Szörnyethalni – mit is jelent?

Nap mint nap olvashatjuk a hírekben, hallhatjuk a rádióban és televízióban, hogy egy baleset során valaki "szörnyethal" (sok esetben "szörnyet hal").

Ha a halál nagyon rövid idő alatt következik be, például autóbaleset, omlás, robbanás következtében, akkor szörnyethalásról nem beszélhetünk. Ehhez ugyanis némi idő kell, és nem fizikai sérülés okozza.

Orvosi megközelítésben a kifejezés gyökere: "szörnyethal a látványtól" már sejtetni engedi, hogy halálhoz vezető folyamat belső (szervezeti), idegi-hormonális történések okán indul el. Ha valaki sokemeletnyi magasságból zuhan le, a félelem, illetve a pánik következtében pillanatok alatt alarmírozott idegrendszer olyan mértékű stressz-aktiválódáshoz vezet, ami önmagában szívblokkot képes okozni.

A felszabaduló hormonok közül a leggyorsabban és legnagyobb mennyiségben keringésbe dobott adrenalin szerepe lehet a legfontosabb. Hirtelen baleset következtében nincs idő az idegi-hormonális riasztásra, így szörnyethalásról nem beszélhetünk, a halált konkrét, végzetes sérülések okozzák.

Ezzel szemben egy zuhanás vagy más, időben elnyújtottabb baleset során előfordulhat, hogy a sérülések súlyossága önmagában nem feltétlenül vezetett volna a balesetet szenvedő halálához – azelőtt halt meg, hogy sérüléseit elszenvedte volna, vagy a fizikai sérülések csak betetőzték a folyamatot.

A szörnyethalás ritkább mint gondolnánk. Az adrenalin normál körülmények között felkészít és aktivál, de abúzusa során is inkább csak az arra fogékonyabbakra jelenthet veszélyt. A szörnyethaláshoz ez az érzékenyebb alkati státusz és valódi halálfélelem szükséges. Ennek ellenére jobb ha vigyázunk a toronyból, daruból történő gumiköteles ugrásoknál: aki kevésbé tűrőképes az adrenalinnal szemben, az gondolja meg kétszer, hogy mire is vállalkozik.

Nyelvi megközelítésben a "szörnyethal" kifejezést sokkoló baleset közvetlen és hirtelen folyományaként elhunytak vonatkozásában is értelmezik: szörnyen, szörnyűen, szörnyű körülmények között hal meg, "szörnyűt hal". A két értelmezés párhuzamosan él.

 

Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu

(031020)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

2021. 04. 19., h – 10:38 | Attila

szörnyethal [e] tárgyatlan ige

<Rendkívüli körülmények közt, megrendítő módon, gyak. szerencsétlenség következtében, olykor váratlan lelki élmény hatása alatt> hirtelen meghal. A vonat kerekei alá került, és szörnyethalt.
Midőn megtudta felesége, Hogy férjét elfogák, s nem látja többé, Szörnyethalt, szíve megrepedt. (Petőfi Sándor)
Rendre dől az apród, mint a zöld fű nyáron: Sok fiú megsérül, szörnyet is hal három. (Arany János) 

Forrás: A magyar nyelv értelmező szótára