Ritkább csontok? Sűrűbb torna!

Az oszteoporózis (osteoporosis) anyagcsere eredetű, atrófiás jellegű csontbetegség, melyben a csontszövet egésze (szervetlen és szerves állománya) arányosan csökken.

A csont ásványianyag-tartalmának meghatározására alkalmas eljárások a klasszikus röntgenfelvétel, a csigolyadeformitási indexek mérése, az oszteodenzitometria és az ultrahangos – kvantitatív – csontvizsgálat. A szekunder oszteoporózisok kizárásához további rutin- és specifikus laboratóriumi vizsgálatok elvégzésére is szükség lehet.

A primer oszteoporózis közé tartozik a juvenilis (gyermekkori), a posztmenopauzális (klimaxhoz köthető), szenilis (időskori) és az ún. idiopátiás (ismeretlen eredetű) forma.

A szekunder oszteoporózis társulhat belső elválasztású mirigyek elváltozásaihoz (pl. Cushing-kór, diabetes mellitus, thyreotoxicosis, hypogonadismus), gasztroenterológiai vonatkozású kórképekhez és beavatkozásokhoz (laktóz intolerancia, kalciumhiányos táplálkozás, Billroth II. gyomorműtét, tartós parenterális táplálás, krónikus májbetegség, felszívódási zavar), haematológiai (haemochromatosis, mastocytosis, myeloma multiplex), immunológiai (polyarthritis chronica), urológiai (chronicus uraemia) betegségekhez.

Továbbá tartós gyógyszerszedést, elhúzódó immobilizációt követően és transzplantáció utáni állapotban alakulhat ki.

Érdemes hangsúlyozni, hogy az alkohol- és drogabúzus súlyos csontritkulást okozhat. Ez is előrevetíti, hogy az eddig főként nőket érintő, de a férfiakat sem messze elkerülő betegséggel az erősebb nemnek is szembe kell néznie: a közeljövőben emelkedhet az oszteoporotikus közép- és időskorú férfi betegek száma.

Mindez az egészségügyi ismeretek oktatásának támogatásával, drogprevencióval megelőzhető lenne, illetve – sajnos – lett volna, hiszen az elmúlt évek, lassan évtizedek egészségpoltitikájának ilyetén hiányosságai a mentálhigiéniai státuszon túlmenően a társadalom – különösen annak leszakadó rétegei – fizikai egészségét is számottevően rombolják, jelentős gazdasági, költségvetési kihatásairól már nem is beszélve. A felismerés nagyon régi: a megelőzés mindig olcsóbb,mint a terápia, a krónikussá vált betegségek kezelése. Úgy tűnik, hogy az elméleti programok a gyakorlatba történő átültetésnél akadnak el, rövidtávú – egyben szűklátókörű – érdekeknek alárendelve.

Apropó alkohol: a sajtóban is előszeretettel emlegetik újabban, hogy a Kaliforniai Egyetem néhány héttel ezelőtt nyilvánosságra hozott, különösen a sör hívei között komoly népszerűségre szert tett kutatási eredményei szerint a világos sörben lévő szilícium aktiválhatja a csontképző sejtek működését.

Árnyalja a képet, hogy a csontszerkezet stabilitását és ellenállóképességét azok a csontgerendák adják, amelyek a csontra ható nyomó-és hajlítóerők vonalában alakulnak ki, így a nagy sörfogyasztóknak is érdemes szem előtt tartaniuk, hogy csak annyit igyanak, amennyivel még egyenes marad a tartásuk, nem lóg a hasuk, marad erejük sportolni, kerékpározni, gyalogolni!

Circulus vitiosus

A betegség évekig tünetmentesen zajlik. Az első észrevehető tünet állandó testsúlyú ember esetén a testmagasság csökkenése és a haskörfogat növekedése. A problémával többnyire az első csonttörés alkalmával szembesül a beteg.

A törés érintheti többek között a combnyakat, az alkarcsontot, bordákat, csigolyákat (fractura collum femoris ill. collum chirurgicum, fractura radii in loco typico, fractura costae, fractura vertebrae), és az első balesetet magas valószínűséggel követi egy újabb. A következményes inaktivitás miatt fokozódik a csontvesztés, és a páciens a másodlagos izomfájdalmak kíséretében belép a csontritkulás folyamatának ördögi körébe.

A betegségben az agonista-antagonista izomegyensúly megbomlik, azaz megnyúlnak a fázisos izmok, rövidülnek a tónusos izmok, a test a függőleges helyzetét nem képes megtartani. Típusos testtartás oszteoporózisban: fokozódott háti görbület, az állát a beteg előre helyezi, a mellkas beesik, a vállak előreesnek, a lapockák oldalra kicsúsznak, a medence hátrabillen, a csípő és térd hajlított helyzetbe kerül, a törzs zömül, előrehaladott esetben a bordák a medencét dörzsölik.

Hogyan jön létre a szekunder entezopátia, entezitisz?

