Koronavírus – a maszk is véd

Minden ellenkező híresztelés ellenére, a maszk védelmet nyújt. Többé-kevésbé. Kevésbé a sebészeti maszk, sokkal jobban az FFP2 és FFP3 munkavédelmi maszkok, illetve félálarcok. Erről már február elején írtunk.

Amikor már sokakat a vírus potenciális hordozójaként kell számon tartani, a maszk a racionális védekezés egyik eszköze.

Kínában a maszkok viselése is hozzájárult ahhoz, hogy a koronavírus megfékezésében eredményeket lehetett elérni. Mellesleg a maszkok kiterjedt használatának is köszönhetően az influenza már térdre kényszerült.

Az is talányos, amikor arról olvashatunk, hogy a koronavírus "esetleg terjedhet levegőben". Nem esetleg terjed, hanem terjed, mert ez a sajátja. Ahogy az egy koronavírushoz illik. Főként a légúti hámsejteket támadja, de affinitással bír – ahogy az orvosi egyetemeken oktatják: kifejezett tropizmust mutat – a gyomor-bélrendszeri epithelhez is. A hámszöveti sejtekben szaporodva fejti ki sejtkárosító hatását.

A félreértéseket eloszlató lényeg az, hogy nem önmagukban, hanem kisebb-nagyobb nyálkacseppek formájában terjednek, amiket 10 mikrométer alatt már aeroszol részecskeként tartunk számon. Ennél nagyobb cseppecskékben nem érnek messze, kisebbekben méterekre eljuthatnak. Ezek nem csak tüsszentésénél, köhögésnél hagyják el a szánkat, beszéddel is produkálhatjuk őket, különösen erőteljesebb, határozottabb kommunikációban. Ettől véd a maszk. A sebészeti maszk csak a nagyobb cseppecskéktől – és a hiányos illeszthetőség okán azoktól is csak részben –, az FFP2/FFP3 maszkok a kisebbektől is, megfelelő illeszkedés esetén kiváló hatékonysággal. Ezért különösen szomorú, hogy a frontvonalban szolgáló egészségügyi szakembereknek nem áll rendelkezésükre elegendő mennyiségben ebből az alapvető védelmi eszközből.

A vírussal munkájából fakadóan és tömegesen kapcsolatba nem kerülő átlagembernek a sebészi maszk viselése plusz védelmet jelent, már csak azért is, mert segíti őt abban, hogy ujjai elkerüljék az arcát, orrát, száját. 

Az FFP2 vagy FFP3 eszközök viselése sem garancia arra, hogy valaki elkerülje a fertőzést. Valószínűsége azonban radikálisan csökkenthető, köszönhetően annak is, hogy a vírusok – méretükből fakadóan – elvileg átjuthatnának ugyan az FFP2/FFP3 maszkok anyagán, de éltető közegükben, nyál- és nyálkacseppecskéikben már sokkal kevéssé képesek erre: a maszkok szűrője feltartóztatja őket.

Ha valakinek a saját várható szükségleténél több FFP2 vagy FFP3 maszk (félálarc) áll rendelkezésére, az kérem fontolja meg, hogy átadja háziorvosának, kezelőorvosának, ápolójának, egy kórház ápolási osztályának. Nélkülük ezt a harcot nehéz lesz megvívni.

 

Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.