Monitorunk sötét titka

[gac]

Munka monitor előtt.

A számítógépes munkát számos tényező teheti kihívássá. Szemszárazság, irritáció – pislogás hiánya, alacsony páratartalom, klímaberendezés –, ülőalkalmatossági és egyéb ergonómiai hiányosságok, hogy csak a leggyakoribbakat említsük.

A kedvezőtlen körülmények talán a szemünket viselik meg leginkább, összefolynak a sorok és a betűk, a fejünk megfájdulhat, dekoncentráltakká válhatunk. Többnyire akkor, amikor a legjobban kellene haladnunk.

Az egyik ilyen tényező egy széles körben elterjedt technikai megoldás lehet. A forgalomban lévő monitorok jelentős része, különösen a notebook-ok képernyői fényerejüket tekintve sajátos módon szabályozhatók. Nyomkodva a megfelelő gombot látszólag úgy, mintha egy hagyományos izzót egy fényerőszabályozós kapcsoló csúszkájával vagy forgatógombjával halványítanánk és fényesítenénk.

A látszat azonban csal. Az ilyen monitorok ugyanis – ha a maximum alá csökkentjük fényerejüket – a fényforrás gyors ki-bekapcsolgatásával érik el azt, hogy a fényerő változzon. Számunkra ez nem tudatosul, mivel a villogás frekvenciája elég magas ahhoz, hogy ne érzékeljük. Ennek ellenére a szemünket-fejünket egyaránt próbára teheti, különféle tünetek, panaszok megnyilvánulásához vezetve.

Kézenfekvő következtetés ezek után, hogy ha a fényerőt 100%-ra állítjuk és ott is hagyjuk, a fenti problémát sikeresen kiküszöböltük. Ez így van, de ez esetben – fényszegényebb környezetben – a túl magas, vakító fény miatt fog kifolyni a szemünk. Megoldás természetesen van. Számos ingyenes program elérhető a világhálón, melyek képesek az egyébként maximum fényerőn dolgozó megjelenítő képjellemzőit – köztük a fényességét is – szoftveres úton befolyásolni.

Vállalkozó szelleműek az operációs rendszeren belül is találhatnak egy-egy speciális beállítást, de ez körülményes lehet és kevéssé rugalmas. Mi most egy olyan programot ajánlunk, ami könnyen kezelhető és testreszabható, állítható vele a színhőmérséklet, ráadásul egy olyan praktikus funkciót is hordoz, mely figyelmeztet, ha túl sokáig dolgozunk a monitor előtt anélkül, hogy felállnánk, tagjainkat időnként megmozgatnánk. Ehhez jól illusztrált, egyszerű gyakorlatokat is javasol.

A reklámoktól mentes program neve Eye Saver, innen letölthető Windows Vista/7/8/10 operációs rendszerekre. Telepítése és indítása után az első fülön ("Screen") beállítható a kívánt fényesség és színhőmérséklet, de a "Mode" legördülő listájában előre definiáltakat is használhatunk. Ezek között a "health" az alapértelmezett, egyben jó kiindulópont. A "Break" fül alatt a monitor előtt töltött idő, illetve a szünetre figyelmeztetés menedzselhető, míg a "Misc" fülön bejelölhető a program számítógép bekapcsolásával történő indulása, valamint az is, hogy notebook-ok esetén automatikusan 100%-ra emelje-e a hardveres fényerőt. Asztali gépek monitorjainál ezt magunknak kell megtenni, de hordozhatóaknál is érdemes az eredményt ellenőrizni. A program a tálcán – zöld pajzsban fehér kereszt – kényelmesen elérhető.

Vannak olyan monitorok is, melyeken "flicker free", azaz villódzástól mentes módon szabályozható a fényerő. A színhőmérséklet állíthatósága, az olvasó módok lehetősége, illetve a munka közben tanácsos szünetek beiktatása, egy kis nyújtózkodásra figyelmeztetés okán a program ezeknél is jó szolgálatot tehet.

 

Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu


Hasznosnak találja? Kérjük, nyilvánítsa ki tetszését facebook oldalunk javára. Köszönjük!
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×