Bárányhimlő – elkapni vagy elkerülni?

Ideális esetben egyiket sem. A bárányhimlőt nem szerencsés elkapni, de nem is érdemes elkerülni.

Az ellentmondást az a szakmai ismeret oldja fel, hogy a kisgyermekként elkapott bárányhimlő élethosszon át tartó védettséget biztosít ugyan, de már egészen fiatalon is rizikót jelent a betegség szövődményeit illetően. További hátulütője a dolognak, hogy bár a betegek döntő többsége meggyógyul, a vírus életük végéig szervezetükben marad.

A betegségért felelős varicella zoster nevű herpeszvírus még az immunrendszer végső csapása előtt visszavonulót fúj és fedezéket keres magának a szervezetben. Ez a fedezék nem más, mint a gerinc melletti idegdúc-láncolat. Itt a vírus kikerül az immunrendszer látóköréből és életünk végéig potyautassá válik. Ez már önmagában sem túl szívderítő, de ha hozzávesszük azt, hogy ettől kezdve csak arra vár, hogy egy a szervezetet legyengítő stimulust kihasználva újra felüthesse a fejét, akkor már bizony indokolt, hogy ellenérzéseink támadnak kéretlen kísérőnkkel szemben. Bárányhimlősek tehát csak egyszer lehetünk, de az újra megnyilvánuló vírus által okozott, immáron övsömörnek nevezett betegség igen kellemetlen, nehezen gyógyítható és makacsul visszatérő lehet.

A gyermekkorban elkerült bárányhimlő vírusa sajnos felnőttben is jól érzi magát, az érintettek nehezebben viselik, az összkép súlyosabb betegség benyomását kelti. A főként központi idegrendszeri szövődmények jóval gyakrabban fordulnak elő. Pánikba esni azonban ekkor sem kell. A gyermekkorban jellemző néhány ezrelékes valószínűség néhány tized százalékosra emelkedik. A szövődményekkel érintetteket nyilván kevéssé vigasztalja a statisztika. Ezért nem érdemes a betegséget gyermekkorban elkerülni.

Nem elkerülni gyermekkorban, nem elkapni felnőttkorban? Mi a megoldás? Kézenfekvő: jó ideje létezik megfelelő oltóanyag, melynek gyengített kórokozói sikeres immunreakciót váltanak ki – ez élethosszon át megakadályozza a betegség kialakulását (még a kontaktustól számított 72 órán belül is hatékony lehet). Felnőttek esetében egy emlékeztető oltás is szükséges, gyermeket csak egyszer kell beoltani. A szervezetbe ilyetén módon bekerült „kórokozó” nem veszélyes. Noha az oltóanyagban élő vírusok vannak, ezek legyengített (ún. attenuált), reprodukcióra, migrálásra képtelen vírusok. Oltás esetén a későbbi övsömör kialakulásának valószínűsége jelentősen csökken, független kialakulás esetén pedig jóindulatúbb, könnyebben gyógyítható.

A szóban forgó oltóanyag Magyarországon is törzskönyvezett. A világviszonylatban is példamutató, hivatalos oltási naptárunkba sajnos nem került még be, a társadalombiztosítás által nem támogatott, így ára meglehetősen borsos. Utóbbinál már csak az lehet drágább, ha a gyermek valamelyik szülője két-három hét betegszabadságra kényszerül, hiszen a bárányhimlő rendkívül ragályos, egész óvodák ürülhetnek ki miatta. A felnőttek betegsége elhúzódóbb lefolyású, a munkából kiesés időszaka még hosszabb.

A bárányhimlő elleni védőoltás egyes országokban, pl. az Egyesült Államokban már évek óta kötelező.

Frissítés: 2019 szeptemberétől a bárányhimlő elleni védőoltás bekerül a kötelező védőoltások közé.

 

Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu

 

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.