Az oszteoporózis progressziója során – a statikai helyzet megváltozásával – passzív függőleges tartás alakul ki. A beteg a szalagjain, ínjain „lógva” azokat túlterheli. Az inak, szalagok tapadási helyének gyulladása (enthesitis) és fájdalma (enthesopathia) nyomásra és passzív nyújtásra fokozódik, ellenállás ellenében végzett aktív mozgásra úgyszintén. A jelentékeny fájdalom a beteget ágyhoz kötheti, az immobilizáció viszont tovább fokozza az oszteopéniát, -porózist.

Két mechanikai tényező serkenti a csontképzést: a gravitáció és az izomkontrakció. Utóbbi esetében a nagyobb töréshajlamú csontok diafízisével (középső részével) párhuzamosan futó, azon eredő vagy tapadó izmok izometriás megfeszítésével fokozhatjuk a csontsűrűséget, csökkenthetjük a fájdalmakat.

Az oszteoporózis megelőzésének lehetőségei

 • Gyermek és ifjúkorban törekedjünk a fizikai terhelés fokozásával az optimális csúcscsonttömeg kialakítására, a D-vitamin és kalciumszükséglet megfelelő kielégítésére, mellőzzük a kólát, a magas foszfáttartalmú ételeket, italokat.
 • Középkorúak körének ajánlott (különösen nők esetében a terhesség, szoptatás, illetve perimenopauza idején) a kalciumban dús étrend (főként tejtermékek fogyasztása által), és a rizikótényezők elkerülése.
 • Ésszerűen, kizárólag szükség szerint alkalmazandóak az oszteoporogén mellékhatással bíró, azaz a csontvesztés kockázatát is magában hordozó gyógyszerek. Meg kell előzni, fel kell ismerni a veszélyt, időben orvoshoz fordulni a csontritkulást okozó betegségek effektív kezelése érdekében.
 • Ki kell zárni a fogyasztásból a koffeint, nikotint, alkoholt, kábítószert.
 • Késleltetni és lassítani lehet a folyamatot komplex fizioterápiával, megőrizni a csonttömeget rendszeres fizikai aktivitással.
 • Menopauzát követően a hormonpótlás szükségességének mérlegelése szakorvosi kompetencia.
 • Kialakult csontritkulás esetén célunk a fájdalom csökkentése, a deformitások kialakulásának megelőzése, kialakult deformitások korrigálása, tartáskontroll kialakítása, elesések megelőzése egyensúlyérzék javításával, esési reflexek erősítése.

Enthesopathia, enthesitis gyógytornája akut fájdalmas szakban

 • tehermentesítsük lapos fektetéssel a gerincet (háton fekve, lábak talpon)
 • lazítsuk izmainkat enyhe, óvatos olajos masszázzsal
 • gyakoroljunk mellkasi légzést, majd a hátizmok izometriás megfeszítéseit
 • szükséges a törzs forgása nélküli, ún. „en bloque” felülés megtanítása
 • oldjuk a már minden mozdulattól félő páciens szorongását

Oszteoporózis torna

A tónusos izmok nyújtásával, a fázisos izmok erősítésével, a helyes légzési mechanizmus fenntartásával korrigáljuk a kóros tartást, megelőzendő a másodlagos deformitások kialakulását. Izometriás és izotóniás gyakorlatok mechanikus stimulációjával növeljük a csontsűrűséget, illetve a csontképző sejtek aktivitását. Labdajátékokkal, esésgyakorlatokkal az axiális terhelhetőséget emeljük, gyors sétával az állóképességet és koordinációt fejlesztjük. A korrigált testtartást és mozdulatokat a különböző pozíciókban megéreztetjük és automatizáljuk.

 

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

(100323)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

 • A HTML jelölők használata nem megengedett.
 • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

2021. 11. 30., k – 07:47 | K. Valeria

Kedves asszonyom! Nem Magyarorszagon elek hanem Australiaban. Melbourne-ben. Ma elkuldtek csontsuruseg vizsgalatra, sajnos az orvos nem tudhatta, hogy sulyos vagyok, igy nem csinaltak meg. Sajnos mar alig tudok menni a lab es kezujjaim deformalodnak. A gerinc rontgenen derult ki, hogy latszik a csontritkulas bizonyos csontoknal. Iszonyuan faj neha a hatam es a derekam, egyre jobban. Igen, sajnos sok a sulyom. 123 kg vagyok es 10 cm mar osszementem, talan a nem mozgas miatt van az egesz. Bottal is nehezen jarok. Nem tudom mi lesz a sorsom, mert az orvosunk attol teszi fuggove a gyogyszert, hogy mit mutat a vizsgalatom. Egyebbkent marciusban multam 73 eves, 1 vesem van. Befolyasolja az 1 vese a vizsgalatot? 8 eve vettek ki mert kisebb daganat volt benne. Valaszat koszonom, elore is. Tisztelettel Valeria

Kedves Valéria!

Az ODM vizsgálat egy kettős energiájú röntgensugár eljárással történik. A készülék 200 kg testsúlyig terhelhető. Nem végezhető a vizsgálat mérési területre eső protéziseknél, törött végtagon, súlyos gerincferdülésnél és kontrasztanyagos vizsgálatot követően. Elkerülhetetlen a gyógytorna és a testsúlycsökkentés.