Matrac, ami véd

Az egyik legnépszerűbb sürgősségi orvoslásról szóló filmsorozatban is gyakran látható vákuummatrac régóta segíti a mentésben részt vevő szakemberek munkáját.

Gumírozott vászonból készül, lényegét számos, rugalmas műanyag golyócska adja, melyek átmérője általában 5 mm-nél kisebb. Ha a matracban levegő van, könnyen alakítható. Használatakor a beteget és testrészeit bele és nem rá kell fektetni, azaz a golyócskáknak a sérültet körbe kell ölelniük, testrészeinek közeit ki kell tölteniük. A biztos oldaltartás végett a matrac szélei is megemelendők.

Ezután következik a levegő matracból történő leszívása. Az előzetesen "megformázott" matracban létrejövő vákuum (pontosabban a külső légnyomás) hatására a golyócskák szétválaszthatatlanul egymáshoz szorulnak, összeségükben a kívánt helyzetben rögzítik a beteget.

Nélkülözhetetlen gerinc- és medencesérülés esetén, politraumatizált (számos és súlyos sérülést szenvedett betegnél). Alkalmazzák jelentős lágyrészsérülésnél, heves fájdalmat okozó mozgásszervi, főként gerincbántalmaknál, alsó végtag törésénél, mellkassérülteknél, szűk helyről mentésnél, kiemelésnél.
 

Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.