Diagnózis: COPD

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) becslése szerint 2030-ra a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) lesz a harmadik leggyakoribb halálozási ok a világon, a szívbetegség és a stroke mögött. Amikorra kiderül, hogy a beteg COPD-ben szenved, tüdőfunkciójának kb. 50%-át már elvesztette, mindennapi életében pedig nehézségekkel szembesül.

Dacára annak, hogy a COPD világszerte 210 millió embert érint és kétszer annyi halálozásért felelős, mint a cukorbetegség, keveset hallani róla.

A COPD progresszív, kezelhető, de sajnos gyógyíthatatlan betegség, ám időben történő felismerése és megfelelő kezelése lelassíthatja a tüdőkárosodást és hosszabb, jobb minőségű életet biztosíthat a betegek számára.

“Mind a páciensek, mind az egészségügyi szakemberek tisztában kell, hogy legyenek a figyelmeztető jelekkel, hiszen a korai szakaszban károsul leginkább a tüdő. Már a COPD gyanújának felmerülésekor ugyanazon sürgősségérzetnek kellene jelentkeznie, mint a rák első jeleinél” – nyilatkozta  Dr. Richard Russell, a Lymington New Forest Hospital légzőszervi szakorvosa, az Oxfordi Egyetem vezető klinikai kutatója.

A COPD érdes légzést, köhögést, fokozott nyáktermelést, köpetürítési kényszert, nehézlégzést, légszomjat okoz, valamint növeli a légúti fertőzések kockázatát. Nehezíti a kilégzést, mivel alsó légúti szűkületet, visszafordíthatatlan tüdőtágulást okoz. A betegek előbb-utóbb azt tapasztalják, hogy mindennapi tevékenységeik során légzésük cserben hagyja őket, és egyre inkább korlátozza aktivitásukat.

“Sürgős és fontos a COPD-s állapot felismerése, tudatosítása és a mielőbbi terápia. A korai szakaszban történő hatékony kezelés azt eredményezi, hogy a beteg megőrizheti a normális aktivitását, azaz fel tud menni a lépcsőn anélkül, hogy légszomj miatt megállna és nem kell a betegségére gondolnia akkor sem, ha családjával, barátaival közös programon vesz részt” – tette hozzá Dr. Russell.

A COPD nem csupán maga a beteg, de a közegészségügy számára is egyre növekvő kihívást jelent. A COPD az egyetlen olyan kiemelt halálozási ok, amelynek gyakorisága nem csökkent, hanem növekedett – így a WHO előrejelzése szerint 15 év múlva a harmadik leggyakoribb halálozási okká válhat. Európában az egészségügyi ellátási költségét és a COPD miatt kieső termelés összegét évente 48,4 milliárd euróra becsülik! A megelőzés, a felismerés és az idejében megkezdett terápia életeket menthet; ehhez elengedhetetlen a folyamatos, tudatos felvilágosítás.

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.