Fogyjon velünk – alapvető feltételek

Felelőtlenség lenne, ha biztosan leadott kilókról, hamarosan újra feszessé váló bőrről beszélnénk. Nincs két egyforma ember, tehát mindenkire másként hatnak az általános tanácsok. Lesznek olyanok, akiknél már az első hónap végén kedvező változást mutat a mérleg, de lehet, hogy sokan csak a harmadik hónapban éreznek majd valamilyen apró változást.

Amit ígérhetünk az az, hogy május végére olyan életformát alakíthat ki, amely alapja és kezdete lesz egy más, egészségesebb életnek. És mindezt erőlködés és önsanyargatás nélkül. Ami most egy kicsit szokatlan még, az néhány hónap múlva természetessé válik: a mindennapos testmozgás, zsírszegény étrend. Tartson velünk!

Az elhízás kezelése az energiabevitel csökkentésére és a fizikai aktivitás növelésére épül. A fogyókúrának nem kell feltétlenül tiltásokkal teli, lemondásokkal járó diétának lennie, hiszen a kúra idején a szervezetnek ugyanúgy szüksége van minden tápanyagra, mint a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás során.

A sikeres fogyókúra feltételei:

 • a napi felvett energiamennyiség csökkentése
 • tudatos táplálkozás
 • éhségérzet kerülése
 • rendszeres testmozgás

A fogyókúra alatt - a fogyás mellett - az egészség megőrzésének ugyanakkora hangsúlyt kell kapnia. A bevitt energia mennyiségének csökkentésével és a fizikai aktivitás mértékének, valamint intenzitásának növelésével mindkét cél megvalósítható.

Az energiamennyiség csökkentésének mértéke több tényezőtől függ:

 • életkor
 • fizikai aktivitás
 • az előzőleg elfogyasztott energia mennyisége
 • táplálkozási szokások
 • egészségi állapot

Az egészséges étrend esetén ajánlott 55-15-30 energia százalékos szénhidrát-fehérje-zsír arány a fogyókúra ideje alatt is ajánlható. Fogyókúra esetén mindenkinek a saját testalkatához, magasságához tartozó ideális testtömeget célszerű megcélozni, ami egyes esetekben több 10 kg súly leadását is jelentheti. Azt azonban érdemes tudni, hogy például 30 kg súlyfelesleg esetén már 10 kg is kedvező hatással lehet a cukorbetegségre, magas vérnyomásra, légzőrendszerre, ízületekre, közérzetre, teherbírásra.

Fogyókúra során soha nem szabad arra törekednünk, hogy minél gyorsabban fogyjunk le. A hosszú távú fogyókúra azt jelenti, hogy a fogyókúrával elért súlyt hosszú távra meg tudjuk tartani, de jelenti azt is, hogy ezt az ideális súlyt nem egyik napról a másikra érjük el, mivel a felszedett kilók sem egyik napról a másikra rakódtak le. A gyors fogyás az esetek nagy részében ahhoz vezet, hogy a leadott kilókat gyorsan és könnyen visszaszedjük (jojóeffektus), és emellett a szervezetet is megviseli a hirtelen súlyváltozás.

Ideális esetben a fogyókúra alatt kb. heti 0,5 kg a testsúlycsökkenés. Ez a mennyiség helyes étrenddel és testmozgással könnyen kivitelezhető.

Nincsenek csodák

A sikeres fogyókúra érdekében van néhány alapszabály, amelyet érdemes betartani. A legelső, hogy a fogyókúrától semmiképp ne várjunk csodát, és ne gondoljuk, hogy a kívánt testtömeget 1-2 hét alatt el lehet érni, úgy, hogy közben egészségesek maradjunk és az elért súly hosszú távon megmaradjon.

Mindenképp mérlegeljük céljainkat. Nem kell mindenkinek az 50-55 kg-os testsúly elérésére törekednie, hiszen a leadandó kilók száma a kiindulási súlytól is függ.

A fokozatosság is fontos szempont, hogy szervezetünk könnyebben alkalmazkodhasson a megváltozott életvitelhez, szokásokhoz, fizikai terheléshez. A fokozatosság betartásával biztosítani tudjuk a jojóeffektus elkerülését is.

 

Ágoston Helga
dietetikus

forrás: archívum
(Patika Tükör – 050305)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

 • A HTML jelölők használata nem megengedett.
 • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

2020. 06. 22., h – 20:08 | Èva

Az èvek alatt többször belefogtam különböző fogyókúrákba. Az eredmèny: 5-6 kiló minusz,de utána röviddel visszajött minimum 10-12 kiló...röviden összegezve,az èvek alatt sikerült +40 kg-ot felszednem.