A betegségre jellemző a periodikusan, étkezés után 1-2 órával vagy éjszaka jelentkező égő gyomortáji fájdalom. Főleg tavaszi és őszi időszakokban lobban fel, amit egy-egy nyugalmi periódus követ. A fekélybetegség oka nem egyértelműen tisztázott.
Fontos szerepe van az idegrendszernek: a zaklatott életmód, a stresszhatások, egyes gyógyszerek tartós szedésének mellékhatásaként jelentkezhet a fekélybetegség. A helytelen étkezés, túl forró ételek, túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás szintén az előidéző okok között szerepel.
A fekĂ©lybetegsĂ©g legfĹ‘bb veszĂ©lye a szövĹ‘dmĂ©nyekben rejlik. Ezek közĂĽl az elsĹ‘ a gyomorvĂ©rzĂ©s (vĂ©rhányás, vĂ©res szĂ©kletĂĽrĂtĂ©s), másik sĂşlyos szövĹ‘dmĂ©ny lehet a gyomor, vagy a nyombĂ©l falának kilyukadása (perforáciĂł). Ha ilyen komolyabb szövĹ‘dmĂ©ny nem is lĂ©p fel, akkor is szűkĂĽletet hozhatnak lĂ©tre a hegesedĂ©sek, amelyek a fekĂ©lyek gyĂłgyulásakor keletkeznek.
A diéta fontos szerepet kap annak érdekében, hogy a beteg állapota javuljon, illetve a szövődmények ne alakuljanak ki. Változtatni kell az életmódon. Több pihenés, a stresszhelyzetek kerülése, valamint rendszeresen étkezés (napi 5-7x) javasolt.
A diétában javasolt és kerülendő élelmiszerek
HĂşsok
- javasolt: pulyka, borjú, sovány sertéshús, pulyka, hal. Sovány felvágottak (gépsonka, baromfi-, pulykafelvágott stb.), sovány belsőségek a megfelelő konyhtechnológia alkalmazásával
- nem ajánlott: erĹ‘sen sĂĽlt, pirĂtott, rántott, fĂĽstölt hĂşsĂ©telek, zsĂros hĂşsok, hĂzott liba, kacsa-, sertĂ©shĂşs, fĂĽstölt szalonna, kolbászáruk, tĂ©liszalámi, disznĂłsajt stb.
Tojás
- javasolt: lágy tojás, tükörtojás
- nem ajánlott: hagymás-, szalonnás rántotta, majonéz, kaszinótojás
Tejtermék
- javasolt: a beteg egyĂ©ni tűrĹ‘kĂ©pessĂ©gĂ©nek figyelembe vĂ©telĂ©vel, sovány tej, tejföl, joghurt, kefĂr, ĂrĂł, zsĂrszegĂ©ny krĂ©msajtok, tĂşrĂł natĂşr vagy ĂzesĂtett formában, sovány sajtok, madártej, sodĂłk, pudingok
- nem ajánlottak: zsĂros tej Ă©s tejtermĂ©kek, tĂşlĂ©desĂtett tejtermĂ©kek pl. cukrozott tejsűrĂtmĂ©ny, fĂĽstölt-, tĂşlĂ©rett-, penĂ©szes sajtok, csĂpĹ‘s Ă©s natĂşr juhtĂşrĂł, hagymás fűszeres körözöttek
Zsiradék
- javasolt: vaj, margarinok, hidegen sajtolt növényi olajok
- nem ajánlott: liba-, kacsazsĂr, pecsenyezsĂr, szalonna, töpörtyű, erĹ‘sen hevĂtett zsĂrok
Tészták és pékáruk
- javasolt: fehĂ©r, fĂ©lbarna Ă©s barna kenyĂ©r a beteg állapotátĂłl fĂĽggĹ‘en másnapos vagy pirĂtott formában, kifli, zsemle, kalács Ă©s háztartási kekszek
- nem javasolt: friss kenyér és pékáru, durva, nehéz korpás kenyér, durva rost tartalmú gabonapelyhek pl.: búza, rozs, árpa, zabpehely, és a belőlük készült müzli keverékek, fűszeres főtt tészták
Zöldségek
- javasolt: sárgarĂ©pa, fejes saláta, fiatal spárga, petrezselyem, kĂnai kel, zsenge karalábĂ©, zöldbab Ă©s zöldborsĂł (utĂłbbiak passzĂrozva), cukkini, patiszon, padlizsán, tök, burgonya, rizs. Hámozott uborka, Ă©des paprika Ă©s paradicsom egyĂ©ni tolerancia szerint fogyaszthatĂł
- nem javasoltak: fás Ă©s rostos zöldsĂ©gfĂ©lĂ©k, pl.: káposzta, kelkáposzta, savanyĂş káposzta, száraz hĂĽvelyesek, gomba, csĂpĹ‘s paprika, retek, fekete retek, Ăşjhagyma, pirĂtott hagyma, lecsĂł, tĂşl savanyĂş Ă©s csĂpĹ‘s, ecetes savanyĂşságok
