Számos kérdés vetődik fel bennünk, amikor kiderül, hogy a panaszaink tejcukor-érzékenység miatt alakultak ki. Például ezek:
- mi okozza a tejcukor-érzékenységet?
- elmúlhat-e az érzékenység
- ihatok-e tejet
- ehetek-e sajtot, tĂşrĂłt, kefirt stb.
- vannak-e tejcukormentes tejtermékek
- lehet-e más élelmiszerekben is tejcukor?
A tej a tápanyagok valĂłságos tárháza A felmerĂĽlĹ‘ kĂ©rdĂ©sek is jelzik, hogy a tej Magyarországon jelentĹ‘s nĂ©pĂ©lelmezĂ©si cikk, fontos alapĂ©lelmiszer. A tej kitűnĹ‘ fehĂ©rjeforrás, sok vitamint Ă©s ásványi anyagot tartalmaz. A szervezet kalciumszĂĽksĂ©gletĂ©nek 75 százalĂ©kát tejjel, illetve tejtermĂ©kekkel elĂ©gĂtjĂĽk ki.
A tej csaknem valamennyi, a szervezet számára fontos tápanyagot megfelelĹ‘ mennyisĂ©gben tartalmaz. Köztudott, hogy az anyatej az elsĹ‘ fĂ©lĂ©vben egyedĂĽli táplálĂ©kkĂ©nt, önmagában is fedezi a csecsemĹ‘ energia- Ă©s tápanyagszĂĽksĂ©gletĂ©t. Az állatvilágban is azt látjuk, hogy a szopás önmagában is hosszĂş ideig biztosĂtja az állat kicsinyeinek a fejlĹ‘dĂ©sĂ©t, növekedĂ©sĂ©t. A tej tehát kĂĽlönleges helyet foglal el az Ă©lelmiszerek között.
A legtöbb élelmiszer sokféle tápanyagot tartalmaz ugyan, de egy sem tartalmazza a tápanyagok olyan széles skáláját, mint a tej. Tej, illetve tejtermékek fogyasztása nélkül nem könnyű a szervezet kalciumszükségletét fedezni. Érthető tehát, hogy a szakemberek örömmel fogadnak minden olyan megoldást, amely a tej, illetve a tejtermékek fogyasztását a tejcukorérzékenyek számára is lehetővé teszi, hiszen tejre mindenkinek, gyermeknek, felnőttnek egyaránt szüksége van. Tejcukor = laktóz A tejcukor, a laktóz a tej szénhidrátkomponense. Kettős cukor (diszacharid). Két egyszerű cukormolekulából, egy szőlőcukorból (glükózból) és egy nyákcukorból (galaktózból) tevődik össze. A tejcukor tejjel, illetve tejtermékek fogyasztásával kerül a szervezetbe.
A szĂ©nhidrátok csak akkor tudnak felszĂvĂłdni, ha elĹ‘bb lebomlanak egyszerű cukrokká. A tejcukrot felszĂvĂłdásra alkalmas egyszerű cukrokká a bĂ©lnyálkahártya sejtjeiben találhatĂł tejcukorbontĂł enzim, a laktáz (bĂ©ta-galaktozidáz) hasĂtja szĂ©t.
Amikor nem szĂvĂłdik fel a tejcukor (laktĂłzintolerancia)
A tejcukor felszĂvĂłdási zavarát a laktázenzim relatĂv vagy abszolĂşt hiánya okozza. Ha ugyanis a tejcukor bontása elmarad, vagy elĂ©gtelen, akkor a tejcukor bontatlanul, változatlan formában kerĂĽl a vĂ©konybĂ©l alsĂłbb szakaszaiba Ă©s a vastagbĂ©lbe. Az alsĂłbb bĂ©lszakaszokban tejcukor - megfelelĹ‘ enzimaktivitás esetĂ©n - nem fordul elĹ‘; az egyszerű cukrok kb. 90 százalĂ©ka is felszĂvĂłdik mĂ©g mielĹ‘tt a vĂ©konybĂ©l alsĂł szakaszába, az Ăşn. csĂpĹ‘bĂ©lbe kerĂĽlne a bĂ©ltartalom. Ha a laktĂłz hasĂtása elmarad, nem szĂvĂłdik fel, s a fel nem szĂvĂłdott laktĂłz ozmotikus hatást fejt ki, vizet szĂv magához. A bĂ©ltartalom felhĂgulása ozmotikus, vizes hasmenĂ©st eredmĂ©nyez.
