Esélynövelés vérnyomáscsökkentéssel

RizikóRiadó néven indít ismeretterjesztő programot a Magyar Kardiológusok Társasága

Magyarország halálozási statisztikáiban az első helyen a szív- és érrendszeri betegségek okozta halál áll, míg európai viszonylatban ez a fajta halálozási ok csupán a harmadik. Szintén elkeserítő adat, hogy Magyarországon az 50 év feletti férfiak még várható élettartama mindössze 23 év, amiből csupán 11 évet tölthetnek el egészségben. Az elrettentő adatoknak több oka is van, ilyen az egészségtudatos életvezetés teljes hiánya, és a csaknem behozhatatlan elmaradás az egészségügyi felvilágosítás terén.

A Magyar Kardiológusok Társaságának a sanofi-aventis/Chinoin együttműködésével az elmúlt években megvalósított Szívriadó Programja sok adatot szolgáltatott arra vonatkozólag, hogy még van hova fejlődni az orvos-beteg együttműködés terén. A Társaság most RizikóRiadó néven indít el egy ismeretterjesztő programot, amely fölhívja a figyelmet az egészségügyi kockázatokra és segítséget nyújt az egészségtudatos életmód megteremtésében.

A RizikóRiadó Program keretében megismertetik a kockázatokat, illetve rizikótényezőket a magasvérnyomásos betegekkel, továbbá a nővérek és családorvosok bevonásával kívánják elnyerni a betegek együttműködését, ami példaként szolgálhat arra, hogyan javítsuk edukációval az orvos-beteg együttműködést.

A szív- és érrendszeri betegségek gondozásának és megelőzésének nem csak azért kell kitüntetett figyelmet szentelni, mert Magyarországon ez a vezető halálok, hanem azért is, mert a betegség végkimenetele nagyban befolyásolható a rizikótényezők csökkentésével, az életmód befolyásolásával. Így a RizikóRiadó céljainak megvalósításához elengedhetetlen az orvosok, nővérek és a betegek együttműködése.

„A Magyar Kardiológusok Társaságának fő feladata, hogy segítséget nyújtson mindazoknak, akik a Társaságon belül vagy kívül a szív- és érrendszeri betegségek elleni harcban, illetve a hazai kardiológia fejlesztésében részt kívánnak venni." – nyilatkozta Dr. Kiss Róbert, az MKT főtitkára. „Sokszor tapasztaljuk, hogy mind a betegek, mind az orvosok elég jó eredménynek minősítik a 160/ 90 Hgmm-es vérnyomást és beletörődnek abba, hogy ezzel a vérnyomással él a beteg, pedig 20 Hgmm vérnyomáscsökkenéssel a felére csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek által okozott halálozás esélye.” – tette hozzá a szakember.

A RizikóRiadó Programról

A betegek nagy részét urbánus legendák, hiedelmek és valós ismeretek keveréke vezeti a mindennapokban, így nincsenek veszélyeztetettségük tudatában, és nem is igyekeznek többet tenni egészségükért. Felmérések alapján a szív- és érrendszeri betegségek elsődleges meghatározói gazdasági és szociális jellegűek, mint a képzettség, életmód, életszínvonal vagy a biztosítási rendszer. Az ismeretterjesztésben vállalt szerepet a Szívriadó program és most a Magyar Kardiológusok Társasága újból riadót fúj a RizikóRiadó Program keretében.

A RizikóRiadó Program a családorvosok és a nővérek együttes munkájával kíván egységes gondozási és felvilágosító csomagot adni a családorvosi praxisok kezébe, hogy segítse a napi gondozási munkát. A csomag tartalma kérdőívből, gondozási naplóból és ismeretterjesztő kiadványból, valamint egy magasvérnyomással kapcsolatos felvilágosító filmből áll. A RizikóRiadó Program szervezői szerint a háziorvosok és nővérek szerepe a betegek egészségnevelésében rendkívül jelentős, ezért a kezdeményezés keretében februárban és márciusban az ország hat pontján – Pécsett, Budapesten, Szegeden, Tapolcán, Hévízen és Debrecenben – vehetnek részt továbbképzésen a program iránt elkötelezett egészségügyi dolgozók. A betegek a RizikóRiadó Programban részt vevő háziorvosi rendelőkben csatlakozhatnak az esélynövelő kezdeményezéshez.

A program szükségességét mi sem bizonyítja jobban, hogy ma hazánkban csaknem 2 millió ember él magasvérnyomással és ebből a legbiztatóbb felmérések szerint is csupán a betegek körülbelül 40%-a éri el a megfelelő célvérnyomást. Pedig a túlélési esélyeket nagy mértékben növeli a megfelelően alacsony vérnyomásérték. A legtöbb beteg nincs tisztában azzal, hogy akár 10 Hgmm vérnyomáscsökkenéssel 30%-kal, 20 Hgmm csökkenéssel 50%-kal csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek által okozott halálozás esélye!

A Szívriadó program

A nemrégiben véget ért Szívriadó Program során fény derült arra, hogy a betegek több mint 90 százaléka hisz abban, hogy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzhetőek életmód változtatással, mégsem könnyű ezt a hitet tettekre váltani. A kétéves program a különösen veszélyeztetett, nagy kockázatú betegek edukációjával próbálta javítani az együttműködést, ezzel is sikeresebbé téve gondozásukat. A programba bevont betegek 98 százalékánál sikerült együttműködést elérni, és komoly javulás volt tapasztalható a gyógyszerszedés (69 százalékról 91 százalékra) és vérnyomás-mérés (71 százalékról 84 százalékra) tekintetében is. A betegek csaknem 94 százaléka érezte hasznosnak a kampányt, és érezte úgy, hogy a program részeként kiosztott egészségügyi ismeretterjesztő füzetek hasznosnak bizonyultak számukra.

A Magyar Kardiológusok Társasága elkötelezett a szív és érrendszeri prevenció mellett.

A Magyar Kardiológusok Társaságának fő feladata, hogy segítséget nyújtson mindazoknak, akik a Társaságon belül vagy kívül a szív-és érrendszeri betegségek elleni harcban, illetve a hazai kardiológia fejlesztésében részt kívánnak venni. A Magyar Kardiológusok Társasága szervezésében, évről-évre megvalósuló Szívünk Napja is ebben vállal szerepet. A 2008-as év mottója az „Ismerd meg kockázatodat” volt, mely a betegek felvilágosításával kívánta szembesíteni az érintetteket saját szív- és érrendszeri kockázatukkal, és ráébreszteni őket, mit tehetnek egészségük érdekében. Ezek a célkitűzések teljes mértékben összecsengenek a RizikóRiadó Program missziójával.

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.