- Reggeli: narancsital, aszpikos sonka zöldborsóval, 25 százalékos zsírtartalmú margarinkrém, zöldpaprika, vizes zsemle
- Tízórai: őszibarack
- Ebéd: nyári csirkeraguleves, mákos nudli, szilva
- Uzsonna: epres tofukrém
- Vacsora: spenótfőzelék (laktózmentes tejjel), sült virsli, diákcsemege
Receptek
(4 személyre)
Nyári csirkeraguleves
Hozzávalók: csirkeaprólék 0,8 kg, sárgarépa 10 dkg, petrezselyemgyökér 10 dkg, zellergumó 5 dkg, zöldborsó (tiszt.) 10 dkg, karfiol (tiszt.) 10 dkg, étolaj 0,01 l, zöldpaprika 1 db, paradicsom 1 db, petrezselyem zöldje 1 cs, szerecsendió-virág ízlés szerint, gyömbér ízlés szerint, konyhasó 1 dkg
A csirkeaprólékot feldaraboljuk, jól megmossuk, és a felmelegített olajban átfuttatjuk, megsózzuk és fedő alatt pároljuk. Ezután zsírjára sütjük és hozzáadjuk a kis kockákra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret és zellert. Meghintve finomra vágott petrezselyemzölddel a forró olajon átpirítjuk, majd fölöntjük kb. 1,5 liter hideg vízzel. Beletesszük a megmosott zöldpaprikát, paradicsomot, sóval és a fűszerekkel ízesítjük, majd felforraljuk. Ha felforrt, belerakjuk a friss zöldborsót és a karfiolt (ha gyorsfagyasztott vagy konzerv, akkor később) és készre főzzük. Frissen vágott petrezselyemzölddel tálaljuk.
A zöldségek menynyiségét ízlés szerint növelhetjük és variálhatjuk.
Mákos burgonyasodralék (nudli)
Hozzávalók: burgonya 1 kg, finomliszt 20-30 dkg (attól függően, mennyit vesz fel a burgonya), tojás 1 db, étolaj 0,03 l, konyhasó 1 dkg, mák 10 dkg, porcukor vagy méz ízlés szerint. A héjában megfőzött burgonyát megtisztítjuk, és forrón áttörjük. Egy kevés lisztet félreteszünk a lisztezéshez, a többit a tojással és a kihűlt burgonyával összegyúrjuk. Lisztezett deszkán félujjnyi vastagra kinyújtjuk és kb. 3 cm széles csíkokra vágjuk, majd a csíkokat keresztben kb. egycentis metéltre darabolva, lisztes kézzel megsodorjuk. Forrásban lévő sós vízben kifőzzük - célszerű a főzővízbe egy kevés étolajat tenni, hogy ne ragadjon össze a tészta - és leszűrve, a maradék felmelegített olajban átforgatjuk. Ledarált mákkal és porcukorral meghintve tálaljuk.
Porcukor helyett enyhén megolvasztott mézzel is adhatjuk.
Epres tofukrém
Hozzávalók: földieper 0,5 kg, tofu Toffini 0,4 kg, méz 10 dkg, dióbél 5 dkg A gondosan megmosott eperből néhány szemet díszítéshez félreteszünk, a többit a kisebb darabokra vágott tofuval, a mézzel és ha szükséges, néhány kanál vízzel turmixban jól kikeverjük. Üvegtálkába, de mutatósabb, ha üvegkehelybe halmozzuk, tetejét megszórjuk durvára vágott dióval és a félretett eperrel díszítjük. Ízlés szerint más gyümölccsel is (őszibarack, banán stb.) elkészíthetjük.
Összeállította:
Gaálné Labáth Katalin
főiskolai docens
forrás: archívum
(Patika Tükör – 020918)