Monitorunk sötét titka

A számítógépes munkát számos tényező teheti kihívássá. Szemszárazság, irritáció – pislogás hiánya, alacsony páratartalom, klímaberendezés –, ülőalkalmatossági és egyéb ergonómiai hiányosságok, hogy csak a leggyakoribbakat említsük.

A kedvezőtlen körülmények talán a szemünket viselik meg leginkább, összefolynak a sorok és a betűk, a fejünk megfájdulhat, dekoncentráltakká válhatunk. Többnyire akkor, amikor a legjobban kellene haladnunk.

Az egyik ilyen tényező egy széles körben elterjedt technikai megoldás lehet. A forgalomban lévő monitorok jelentős része, különösen a notebook-ok képernyői fényerejüket tekintve sajátos módon szabályozhatók. Nyomkodva a megfelelő gombot látszólag úgy, mintha egy hagyományos izzót egy fényerőszabályozós kapcsoló csúszkájával vagy forgatógombjával halványítanánk és fényesítenénk.

A látszat azonban csal. Az ilyen monitorok ugyanis – ha a maximum alá csökkentjük fényerejüket – a fényforrás gyors ki-bekapcsolgatásával érik el azt, hogy a fényerő változzon. Számunkra ez nem tudatosul, mivel a villogás frekvenciája elég magas ahhoz, hogy ne érzékeljük. Ennek ellenére a szemünket-fejünket egyaránt próbára teheti, különféle tünetek, panaszok megnyilvánulásához vezetve.

Kézenfekvő következtetés ezek után, hogy ha a fényerőt 100%-ra állítjuk és ott is hagyjuk, a fenti problémát sikeresen kiküszöböltük. Ez így van, de ez esetben – fényszegényebb környezetben – a túl magas, vakító fény miatt fog kifolyni a szemünk.

Megoldás természetesen van. Számos ingyenes program elérhető a világhálón, melyek képesek az egyébként maximum fényerőn dolgozó megjelenítő képjellemzőit – köztük a fényességét is – szoftveres úton befolyásolni.Vállalkozó szelleműek az operációs rendszeren belül is találhatnak egy-egy speciális beállítást, de ez olykor körülményes, illetve hardverfüggő is lehet.

FRISSÍTÉS: A korábban ajánlott program új verzióját felülvizsgáltuk, már nem javasoljuk olvasóinknak. Hasonló, a célnak megfelelő, ingyenes programokat tesztelünk. Az eredményről hamarosan beszámolunk.

FRISSÍTÉS: Olvasóinknak az alábbi ingyenes programot ajánljuk monitor előtti munkájuk kapcsán, szemük védelmére: Redshift GUI

Töltsék le bátran, Windows 10 alatt is működő, nyúlfarknyi, tálcára ülő program, mely a földrajzi pozíciótól függően, automatikusan is képes a színhőmérséklet állítására. Emellett kiválóan alkalmas a képernyő vibrálás nélküli elsötítésére.

 

Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.