Az emésztetlen cukor a vékonybél alsó részében és a vastagbélben bakteriális bontásnak esik áldozatul, erjedésnek indul, közben savanyú bomlástermékek, rövid szénláncú szerves savak (ecetsav, tejsav, vajsav, valeriánsav stb.) és gázok - hidrogén (H2), széndioxid (CO2), metán (CH4) keletkeznek.
A szerves savak tovább növelik a bĂ©ltartalom ozmotikus hatását. VĂz Ă©s Na+ áramlik a bĂ©lbe, a Na+ visszaszĂvĂłdása pedig gátlĂłdik. A savanyĂş bĂ©ltartalom fokozza a bĂ©lmozgást, Ă©s a vizes hasmenĂ©st erjedĂ©ses hasmenĂ©s sĂşlyosbĂtja, a keletkezĹ‘ gázok pedig puffadást, hasi görcsöket okoznak.
Milyen panaszokat és tüneteket idéz elő a tejcukor-érzékenység?
A panaszok bizonyos mennyisĂ©gű tejcukor bevitele, vagy tejcukortartalmĂş Ă©tel elfogyasztása után rövidebb-hosszabb idĹ‘ eltelte után, általában kb. 4-6 Ăłra mĂşlva jelentkeznek. A tejfogyasztás Ă©s a tĂĽnetek jelentkezĂ©se közötti kapcsolatot felismerve a laktĂłzĂ©rzĂ©kenyek egy rĂ©sze nem szĂvesen iszik tejet, "nem szereti", hiszen fogyasztása hányingert, hányást vált ki, hasi fájdalmat, a has feszĂĽlĂ©sĂ©t, puffadást okoz.
A görcsös hasi fájdalom mellett hangos, korgĂł bĂ©lhangokat, bĂ©lzuborgást Ă©szlelnek, Ă©rezhetĹ‘vĂ© válik a belek mozgása, Ă©s a hasmenĂ©sen kĂvĂĽl a bĂ©lgázosság miatt mĂ©g flatulencia (gyomor- Ă©s bĂ©lgázkĂ©pzĹ‘dĂ©s) is nehezĂti a helyzetet. A szĂ©klet hĂg, habos, savanyĂş szagĂş, s nem ritka, hogy a vĂ©gbĂ©l körĂĽl csĂpĹ‘ Ă©rzĂ©st vált ki. A kĂ©pzĹ‘dĹ‘ gázok egy rĂ©sze felszĂvĂłdik, más rĂ©sze szĂ©l formájában a vĂ©gbĂ©len át távozik. A felszĂvĂłdĂł hidrogĂ©ngáz a kilĂ©gzett levegĹ‘be kerĂĽl Ă©s diagnosztikus jelentĹ‘sĂ©ge van (l. kilĂ©gzĂ©si H2-teszt).
Gyermekkorban az is előfordulhat, hogy az alsóbb bélszakaszokban a béltartalom besűrűsödik, ezért nem észlelünk hasmenést, és csak a köldök körül jelentkező görcsös hasi fájdalom az egyetlen tünet. További vizsgálatok szükségesek annak eldöntésére, hogy a néhány esetben észlelt fejfájás vajon a laktózintolerancia következtében alakult-e ki.
A tĂĽnetek jelentkezĂ©se Ă©s hevessĂ©ge dĂłzisfĂĽggĹ‘, az enzimaktivitás mĂ©rtĂ©kĂ©nek a fĂĽggvĂ©nye, de befolyásolja a gyomorĂĽrĂĽlĂ©s ĂĽteme Ă©s a vastagbĂ©l-baktĂ©riumok tevĂ©kenysĂ©ge is. CsekĂ©ly mennyisĂ©gű tejcukrot a laktĂłzĂ©rzĂ©kenyek többsĂ©ge jĂłl tolerál. Vannak azonban olyan szenzitĂv egyĂ©nek is, akiknek a legkisebb mennyisĂ©g is panaszt okoz. TermĂ©szetesen a hasmenĂ©snek Ă©s a hasi diszkomfort Ă©rzĂ©snek a laktĂłzintolerancián kĂvĂĽl számos egyĂ©b oka is lehet.
