kilégzési H2-teszt

[gac]

Az orvostudományi diagnosztika egyik állandó törekvése a betegnek kis megterhelést jelentő, ugyanakkor megfelelő informatív új módszer kidolgozása.

Az orvostudományi diagnosztika egyik állandó törekvése a betegnek kis megterhelést jelentő, ugyanakkor megfelelő informatív új módszer kidolgozása.

A magyar felnőtt lakosság jelentős része küzd tartósan haspuffadásos panaszokkal. A mai gyakorlat ilyen esetekben valamilyen hasnyálmirigyenzimet tartalmazó készítmény bevétele, holott a háttérben az esetek jelentős részében a tejcukor lebontási zavara áll.
A tejcukor (laktóz) eredeti formájában az ember számára nem hasznosítható tápanyag. A vékonybélben található laktázenzim azonban a kettős cukormolekula lebontása által teszi felszívódásra alkalmassá, hasznos energiaforrássá. A kettős cukorból egyszerű cukrokká alakulva, a szőlőcukor a véráramba kerülve azonnal hasznosítható, míg a galaktóz a májban alakul át használható szőlőcukorrá.

Tejcukorérzékenyeknek

Számos kérdés vetődik fel bennünk, amikor kiderül, hogy a panaszaink tejcukor-érzékenység miatt alakultak ki. Például ezek:

  • mi okozza a tejcukor-érzékenységet?
  • elmúlhat-e az érzékenység
  • ihatok-e tejet
  • ehetek-e sajtot, túrót, kefirt stb.
  • vannak-e tejcukormentes tejtermékek
  • lehet-e más élelmiszerekben is tejcukor?

DEFINÍCIÓ

A légutak idült (krónikus) gyulladásos megbetegedése, amely rohamokban fellépő köhögéssel, fulladással, mellkasi szorító érzéssel jár együtt. Súlyos esetben kezelés nélkül életveszély alakulhat ki.

ELŐFORDULÁS

A felnőtt lakosság kb. 4-5 %-a, a gyermekek 8-10 %-a érintett. Gyakran a gyermekkori asthma a fiatal felnőttkorban spontán gyógyul. A bőr és a nyálkahártyák allergiás megbetegedéseivel (szénanátha, csalánkiütés) való halmozott előfordulása nem ritka.

TÜNETEK

A tejcukorérzékenyek dietoterápiája

Az édes íz szeretete veleszületett tulajdonságunk már a koraszülötteknél is kimutatható, míg a sós ízek preferenciája csak kb. kétéves kor körül alakul ki. Az első édes ízt az "édes anyatej" közvetíti számunkra, s az életünk során később is azt érezzük édesnek, aminek a cukortartalma az anyatejéhez hasonlít. A tej édes ízét tejcukor (laktóz) tartalmának köszönheti. Az anyatejben kb. 6,7, a tehéntejben kb. 5,3 százalék tejcukor található. A tejcukor kettős cukor, (diszacharid), két egyszerű cukorból, egy molekula szőlőcukorból (glükózból) és egy molekula nyákcukorból (galaktózból) áll.

Feliratkozás kilégzési H2-teszt csatornájára

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×