Egynapos mintaétrend tejcukorérzékenyeknek

  • Reggeli: narancsital, aszpikos sonka zöldborsóval, 25 százalékos zsírtartalmú margarinkrém, zöldpaprika, vizes zsemle
  • Tízórai: őszibarack
  • Ebéd: nyári csirkeraguleves, mákos nudli, szilva
  • Uzsonna: epres tofukrém
  • Vacsora: spenótfőzelék (laktózmentes tejjel), sült virsli, diákcsemege

Receptek

(4 személyre)

Nyári csirkeraguleves

Hozzávalók: csirkeaprólék 0,8 kg, sárgarépa 10 dkg, petrezselyemgyökér 10 dkg, zellergumó 5 dkg, zöldborsó (tiszt.) 10 dkg, karfiol (tiszt.) 10 dkg, étolaj 0,01 l, zöldpaprika 1 db, paradicsom 1 db, petrezselyem zöldje 1 cs, szerecsendió-virág ízlés szerint, gyömbér ízlés szerint, konyhasó 1 dkg

A csirkeaprólékot feldaraboljuk, jól megmossuk, és a felmelegített olajban átfuttatjuk, megsózzuk és fedő alatt pároljuk. Ezután zsírjára sütjük és hozzáadjuk a kis kockákra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret és zellert. Meghintve finomra vágott petrezselyemzölddel a forró olajon átpirítjuk, majd fölöntjük kb. 1,5 liter hideg vízzel. Beletesszük a megmosott zöldpaprikát, paradicsomot, sóval és a fűszerekkel ízesítjük, majd felforraljuk. Ha felforrt, belerakjuk a friss zöldborsót és a karfiolt (ha gyorsfagyasztott vagy konzerv, akkor később) és készre főzzük. Frissen vágott petrezselyemzölddel tálaljuk.

A zöldségek menynyiségét ízlés szerint növelhetjük és variálhatjuk.

Mákos burgonyasodralék (nudli)

Hozzávalók: burgonya 1 kg, finomliszt 20-30 dkg (attól függően, mennyit vesz fel a burgonya), tojás 1 db, étolaj 0,03 l, konyhasó 1 dkg, mák 10 dkg, porcukor vagy méz ízlés szerint. A héjában megfőzött burgonyát megtisztítjuk, és forrón áttörjük. Egy kevés lisztet félreteszünk a lisztezéshez, a többit a tojással és a kihűlt burgonyával összegyúrjuk. Lisztezett deszkán félujjnyi vastagra kinyújtjuk és kb. 3 cm széles csíkokra vágjuk, majd a csíkokat keresztben kb. egycentis metéltre darabolva, lisztes kézzel megsodorjuk. Forrásban lévő sós vízben kifőzzük - célszerű a főzővízbe egy kevés étolajat tenni, hogy ne ragadjon össze a tészta - és leszűrve, a maradék felmelegített olajban átforgatjuk. Ledarált mákkal és porcukorral meghintve tálaljuk.
Porcukor helyett enyhén megolvasztott mézzel is adhatjuk.

Epres tofukrém

Hozzávalók: földieper 0,5 kg, tofu Toffini 0,4 kg, méz 10 dkg, dióbél 5 dkg A gondosan megmosott eperből néhány szemet díszítéshez félreteszünk, a többit a kisebb darabokra vágott tofuval, a mézzel és ha szükséges, néhány kanál vízzel turmixban jól kikeverjük. Üvegtálkába, de mutatósabb, ha üvegkehelybe halmozzuk, tetejét megszórjuk durvára vágott dióval és a félretett eperrel díszítjük. Ízlés szerint más gyümölccsel is (őszibarack, banán stb.) elkészíthetjük.

Összeállította:
Gaálné Labáth Katalin
főiskolai docens

forrás: archívum
(Patika Tükör – 020918)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.