Hogyan diagnosztizálható a laktózintolerancia?
A diagnĂłzis a klinikai tĂĽnetek gondos Ă©szlelĂ©sĂ©n Ă©s a precĂz laboratĂłriumi vizsgálatokon alapszik.
- Eliminációprovokáció. Ha a tejet kihagyjuk az étrendből, a panaszok gyorsan elmúlnak, ismételt adására pedig visszatérnek.
- Laktózterhelés. Tejcukorral végzett cukorterhelésnél nyert lapos (1,1mmol/l-nél kisebb emelkedést mutató) vércukorgörbe, és a terhelés kapcsán kialakuló hányinger, hányás, hasi fájdalom, haspuffadás, hasmenés stb. együttesen laktózintolerancia mellett szól.
- KilĂ©gzĂ©si H2-teszt. A leggyakrabban alkalmazott, Ă©s a legmegbĂzhatĂłbb vizsgálat. A lehelet normál körĂĽlmĂ©nyek között nem tartalmaz H2 gázt, mert a bĂ©lcsatorna alsĂł szakaszában, ahol a bĂ©lbaktĂ©riumok találhatĂłk, megfelelĹ‘ enzimműködĂ©s Ă©s felszĂvĂłdás esetĂ©n nem juthat lebontatlan szĂ©nhidrát; az már a vĂ©konybĂ©l fel- sĹ‘ szakaszán felszĂvĂłdik. De laktĂłzintoleranciában a fel nem szĂvĂłdott cukorbĂłl bakteriális erjedĂ©s hatására H2 gáz kĂ©pzĹ‘dik, mely a bĂ©lbĹ‘l felszĂvĂłdva a kilĂ©gzett levegĹ‘be kerĂĽl, s ez egyszerű mĹ‘dszerrel kimutathatĂł.
- Laktázaktivitás mérése szöveti mintából. A laktázhiány vékonybél-biopszia útján nyert szövetmintából is kimutatható, de figyelembe kell venni, hogy az enzimaktivitás a bélfelület különböző részein különböző lehet, és az is igaz, hogy egy piciny szövetmintából nyert értékek alapján nehéz a teljes bélfelület enzimaktivitására következtetni.
Milyen formáit különböztetik meg a tejcukor-érzékenységnek?
Szerzett, vagy másodlagos tejcukor-érzékenység
Igen gyakori klinikai problĂ©ma. Bármely Ă©letkorban elĹ‘fordulhat. A bĂ©lnyálkahártyát károsĂtĂł folyamatok következtĂ©ben másodlagosan fejlĹ‘dik ki. Leggyakrabban baktĂ©riumok, vĂrusok Ă©s paraziták okozta bĂ©lfertĹ‘zĂ©sek, krĂłnikus gyulladásos bĂ©lbetegsĂ©gek, lisztĂ©rzĂ©kenysĂ©g, tejfehĂ©rje-allergia, immunhiányos állapotok, gyĂłgyszeres terápia, sugárkezelĂ©s Ă©s sebĂ©szeti beavatkozások kapcsán alakul ki. A tejcukor-felszĂvĂłdási zavar hamarabb kialakulhat, mint a többi cukorĂ©, mert a tejcukor bontása csak a vĂ©konybĂ©l rövidebb szakaszán törtĂ©nik, mĂg a többi kettĹ‘scukor bontása nagyobb felĂĽleten, a vĂ©konybĂ©l teljes hosszán vĂ©gbemehet.
Ehhez mĂ©g az is hozzájárul, hogy a kettĹ‘scukrokat hasĂtĂł enzimek közĂĽl a laktázenzim aktivitása egĂ©szsĂ©ges egyĂ©nekben is alacsonyabb, mint a többiĂ©, Ă©s a legsĂ©rĂĽlĂ©kenyebb. Már enyhe hasmenĂ©s kapcsán bekövetkezĹ‘ bĂ©lnyálkahártya-károsodás is átmenetileg csökkentheti az enzim aktivitását.
