Nyáron is elér a betegség – Útmutató segítség

Mit tegyünk idegenben, ha nincs a közelben segítség? Az ember nyáron hegyi túrán, esetleg hajókiránduláson vesz részt, vagy az ország másik szögletébe utazik a rokonokhoz, egyszóval: nyaral. Vajon mit tegyen, ha hányinger gyötri, felszökik a láza, megfájdul a gyomra, de a közelben nincs orvos? S ami a legfontosabb: ha beteg lesz a gyerek?!

Igen gyakori utazás közben a gyomorfájás. Ez magának az utazásnak is következménye lehet, általában fölösleges aggódni, ám a tünet valamilyen fertőzésre is figyelmeztethet. Ha nincs a közelben egészségügyi szakember, ijedtség helyett alaposan át kell gondolni, mi történhetett. Súlyosabb a helyzet, ha több panasz észlelhető egyszerre. Például láz, hasmenés és gyomorfájdalom. Ameddig nem látja orvos, a beteget tanácsos kényelembe helyezni. Ha hasa megkeményedik, és nagyon fáj (fennáll a vakbélgyulladás veszélye), akkor ajánlatos jégkockával töltött zacskóval hűteni.

Nem ritka, hogy elkap minket a hányinger. Éghajlatváltozás, hőség, fáradtság is kiválthatja. Ha csupán néhány percig tart, akkor célszerű lepihenni, és 20-30 centiméterrel megemelni a lábakat. Ha a rosszullét rövidesen elmúlik, nincs ok a nyugtalanságra. Súlyosabb a helyzet, ha a hányinger hosszan tartó eszméletvesztéssel párosul. Ilyenkor okvetlenül ellenőrizni kell a pulzusszámot és a légzést.

Felszökhet a lázunk is. Ha a láz átlépi a 38,5 C-os határt, a beteget ágyba kell parancsolni. Legmegfelelőbb a hűvös, árnyékos, huzatmentes hely. Kötelező a sok folyadék, hogy a szervezet ne száradjon ki. Súlyosabb a helyzet, ha a magas láz a csillapítók, borogatás ellenére sem csökken, több napig megmarad, illetve eléri a 40 fokot. Orvos híján más egészségügyi szolgáltatótól kell ilyenkor tanácsot kérni.

Ha mellkasi fájdalmat észlelünk, pontosabban, ha a mellkasban hirtelen nyilallásszerű fájdalmat érzünk, hajlamosak vagyunk azonnal szívinfarktusra vagy szívrohamra gyanakodni. Holott ugyanilyen fájdalmat okozhat a bordák közé szorult levegő is. Súlyosabb helyzetben, amikor szívbetegségben szenvedőről van szó, késlekedés nélkül a beteg nyelve alá kell juttatni a megfelelő gyógyszert. A készítmény tágítja az ereket, és a fájdalmat is enyhíti. Az egészségügyi csomagból nem hiányozhat az ilyen típusú orvosság. Ha nincs, jót tehet egy pohár hideg víz, de mindenképpen szükség van orvosi konzultációra.

A fejfájásnak több oka is lehet. Erős napfény okozhatja, fölösleges tőle megijedni, általában könnyen kezelhető. Súlyosabb a helyzet, ha a beteg hányni kezd, és fájdítja a megkeményedett tarkóját. Több ártalom is kiválthatja, pl. gyomorrontás, napszúrás; kísérő tünetek: hányás, hasmenés.

Mi a teendő, ha a gyermek betegszik meg? Már utazás előtt szem előtt kell tartanunk: az a legfőbb cél, hogy a gyermek kényelmesen és biztonságosan utazzon. És hogyha mégis megbetegszik, a leggyakrabban előforduló tüneteket csillapítani tudjuk, és a visszatérő betegségek kezelését is meg tudjuk időben kezdeni.

Mindezek feltétele, hogy a kísérőnek fel kell ismernie, ha a gyermek lázas, fájdalma van, vagy ha életét veszélyeztető állapot alakul ki (pl. lázgörcs, fulladás, kiszáradás stb.). Utazás előtt ki kell kérni az orvos véleményét arról a kockázatról, mely a gyermeket idegen országokban veszélyezteti.

Tájékozódni kell a szükséges védőoltásokról, a célország egészségügyi színvonaláról és az orvosi szolgálat elérhetőségéről.

Javasolt készítmények gyermekkel utazóknak: Penaten krém, Neogranormon: bőrgyulladás ellen, Fenistil gél (fényérzékenységet okoz!): allergia, rovarcsípés ellen, Irix spray: napsütés okozta leégésre.

Ne maradjon otthon a szemcsepp vagy az orrcsepp sem. Vigyünk magunkkal láz- és fájdalomcsillapítót, köhögés elleni szirupot.

A készenléti csomag állandó darabjai: lázmérő, fülhőmérő, sebtapasz, jódos sebfertőtlenítő oldat, vízfertőtlenítő tabletta, rovarirtó szúnyogriasztó, kullancsriasztó, biztosítótű.

Az is fontos, hogy az útlevélben, nyaktáskában tartott kis kártyára ráírjuk a nevet, a szálláshely címét, az alapbetegséget, allergiát, esetleg vércsoportot is.

Biztosítás megkötésekor az egészségügyi ellátásról, a kórházi és – szükség esetén – a hazaszállítási feltételekről is érdemes tájékozódni.

 

forrás: archívum
(Népszava – 020729)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.