Amerikai kutatĂłk szerint a fekete vagy zöld tea fogyasztása jelentĹ‘s mĂ©rtĂ©kben csökkentheti a szĂvinfarktus utáni halálozás kockázatát.
A vizsgálat során csaknem kétezer infarktuson átesett (tehát magas rizikójú) beteget kérdeztek ki életvitelükre és teafogyasztásukra vonatkozóan, majd négy éven keresztül követték figyelemmel sorsukat. Az eredmények messze felülmúlták a kutatók előzetes várakozásait.
Azon csoportba tartozĂłk akik kĂ©t vagy több csĂ©sze teát fogyasztottak hosszĂştávon a szĂvinfarktusukat megelĹ‘zĹ‘en, 44%-kal kisebb, az a csoport pedig, akik heti 14 csĂ©szĂ©nĂ©l kevesebbet ugyan, de rendszeresen fogyasztottak teát, 28%-kal kisebb infarktus utáni halálozási arányt mutattak a teát nem fogyasztĂłkkal szemben.
A kutatĂłk a hatást a zöld Ă©s fekete teában nagyobb mennyisĂ©gben kimutathatĂł flavonoidoknak tulajdonĂtják, melyeket antioxidáns, a szĂv koronária ereinek simaizomzatára relaxálĂł hatást gyakorlĂł, az LDL-koleszterin szintet pedig jĂłtĂ©konyan befolyásolĂł vegyĂĽleteknek tartanak (bor, sör, sĹ‘t, whiskey is tartalmazza, de a teánál kisebb mennyisĂ©gben).
A gyĂłgynövĂ©nybĹ‘l kĂ©szĂĽlt teák hasonlĂł elĹ‘nyöket nem hoztak fogyasztĂłik számára. A vizsgálat hiányossága, hogy nem terjedt ki a koffeinmentes teát fogyasztĂłkra (ezek száma valĂłszĂnűleg nem volt elegendĹ‘).
A koffein (pl. a vĂ©rnyomás megemelĂ©sĂ©vel) gátolhatja, a szĂv Ă©s az agy ereit tágĂtĂł tulajdonságával pedig támogathatja a flavonoidok fentebb vázolt jĂłtĂ©kony hatását. Egy jövöbeni (szĂ©les beteganyagon vĂ©gzett), cĂ©lzott vizsgálat bizonyára választ ad erre a kĂ©rdĂ©sre is.
Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu
030826