Elsődleges, veleszületett tejcukor-intolerancia
RendkĂvĂĽl ritka, öröklĹ‘dĹ‘ elváltozás. Már a szĂĽletĂ©skor hiányzik a tejcukorbontĂł enzim.
A táplálás megkezdése után hamar súlyos tünetek jelentkeznek az újszülöttnél.
ElsĹ‘dleges, felnĹ‘tt tĂpusĂş tejcukor-intolerancia
EzeknĂ©l az egyĂ©neknĂ©l a tejcukorbontĂł enzim aktivitása 3-5 Ă©ves kor után fokozatosan csökkenni kezd, majd megszűnik. Az enzimhiány tĂĽnetei általában csak idĹ‘sebb gyermekeken, illetve felnĹ‘ttkorban jelentkeznek. ElĹ‘fordulása az Ă©vezredes táplálkozási szokásoknak megfelelĹ‘en a kĂĽlönbözĹ‘ etnikai csoportokban eltĂ©rĹ‘ mĂ©rtĂ©kű. A fejlĹ‘dĹ‘ országok táplálkozását segĂtĹ‘ WHO-, FAO-programok tápszeradományai kapcsán tömegesen jelentkezĹ‘ hasmenĂ©s okait kutatva ismertĂ©k fel, hogy egyes nĂ©pcsoportokban a csecsemĹ‘kor elmĂşltával laktázenzimhiánnyal kell számolni.
Feltételezik, hogy a laktázaktivitás azoknál a népeknél maradt meg felnőttkorra is, akik étrendjében rendszeresen szerepelt a tej, vagyis az állattenyésztéssel foglalkozók körében. Ott a legkisebb a laktázhiány előfordulása, ahol több mint 1000 éve fogyasztják a tejet. Az sem eldöntött kérdés, hogy melyik a természetes állapot: a laktázaktivitás fennmaradása vagy a hiánya.
A laktĂłzintolerancia gyakorisága a kĂĽlönbözĹ‘ nĂ©pcsoportokban: japán 90 százalĂ©k eszkimĂł 88 százalĂ©k ázsiai 55-95 százalĂ©k afrikai 50 százalĂ©k eurĂłpai 15 százalĂ©k Magyarországon az egĂ©szsĂ©ges gyermekek Ă©s fiatal felnĹ‘ttek kb. 6-7, a 30-49 Ă©vesek kb. 15 százalĂ©kánál mutathatĂł ki felnĹ‘tt tĂpusĂş laktĂłzintolerancia. Vannak olyan felmĂ©rĂ©sek is, ahol a felnĹ‘tt lakosság 37 százalĂ©kát találták Ă©rintettnek. Ez a szám azonban feltehetĹ‘en az átmeneti, másodlagos, egyĂ©b bĂ©lbetegsĂ©ghez társulĂł tejcukor-Ă©rzĂ©kenysĂ©get is magában foglalja.
Elmúlhat-e az érzékenység?
A másodlagos tejcukor-felszĂvĂłdási zavar a legtöbbször átmeneti jelensĂ©g, az alapbetegsĂ©g gyĂłgyulását követĹ‘en a tejcukor- Ă©rzĂ©kenysĂ©g is megszűnik.
Mi a teendő laktózintolerancia esetén?
A tejcukor-érzékenység kezelése abból áll, hogy a tejcukrot (ill. a tejet és a tejtartalmú ételeket) a laktázhiány súlyosságától függően részben, vagy teljesen kihagyjuk az étrendből. A tejtermékek teljes elhagyása – a tej egyéb értékes komponensei miatt – bizonyos tápanyagok hiányos bevitelét eredményezheti.
A tejcukorĂ©rzĂ©keny betegek rĂ©szĂ©re orvos Ărhat fel enzimpĂłtlĂł rágĂłtablettát, melynek alkalmazása megoldást jelenthet. Ilyenkor a tejcukor bontásához szĂĽksĂ©ges, hiányzĂł enzimet kĂvĂĽlrĹ‘l, a tablettával visszĂĽk be a szervezetĂĽnkbe, s használatával a tejes Ă©teleket is fogyaszthatjuk, mert megtörtĂ©nik a tejcukor bontása. CsecsemĹ‘knek a laktázhiány mĂ©rtĂ©kĂ©nek megfelelĹ‘en speciális, csökkentett laktĂłztartalmĂş, vagy laktĂłzmentes (pl. szĂłjaalapĂş) tápszert adunk.
