Övsömör – Herpes zoster

Az övsömör vírusos bőrbetegség, amelyet a bőrön, csoportosan elhelyezkedő folyadéktartalmú hólyagok jelenléte jellemez. A vírus az úgynevezett varicella zooster gyermekeken a bárányhimlőt hozza létre, ugyanez a vírus a felnőtteken az övsömör okozója.

DIAGNÓZIS

A bőrtünetek alapján a diagnózis felállítása nem okoz nehézséget. A hólyagok kialakulását a bőr fokozott érzékenysége, illetve fájdalma előzheti meg. A fájdalom és a bőrtünetek kialakulása között akár 2 nap is eltelhet. A bőrjelenségek általában féloldaliak, a hólyagocskák a környéki idegek lefutása mentén csoportokban helyezkednek el, jellemzően a törzsön és az arcon. A környéki nyirokcsomók fájdalmas megduzzadása is kialakulhat.

KEZELÉS

Enyhe tünetek esetén, illetve fiatal korban kezelés nem feltétlenül szükséges. Nagyfokú fájdalom esetén, illetve idős korban szájon át szedhető vírusellenes szereket alkalmaznak. A hólyagok leszárítására alkalmas rázókeverékek hatásosak lehetnek. 2-3 hét alatt a betegség általában maradványtünet nélkül gyógyul.

SZÖVŐDMÉNYEK

Az arcideg érintettsége esetén a fertőzés ráterjedhet a szem szaruhártyájára, azon súlyos gyulladást, fekélyt okozva, igen súlyos esetben a szaruhártya ki is lyukadhat (perforáció). Ebben az esetben a szembe vírusellenes szert tartalmazó szemcseppet csepegtetnek. Ismert kórkép az úgynevezett postherpeszes neuralgia, amely a vírusfertőzést követően általában az arcideg területén alakul ki és komoly fájdalommal jár. Néha a gyógyulás nem teljes és a bőrön hegesedés, érzéskiesés maradhat vissza. A mozgató idegrostok érintettsége esetén átmeneti bénulás is előfordulhat.

 

Dr. Igaz Iván

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

2021. 11. 12., p – 12:49 | M. János

85 évesen rám tört az ővsömör (ffi), feleségem kezel becsületesen, de állandó félelemben, hogy megkaphatja ő is.

Kérem írja meg meddig fertőz, van-e védekezési lehetőség?

A vírus közvetlen kontaktussal terjedhet a hólyagok leszáradásáig, de a felesége csak akkor lehet erre fogékony, ha korábban nem találkozott a vírussal, nem volt bárányhimlős. Ez nem kizárható, de kicsi a valószínűsége. Érdemes e tekintetben háziorvosukkal konzultálniuk.

Kérem olvassa el az alábbi cikket:
Bárányhimlő – elkapni vagy elkerülni?