A candidiasis, csakĂşgy, mint a nyugati országokban, hazánkban is egyre gyakoribb betegsĂ©gnek számĂt. A fertĹ‘zĂ©s fĹ‘ okai között szerepelhet a helytelen táplálkozás, a tĂşlzott antibiotikum alkalmazás, a szervezet immunrendszerĂ©nek meggyengĂĽlĂ©se.
Leggyakoribb tünetei: fejfájás, fáradtság, allergia, torokpanaszok, izületi fájdalmak, emésztési zavarok, nőgyógyászati problémák, hólyaghurut, bőrkiütések. Mivel ezek igen általános tünetek, ezért nagyon fontos az alapos kivizsgálás és a megfelelő diagnosztika.
A candidiasis elleni kĂĽzdelemben a gyĂłgyszer szedĂ©se mellett teljes Ă©letmĂłdváltásra is szĂĽksĂ©g van. Nagyon fontos, hogy sok idĹ‘t töltsĂĽnk a friss levegĹ‘n, minden nap tornázzunk legalább egy Ăłrát, Ă©s ne feledkezzĂĽnk meg az elegendĹ‘ pihenĂ©srĹ‘l sem. A rohanĂł Ă©letmĂłdnak bĂşcsĂşt kell inteni, ami termĂ©szetesen magával vonja a táplálkozási szokások megváltoztatását is. Fontos, hogy szakĂtsunk idĹ‘t az Ă©tkezĂ©sre. Az Ă©teleket lassan, nyugodtan, alaposan megrágva fogyasszuk. Soha ne egyĂĽk tĂşl magunkat. IgyekezzĂĽnk az Ă©vszaknak megfelelĹ‘ teljes Ă©rtĂ©kű táplálĂ©kokat fogyasztani.
A candida elleni diĂ©ta igen hosszadalmas, fĂ©l Ă©vtĹ‘l akár kĂ©t Ă©vig is elhĂşzĂłdhat. A diĂ©ta lĂ©nyege, hogy vĂ©dekezni kell mindenfĂ©le gomba ellen, Ă©s mivel a betegsĂ©g a szervezet pH-ját savas irányba tolja, ezĂ©rt a táplálĂ©kkal lĂşgosĂtanunk kell. A betegeknek nem szabad fogyasztaniuk finomĂtott cukrot, mĂ©zet Ă©s velĂĽk kĂ©szĂĽlt Ă©lelmiszereket, fehĂ©r bĂşzalisztbĹ‘l kĂ©szĂĽlt sĂĽtĹ‘ipari termĂ©keket, magas cukortartalmĂş gyĂĽmölcsöket Ă©s gyĂĽmölcsleveket, alkoholt, konzerveket, ecettartalmĂş Ă©lelmiszereket, Ă©lesztĹ‘tartalmĂş vagy erjesztett Ă©lelmiszereket pl.: kovászos uborka, savanyĂş káposzta. Ne fogyasszunk konyhasĂłt, mustárt, olyan Ă©teleket, amelyek adalĂ©kokat, emulgeátort, stabilizátort, szĂnezĂ©ket, ĂzfokozĂłt tartalmaznak. Tilos a gomba, kakaĂł Ă©s a hevĂtett zsiradĂ©kban kĂ©szĂĽlt Ă©telek.
Az étrend alapját a zöldségek, gyümölcsök és gabonafélék alkossák.
A gyümölcs mindig friss, hibátlan és tiszta legyen. Inkább a fanyar fajtát válasszuk, mint az édeset. Fogyasztható a paradicsom, szilva, barack, bogyósok, narancs, citrom, alma, körte. Próbáljunk meg olyan árut vásárolni, amit nem kezeltek vegyszerrel.
Zöldségek közül javasolt a padlizsán, karfiol, uborka, sárgarépa, petrezselyem, retek, kelbimbó, cékla, káposzta, saláta, vöröshagyma. A zöldségeket nyersen vagy párolva fogyasszuk. Soha ne főzzük.
Gabonafélékből ajánlott a köles, barnarizs, hajdina, búza, zab, kukorica, tönkölybúza, korpafélék.
TĂ©sztafĂ©lĂ©k közĂĽl a tönkölytĂ©szta vagy durum tĂ©szta ajánlott. Ezen kĂvĂĽl a szĂłja Ă©s szĂłjatermĂ©kek fogyasztása is ajánlatos.
TejtermĂ©kekbĹ‘l fogyaszthatĂł a natĂşr joghurt, svájci ementáli, mert ezek baktĂ©riumokkal oltottak. Nem fogyaszthatĂłak a penĂ©szes sajtok Ă©s a kaukázusi kefĂr hiszen ezek gombakultĂşrával kĂ©szĂĽlnek.
Diófélék közül a mogyoró, dió, lenmag, szezámmag fogyasztható.
Salátákhoz használhatĂł a hidegen sajtolt olajak. Ezek hevĂtĂ©se tilos!
Burgonya fogyaszthatĂł hĂ©jában sĂĽlt ill. fĹ‘tt formában. Azonban csak hibátlan, elszĂnezĹ‘dĂ©s mentes burgonya használhatĂł. Februárban, amikor a burgonya már csĂrázik, ne fogyasszuk.
Fontos a megfelelĹ‘ folyadĂ©kbevitel. Ez napi 2-3 liter között legyen Ă©s lehetĹ‘leg forrás-, vagy ásványvĂz formájában vigyĂĽk be. AlkalmazhatĂłk a kĂĽlönbözĹ‘ gyĂłgyteák is de csak kĂşraszerűen.
A betegsĂ©g termĂ©szetĂ©bĹ‘l adĂłdĂłan magas a visszaesĂ©s aránya, de ha kitartĂłan betartjuk az Ă©letmĂłdi elĹ‘Ărásokat a candidiasis gyĂłgyĂthatĂł.
Baranyi Krisztina
dietetikus
MeggyengĂĽlt vagy károsodott immunrendszerű szervezetben a candidiasis egy vagy több szerv konkrĂ©t, adott esetben sĂşlyos megbetegedĂ©sĂ©t is jelentheti. Ezek kezelĂ©se – a kĂłrokozĂł tĂpusátĂłl is fĂĽggĹ‘en – nehĂ©z Ă©s hosszadalmas lehet, invazĂv formájában (Candida auris) pedig gyĂłgyszereknek erĹ‘sen ellenállĂł, Ă©letet veszĂ©lyeztetĹ‘ fertĹ‘zĂ©s.