszert a betegségek hátterében álló racionális tényezők: az életmód, az étrend, az időjárás, a pszichés és mentális adottságok és az életkor. A hagyományos kínai világnézetnek az emberi lények biológiai létezéséért és egészségi állapotáért felelős jellemző erőinek és rendezőelveinek (Tao, Yin-Yang, Qi, az öt elem) ma is ismert struktúrája szintén e könyvben jelenik meg először. A mű olyan, korábban ismeretlen módszereket kínál, amelyek révén az erők egyensúlyi állapota ismét létrehozható, a betegségek megelőzhetőek, illetve gyógyíthatóak.

A mű magyar tolmácsolója Tokaji Zsolt sinológus, író, műfordító, szerkesztő, akinek 1996-óta jelennek meg könyvei, fordításai a klasszikus kínai műveltség legkülönbözőbb témáiban.


GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.