Gilles de la Tourette-szindróma

A tünetegyüttes a többnyire ártalmatlan és átmeneti, a modern kor felnövekvő nemzedékeiben jelentős arányban megjelenő kisebb akaratlan mozgások, izomrángások, az ún. tic-ek komplex megnyilvánulása, mely a motoros összetevőkön kívül legtöbbször valamilyen kényszeres hangadással is jár.

Míg megnyilvánulásuk tekintetében a lelki alkattól is függő, a zaklatott életmód, az egymásra figyelés korlátai, a feldolgozandó ingertömeg, a megfelelési kényszer és sok más további stresszfaktor által kiváltott közönséges tic-ek a dolgok normális mederbe terelésével, megfelelő fizikai aktivitással, kiegyensúlyozott étrenddel, némi magnéziummal, B-vitaminokkal és enyhe nyugtatókkal (pl. citromfű-teával) előnyösen befolyásolhatóak, addig a Tourette-szindrómával küszködők kezelése különös kihívást jelent a neurológia és pszichiátria határán is jártas szakembereknek.

A betegség oka nem tisztázott. A pszichogén eredet mellett organikus, szervi elváltozások szerepét is sokan felvetették, noha mögöttes központi idegrendszeri elváltozás nem kimutatható, sőt, az esetenként EEG-n észlelhető nem specifikus eltéréseket sem sikerült ok-okozat szinten összefésülni a tünetekkel.

Elkülönítése fontos konkrét neurológiai defektusra visszavezethető betegségektől, valamint a Wilson-kórtól.

A közelmúltban halmozott előfordulását tapasztalták egy amerikai középiskolában, tizenéves lányoknál. Olyannyira az érdeklődés középpontjába került, hogy az élettörténetének vászonra vitelét megérő Erin Brockovich figyelmét is felkeltette. Az aktivista a szindróma ismétlődő megjelenése mögött környezeti hatást vélelmezett. A halmozott megjelenés, a beteganyag és környezetük vizsgálata új összefüggéseket tárhat fel, szélesítheti a terápiás lehetőségek jelenleg még igen szűk, eredményességben meglehetősen halovány spektrumát.

 

Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu

(120130)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.