Gilles de la Tourette-szindrómaA szindróma névadója: Georges Gilles de la Tourette, francia orvos (1857-1904)A tünetegyüttes a többnyire ártalmatlan és átmeneti, a modern kor felnövekvő nemzedékeiben jelentős arányban megjelenő kisebb akaratlan mozgások, izomrángások, az ún. tic-ek komplex megnyilvánulása, mely a motoros összetevőkön kívül legtöbbször valamilyen kényszeres hangadással is jár.

Míg megnyilvánulásuk tekintetében a lelki alkattól is függő, a zaklatott életmód, az egymásra figyelés korlátai, a feldolgozandó ingertömeg, a megfelelési kényszer és sok más további stresszfaktor által kiváltott közönséges tic-ek a dolgok normális mederbe terelésével, megfelelő fizikai aktivitással, kiegyensúlyozott étrenddel, némi magnéziummal, B-vitaminokkal és enyhe nyugtatókkal (pl. citromfű-teával) előnyösen befolyásolhatóak, addig a Tourette-szindrómával küszködők kezelése különös kihívást jelent a neurológia és pszichiátria határán is jártas szakembereknek.

A betegség oka nem tisztázott. A pszichogén eredet mellett organikus, szervi elváltozások szerepét is sokan felvetették, noha mögöttes központi idegrendszeri elváltozás nem kimutatható, sőt, az esetenként EEG-n észlelhető nem specifikus eltéréseket sem sikerült ok-okozat szinten összefésülni a tünetekkel.

Elkülönítése fontos konkrét neurológiai defektusra visszavezethető betegségektől, valamint a Wilson-kórtól.

A közelmúltban halmozott előfordulását tapasztalták egy amerikai középiskolában, tizenéves lányoknál. Olyannyira az érdeklődés középpontjába került, hogy az élettörténetének vászonra vitelét több mint tíz éve megérő Erin Brockovich figyelmét is felkeltette. Az aktivista a szindróma ismétlődő megjelenése mögött környezeti hatást vélelmez. Akár igaza lesz, akár nem, a beteganyag és környezetük vizsgálata új összefüggéseket tárhat fel, szélesítheti a terápiás lehetőségek jelenleg még igen szűk, eredményességben meglehetősen halovány spektrumát.

 

Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu

2012.01.30

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×