Csípőprotézis műtét után

[gac]
19422

Szabályok, mozgásterápia, életmód

A mozgásszervi betegségek igen nagy csoportját a csípőízület gyulladásos és porcelfajulásán alapuló elváltozásai teszik ki. Az ízületi porc fokozatos leépülése, degenerálódása az ízület anatómiai szerkezetét megváltoztatja, a beteg funkcionális képességeit károsítja, s olyan nagymértékű állapotromlást hoz létre, hogy a terápia konzervatív úton már nem valósítható meg, csakis a műtéti megoldás jöhet szóba.

Mi a csípőprotézis?

A teljes csípőprotézis beépítése olyan operáció, melynek során a megbetegedett, károsodott csípőízületet helyettesítik. Kétféle eljárással építik be a protézist; az egyik mód az, amikor a beépítéskor a rögzítéshez speciális komponensű cementet használnak, a másik eljárásnál cement nélkül, egy speciálisan kialakított protézist ültetnek be a károsodott ízület helyére.

Mit várhatunk a protézistől?

Az új ízület feladata, hogy fájdalommentességet, normál izom- és funkcionális állapotot biztosítson. Az új ízület segít visszaállítani az elveszett ízületi mozgásokat, s megteremti a lehetőségét a szabad, fájdalommentes mozgásnak.

Megváltoztatja-e a protézis a betegek életminőségét?

A fájdalom elmúltával, a mozgás helyreállításával a betegek aktivitása, mindennapi tevékenysége visszatér, újra képessé válnak otthoni és munkahelyi teendőik ellátására, s ez által életminőségük pozitívan megváltozik.

A kórházi időszak után, otthon

A betegek normál körülmények között két hét után mentővel visszatérhetnek otthonukba, s a gyógytornász által megadott feladatokat naponta gyakorolják. A cementes protézis esetében a terhelés szabályai: a kórházban az első 10 napon járókerettel, majd könyökmankóval sétálhat a beteg. A hatodik hétig a két mankóval kell járni, majd fokozatosan egy mankóra, s a nyolcadik héttől a bottal való terhelésre lehet áttérni. A botot addig kell használni, amíg e nélkül is biztosan jár a beteg - ez legalább fél évet jelent.

A cement nélküli protézis szabályai sokkal szigorúbbak, itt idő kell ahhoz, hogy a protézis jól beilleszkedjen és stabillá váljon. Három hónapig szigorúan csak mankóval járhat a beteg, s az orvosi kontroll alapján döntenek a további terhelési módról.

Milyen szabályokra kell figyelni!

· Tilos a csípőízület ki-be forgatása!

· Nem szabad keresztbe tett lábbal ülni.

· A térd magasságánál alacsonyabb székre, ágyra leülni veszélyes, mert a protézis kilazulását okozhatja!

· A beteg magasított széket és ágyat használjon!

· Üléskor főleg a keresztcsontot kell terhelni, a combokat nem!

· Ajánlott az emelt WC-ülőke, az előbbi szempontok miatt.

· Leüléskor mindig az egyik kézzel hátul támaszkodjon meg - az érintett lábat oldalra kinyújtva - és lassan engedje magát ülő helyzetbe. Hirtelen leülni nem szabad!

· Felálláskor az érintett lábat nyújtsa ki oldalra, s az ujjak kézháti felszínén, ökölbe zárt kézzel támaszkodva álljon fel.

Mozgásterápia
· A gyógytornász által megadott feladatokat naponta 20 percig kell végezni három héten keresztül.

· Három hét elteltével a beteg az oldalára fordulhat, és ebben a testhelyzetben is tornázhat. Fontos, hogy ebben a pozícióban a két lába között a végtag hosszának megfelelő párna legyen, ami a végtagot alátámasztja, valamint a csípőízület pontos anatómiai beállítását lehetővé teszi.

· Oldalfekvésben az érintett végtag hajlított, majd nyújtott térddel történő emelésével a helyes járáshoz szükséges izom erősítését érjük el.

· Igen fontos, hogy a beteg naponta legalább háromszor 20 percet hason feküdjön, mert ezzel a járáshoz szükséges jó ízületi funkciót és a helyes testtartást alakítjuk ki.

· Háton és hason fekvésben az alsó végtagok mindig kis terpeszben legyenek.

Közlekedés
Műtét után két hónappal lehet kimenni az utcára a megfelelő segédeszközzel, s el lehet kezdeni az autóvezetést is. Az autóba ki- és beszálláskor háttal az ülésnek támaszkodva kell leülni, együtt tartott lábakkal, a törzzsel egyszerre fordulva. A háttámlát hátradöntve, rázkódásmentesen közlekedjen. Törzsét lehetőleg ne forgassa hátra, inkább a tükröt használja.

Áttérés a botra

Az orvosi kontrollon az orvos engedélyezheti - a mozgásszervi és röntgenvizsgálat alapján - a botra való áttérés lehetőségét.

A botra történő áttérés csak akkor lehetséges, ha a járás minősége nem romlik.

A botot mindig az operált lábbal ellentétes oldalon kell használni!

Kétoldali érintettség esetén két bot használata szükséges.

A bot elhagyása
A bot teljes elhagyása nem mindig érhető el. Ennek oka elsősorban az, hogy a betegnek nem megfelelő az izomereje, ami feltétele a normál terhelésnek.

Életmód
· Ha lehetséges, rendszeresen járjon úszni, és a mell-, hátúszást felváltva gyakorolja.

· Kerülje a fizikai kifáradást, ne terhelje túl magát.

· Rendszeresen ellenőrizze testsúlyát, a nagy testsúly túlterheli a protézist.

· Lehetőleg kerülje el a hajlást, de ha szükséges, akkor a jó lábat terhelve, az operáltat hátranyújtva hajoljon le.

· 3-4 kg-nál nagyobb súlyt ne vigyen, s ha lehet, a két kézben elosztva vigye.

· Lehetőleg ne fusson, ne guggoljon.

· Csúszós időben ne menjen az utcára, kerülje el az esést!

· Tusoláskor a kádban vagy a zuhanyzóban használjon csúszásgátló szőnyeget.

· A házimunkákat - mint a vasalás, mosogatás - magas széken ülve végezze.

· Ha munkahelyén ülőmunkát végez, szakítsa meg az ülést és óránként álljon fel, tornázzon vagy sétáljon.

· Harisnya- és cipőfelvételhez hosszú szárú cipőkanalat használjon.

Ezeknek a tanácsoknak a figyelembevételével, az életmód megfelelő alakításával hosszú távon megőrizhető a protézis működése, s a műtét után a betegek egy általános, jó egészségi állapotot fenntartva élhetnek.

Koltainé Balázs Éva

gyógytornász

forrás: Patika Tükör - 2002-05-01

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×