Gyermekek Ă©s felnĹ‘ttek Ă©trendjĂ©bĹ‘l kezdetben rövid ideig teljesen elhagyjuk a tejet, majd fokozatosan, kis mennyisĂ©gű tejes Ă©telek beĂ©pĂtĂ©sĂ©vel bĹ‘vĂtjĂĽk a diĂ©tát a tolerancia határáig. Az egyĂ©ni toleranciához alkalmazkodĂł, kis mennyisĂ©gű tej adása a nap folyamán több alkalommal is megismĂ©telhetĹ‘. Ha a tejet más Ă©telekkel egyĂĽtt fogyasztják, a tejcukor kevĂ©sbĂ© okoz tĂĽneteket, mintha egymagában adjuk. A tejcukormentes Ă©lelmiszerek kiválasztását segĂti a tejcukortĂłl mentes Ă©lelmiszerek listája. A termĂ©klista a Magyar TáplálĂ©kallergia Ă©s TáplálĂ©kintolerancia Adatbank gondozásában kĂ©szĂĽlt.
A tejcukormentes diĂ©tára szorulĂłknak kĂván segĂtsĂ©get nyĂşjtani. (Több, más allergĂ©n komponensektĹ‘l, illetve intoleranciafaktortĂłl mentes Ă©lelmiszerlista is segĂti a rászorulĂłkat). AzĂ©rt van rá szĂĽksĂ©g, mert bár az Ă©lelmiszerek jelölĂ©se a legtöbb ember számára elegendĹ‘ informáciĂłt tartalmaz, a laktĂłzĂ©rzĂ©kenyeket azonban nem segĂti biztonsággal a rĂ©szletes tájĂ©koztatĂł, Ă©s sokszor bizonytalanok lehetnek a laktĂłzmentessĂ©get illetĹ‘en. Ez abbĂłl adĂłdik, hogy a tejet nemcsak önállĂłan fogyasztjuk, hanem más Ă©lelmiszerek komponensekĂ©nt is bekerĂĽlhet a szervezetĂĽnkbe.
Pl. konzervek, hĂşsipari Ă©s sĂĽtĹ‘ipai termĂ©kek, Ă©telĂzesĂtĹ‘k, kĂ©sz- Ă©s fĂ©lkĂ©sz Ă©telek stb. tartalmazhatnak tejet vagy tejport, tejsavĂłt, s az ilyen Ă©lelmiszerek nem illeszthetĹ‘k be a szigorĂşan tejcukormentes Ă©trendbe. A tĂĽneteket kiváltĂł laktĂłz elkerĂĽlĂ©sĂ©t csak az Ă©lelmiszerek megbĂzhatĂł nyilvántartása teheti lehetĹ‘vĂ©. A laktĂłzmentessĂ©get az Ă©lelmiszer- előállĂtĂł garantálja, Ă©s vállalja, hogy a listán szereplĹ‘ Ă©lelmiszer összetĂ©telĂ©t a feltĂĽntetett idĹ‘pontig nem változtatja meg oly mĂłdon, hogy az a laktĂłzmentessĂ©get befolyásolná. Az Ă©lelmiszerlista a szenzitĂv egyĂ©nnek nagy segĂtsĂ©get, az Ă©lelmiszerelőállĂtĂłknak pedig haszonnövelĹ‘ tĂ©nyezĹ‘t jelenthet, ha a fogyasztĂłk az Ĺ‘ regisztrált termĂ©keit vásárolják.
Összefoglalva: a tejcukor-érzékenység egy olyan, egyénenként változó erősségű anyagcserezavar, mely életmód-változtatással, odafigyeléssel, diétával, illetve a hiányzó enzim pótlásával nagyon jól kezelhető, karbantartható.
Dr. Barna Mária
forrás: archĂvum
(Patika Tükör – 020918)