Baba egészség – vitaminpótlás

A vitaminok a szervezet létfontosságú összetevői, az anyagcserefolyamatok mozgatórugói. Természetesen igaz ez a kisgyermekeknél is. A vitaminok közös jellemzője, hogy a szervezet teljességükben nem képes őket szintetizálni, legfeljebb előanyagaikból átalakítani. Ezért rendszeres bevitelükről a táplálkozással kell gondoskodni.

Igen sok szülő fél attól, hogy gyermeke vitaminhiányos lesz, és nem kevés pénzt költ gyógyszertárakban az egyre divatosabb multivitamin készítményekre. De kinek, és mikor van szüksége vitaminokra?

A szoptatott csecsemő az anyatejjel a D- és a K-vitaminon kívül mindent megkap, feltéve, ha édesanyja nem beteg, nem diétázik, nem fogyókúrázik, illetve nem hódol a különböző reformkonyhák étrendi előírásainak. Az utóbbi esetben ásványianyag- és B12-vitaminhiány is felléphet. Ekkor az édesanyának szüksége van gyógyszeres pótlásra, mert így az anyatej már megfelelő vitaminforrást biztosít.

A mesterségesen, azaz tápszerrel táplált csecsemő külön vitaminpótlást nem igényel, hiszen a tápszereket úgy állítják össze, hogy azok a baba adott életkorának feleljenek meg a vitamin-összetétel szempontjából is. Ha a baba legalább 750 ml tápszert kap, akkor külön vitamint nem kell adni neki. Más a helyzet, ha valamilyen betegség miatt kevesebbet eszik.

Még az egyszerűnek mondott nátha is elveszi az étvágyat, nem is beszélve egy komoly, légúti fertőzésről, kiszáradással járó bélhurutról, következményes felszívódási zavarról vagy rendszerbetegségről. Ekkor alapos számítások után, célzottan kell megszervezni a pótlást.

A nagyobb babák már változatosan étkeznek, hiszen egyéves korukban étrendjük csaknem azonos a többi családtagéval. Ha a nagyobb csecsemők, kisdedek életkoruknak megfelelően, változatosan táplálkoznak, akkor vitaminhiánnyal betegségek után ugyancsak számolni kell. Igaz ugyan, hogy a bolti tej egy-két összetevőben szegényesebb, és a vitaminok felszívódását csökkenti, de a ma elérhető pluszjelzésű babatejek megfelelő ellátást nyújtanak. Más a helyzet a tartós betegségek esetében, amikor is az orvos speciális étrendet javasol. Ekkor könnyen áteshetünk a ló túloldalára.

Más jellegű a probléma a nem beteg, válogatós, nassoló, úgynevezett "étvágytalan" babákkal. Aki naphosszat teát iszik, ropit vagy túrórudit falatozgat kevéske csokoládé kíséretében, az valóban elesik a zöldség- és gyümölcsfélék fogyasztásának előnyeitől és könnyen vitaminhiányossá válhat.

Ha nekik multivitaminokat veszünk, beszéljük meg annak adagolását a családorvossal, mert nemcsak a zsírban, hanem a vízben oldódó vitaminok halmozott bevitele is betegséghez, túladagolási tünetekhez vezethet. A vitaminokra a fejlődő szervezetnek nagy szüksége van, különösen betegségek után. a rendszeres multivitamin-fogyasztás azonban veszélyeket is rejthet magában, példáját adva annak, hogy a jóból is megárt a sok!

 

Dr. Micskey Éva
gasztroenterológus

Forrás: archívum
(Baba Magazin – 010120)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.