Bőrkorok – A bőr öregedése és ápolása

A bőr szerkezete, környezeti hatásokra adott válaszreakciója az életkor előrehaladtával változik. Más a csecsemő bőre, más a tinédzseré, a felnőtté és megint más az idős emberé.

Bőrünk állandó ápolást, az idő múlásával pedig egyre több kényeztetést igényel, bár sokan az első szarkalábak megjelenéséig nem tartják indokoltnak a rendszeres arckezelést. Mégis jó lenne, ha már tinédzserkorban megszokottá válna a napi bőrápolás.

Serdülőkorban a leggyakoribb probléma a szeboreás, zsíros bőr megfelelő ápolása. A szeborea öröklött alkati tulajdonság, amelyet a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, az emésztési zavarok, a nem megfelelő kozmetikumok használata csak fokozhat. Jellemzője, hogy a bőr zsírosan fénylik, fakó színű, az arcon sok szürkésfekete mitesszer látható. A fokozott faggyútermelés gátolja a bőrlégzést, serkenti az elszarusodást, elzárja a szőrtüszők kivezető nyílását.

A szeboreás bőr megfelelő ápolásához elengedhetetlen a rendszeres kozmetikai kezelés, súlyosabb esetekben bőrgyógyászhoz kell fordulni, ám mindezek mellett az otthoni bőrápolást se hanyagoljuk el. Az arcbőrt borító zsírréteget arctejjel vagy arcvízzel távolíthatjuk el.

A porpúder a zsíros bőr számára hasznos, mivel enyhén szárít, a púdert azonban csak tiszta bőrre vigyük fel. Este arctejjel vagy mosakodókrémmel tisztítsuk meg a bőrt, éjszakára pedig B-vitamint tartalmazó, zsíros bőrre készült krémet használjunk.

A rendszeres bőrápolást célszerű minél előbb – már serdülőkorban – elkezdeni még annak is, akinek nincsen különösebb problémája a bőrével. Bár tizenöt-húszévesen még rugalmasak a szövetek, az arcbőr üde, hamvas, huszonöt év körül a bőr veszít rugalmasságából, a faggyútermelés csökken, a bőr szárazabbá, fénytelenebbé válhat. Ebben az életkorban elég, ha hetente egyszer leradírozzuk a bőrt és a bőrtípusnak megfelelő arctisztítót, nappali és éjszakai krémet használunk.

Harmincéves kortól még szárazabbá válhat a bőr, megjelennek az első apró ráncok, ezért a megszokott nappali és éjszakai krémek mellett idejében el kell kezdeni a szemránckrém használatát, ugyanis legkorábban a szemkörnyéki bőr és a nyak bőre öregszik. Ne csak az arcbőrt ápoljuk, hanem a nyakra és a dekoltázsra is gondoljunk.

Negyvenen túl a bőr elasztin és kollagén tartalma csökken - ezek az anyagok a rugalmasságért és a hidratálásért felelősek ", ekkor már érdemes naponta kétszer, reggel és este szemránckrémet használni, valamint öregedést gátló magas víztartalmú, hidratálókrémekkel táplálni a bőrt.

Ötvenéves kortól a bőr vékonyodni kezd, egyre mélyebb ráncok jelennek meg. Hatvanon túl számos elváltozás látható a bőrön, ezek az elváltozások azonban természetesnek tekinthetők, hiszen összefüggenek a bőr struktúrájának átalakulásával.

Az életkor előrehaladtával létrejön az időskori bőrsorvadás, amely a bőr sejtjeinek, mirigyeinek csökkent működése miatt alakul ki. A bőr elvékonyodik, a sejtek víztartalma nagymértékben csökken, a faggyúmirigy elégtelen működése miatt s bőr szárazzá válik, gyakran hámlik is. Gyakoriak még az arcon, kézen megjelenő barna pigmentfoltok.

Az időskori bőrsorvadás legkorábban a száraz bőrű, legkésőbb a zsíros bőrű embereken jelenik meg. A rendszeres kozmetikai és otthoni ápolás (masszázs, pakolások, maszkok) késleltethetik a bőr idő előtti öregedését, javíthatnak az arcbőr rugalmasságán.

Az időskori bőrelváltozások kialakulásának időpontja egyénenként változó: függ az életmódtól, táplálkozástól, bőrápolási szokásainktól és attól, hogy milyen munkát végeztünk, hiszen a szabadban végzett munka során a bőr ki van téve az időjárás viszontagságainak, az erős napsütésnek, ezért az öregedési folyamat jóval korábban kezdődik.

Bár csodaszerek nincsenek, az idő múlásának nyomait nem tudjuk teljesen eltüntetni, a megfelelő kozmetikumokkal, rendszeres kezelésekkel azonban késleltethetjük az öregedési folyamatokat.

 

- potondi -

forrás: archívum
(Patika Tükör – 020301)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.