Matrac, ami védVákuummatracAz egyik legnépszerűbb sürgősségi orvoslásról szóló filmsorozatban is gyakran látható vákuummatrac régóta segíti a mentésben részt vevő szakemberek munkáját.
Gumírozott vászonból készül, "lelkét" számos, rugalmas műanyag golyócska adja, melyek átmérője általában 5 mm-nél kisebb. Ha a matracban levegő van, könnyen alakítható. Használatakor a beteget és testrészeit bele és nem rá kell fektetni, azaz a golyócskáknak a sérültet körbe kell ölelniük, testrészeinek közeit ki kell tölteniük. A biztos oldaltartás végett a matrac szélei is megemelendők.

Ezután következik a levegő matracból történő leszívása. Az előzetesen "megformázott" matracban létrejövő vákuum (pontosabban a külső légnyomás) hatására a golyócskák szétválaszthatatlanul egymáshoz szorulnak, összeségükben a kívánt helyzetben rögzítik a beteget.
Nélkülözhetetlen gerinc- és medencesérülés esetén, politraumatizált (számos és súlyos sérülést szenvedett betegnél). Alkalmazzák jelentős lágyrészsérülésnél, heves fájdalmat okozó mozgásszervi, főként gerincbántalmaknál, alsó végtag törésénél, mellkassérülteknél, szűk helyről mentésnél, kiemelésnél.
(–VBE–)

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×