Visszatekintő – EPDA konferencia 2007

2007-ben hirdette meg a Delta Parkinson Egyesület a „Fogom a kezed” pályázatot Parkinson-kórban érintett betegek részére. A nyertes Tóth József lett 69 km-es kerékpártúrájával. Az első helyezettnek járó díj az EPDA (Európai Parkinson Szövetség) éves konferenciáján való részvétel volt, melyet 2007 októberében Olaszországban, Stresa-ban rendeztek. Tóth József nagy örömmel vett részt rajta lánya kíséretében. Teljesítménye európai elismerést vívott ki a Parkinson társadalomban.
Az Európai Parkinson Szövetség idei konferenciájára számos neves szakember érkezett az olaszországi Stresa-ba. Közöttük lehetett Misefáról Tóth József is, akinek neve már Európa-szerte ismertté vált, hiszen parkinsonos betegként mindeddig egyedülálló teljesítményt hajtott végre. 69 km-es kerékpártúrát tett, s ezzel elnyerte a Delta Parkinson Egyesület „Fogom a kezed” pályázatának első díját. Ezzel a tettével bebizonyította, hogy minden betegségéből adódó nehézséget legyőzött, s olyan teljesítményt vitt véghez, mely még egészséges emberek számára is komoly fizikai megterhelést jelentene.

Az Európai Parkinson Szövetség jelentős tevékenységet fejt ki annak érdekében, hogy a parkinsonos betegek megfelelő és évről évre jobb ellátásban részesüljenek. Az éves konferencia jelentőségét mutatja, hogy az eseményen az olasz egészségügyi miniszter is tiszteletét tette, és támogatásáról biztosította a szervezetet.
A két napos konferencián elismert szaktekintélyek előadási hangzottak el a Parkinson-kórral kapcsolatos legújabb felfedezésekről eredményekről, terápiákról. Szó esett a fizioterápiáról és a foglalkozás-terápiáról mint lehetséges állapotfenntartó módszerekről. A Világegészségügyi Szervezet (WHO) képviseletében Aleksandar Janca tartott előadást, melynek során ismertette a Parkinson-kór Nyilatkozatát, melyet több híresség és ismert ember is aláírásával ellátott, s amit bárki aláírhatott a konferencia ideje alatt, valamint globálisan is szemléltette a betegséget. Érdekes és értékes momentuma volt a konferenciának, amikor egy fiatal előadóművész, Melanie Maar (akinek az édesapja szenvedett a betegségben, s az ő tiszteletére, ihletésére megalkotta táncbemutatóját), fantasztikus, lenyűgöző táncot adott elő, melynek az „On and Off” címet adta, ezzel kifejezésre juttatva a betegség ezen tünetének megjelenési formáit. Ezek az időszakok aszerint változnak, mennyire hat éppen a gyógyszer. „On” állapot esetén a hatás jó, a beteg tünetei csökkennek, jól érzi magát. „Off” állapot esetén a gyógyszer már nem hat kielégítően, a tünetek visszatérnek, a mozgás lelassul, a kéz remegni kezd, teljes vagy részleges mozgásgátoltság léphet fel.
A konferencia zárásaként Susanna Lindvall (az EPDA alelnöke), aki maga adta át 2007 szeptemberében Budapesten a „Fogom a kezed” pályázat díjait, rövid beszámolóban mutatta be Tóth Józsefet a nemzetközi konferencia résztvevőinek, valamint ismertette a pályázata történetét. A betegtársak, orvosok, szervezők mindannyian kinyilvánították elismerésüket, hiszen ők is tudták, hogy ez a magyar úriember kiváló példa lehet minden Parkinson beteg számára.


forrás: www.fogomakezed.hu
2008-02-06

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.