Gyümölcsök
- javasolt: a hámozott alma, őszibarack, mandarin, narancs, banán, kompót formájában meggy, cseresznye
- nem ajánlottak: aprómagvas-, csonthéjas-, magas rosttartalmú gyümölcsök
Fűszerek
- javasolt: sĂł Ă©s cukor mĂ©rtĂ©kkel, borsikafű, Ă©desnemes paprika, citromlĂ©, petrezselyem, kapor, kömĂ©nymag, majoranna, bazsalikom, kakukkfű, babĂ©rlevĂ©l, fahĂ©j,vanĂlia
- nem ajánlott: nagyobb mennyisĂ©gben hagyma, fokhagyma, torma, fekete Ă©s fehĂ©rbors, csĂpĹ‘s paprika, erĹ‘s mustár, ketchup, piros arany, erĹ‘s szĂłszok, mártások, fűszerkeverĂ©kek
Édességek
- javasoltak: piskĂłták, másnapos vagy pirĂtott kalács
- nem javasoltak: túl édes sütemények, kompótok, cukorkák, méz, karamell, grillázs, törökméz, szörpök
Italok
- javasolt: szűrt levek, (gyĂĽmölcslevek nem tĂşl Ă©desek) szĂ©nsavmentes ásványvĂz, hidrogĂ©n karbonátos gyĂłgyvizek, pl. Salvus vĂz, Anna-, ZsĂłry- forrás gyĂłgyvizei valamint fájdalomcsillapĂtĂł Ă©s görcsoldĂł hatása miatt a GellĂ©rt-, Lukács-, Rudas- Ă©s Császár-fĂĽrdĹ‘ gyĂłgyvizei
- nem javasolt: erĹ‘s tea, erĹ‘s rostos gyĂĽmölcslevek, szĂ©nsavas ásványvĂz; az alkohol minden formája tilos!
Bakos Regina
dietetikus
A szemĂ©lyre szabott diĂ©ta meghatározásához, mĂłdosĂtásához dietetikus Ă©rdemes fordulni.
GyomorfekĂ©lyem van. A dohányzást teljesen abba kell hagynom? Napi 5 szálat szĂvok el.
Igen. Nemcsak a gyomorfekély miatt. Öt szál cigarettából messze több káros szállópor jut a tüdejébe, mint amennyit egy nagyvárosi szmogriadó alatt lélegezne be akkor, ha reggeltől estig járná a város utcáit. Az egyéb egészségre káros anyagok pedig nemcsak a tüdejét, hanem az egész szervezetét, keringését, az összes nyálkahártyát, köztük a gyomor nyálkahártyáját is terhelik – romlanak a gyógyulás feltételei.
Gyomorfekélyem es refluxom van. Diétazok, lassan már semmit nem ehetek, mindentől szurkál a hasam. Kávét es savanyú ételeket gyümölcsöt csak banà nt eszek almát is csak párolva, sütit edeset sem sosat sem, pudingot sem, tejeset sem, fűszereset, erőset sem. Nyersen szinte semmit. Mit ehetek?
SzemĂ©lyre szabott diĂ©ta szĂĽksĂ©ges, ami dietetikus közreműködĂ©sĂ©t igĂ©nyli. Addig is vegye figyelembe az itt olvashatĂłakat, valamint jegyezze fel azokat az Ă©teleket, Ă©lelmiszer-összetevĹ‘ket, amik Ă–nnek – esetleges egyĂ©ni Ă©rzĂ©kenysĂ©gĂ©bĹ‘l is fakadĂłan – panaszt okoznak, illetve azokat is, amelyek esetĂ©n felmerĂĽl erre a gyanĂş. SegĂteni fog a dietetikussal törtĂ©nĹ‘ konzultáciĂłban.
GyĂĽmölcscentrifugábĂłl nyert levek, (szeder, eper, alma, barack, narancs) cukrozatlanul, vĂzzel hĂgĂtva fogyaszthatĂł-e?
VĂ©lemĂ©nyĂĽnk szerint gyĂĽmölcshĂşs nĂ©lkĂĽl, jelentĹ‘s higĂtásban (3-4x), narancs Ă©s szeder savasságátĂłl is fĂĽggĹ‘en. Ezek a gyĂĽmölcsök tartalmaznak gyĂłgyulást is elĹ‘segĂtĹ‘ anyagokat, vitaminokat, polifenolokat, egyĂ©b antioxidánsokat, de a rost- Ă©s savtartalom fekĂ©ly esetĂ©n hátrányos lehet. Dietetikushoz Ă©rdemes fordulni.
Milyen gyümölcsből ehetek lekvárt? Nagyon szeretem a szilva lekvár, és a sárga barackos lekvárt! Gyomorfekély esetén lehet fogyasztani? Vagy csak akkor ha még szűnik a fájdalom a gyomorban!
ElkĂ©szĂtĂ©stĂłl, gyĂĽmölcstartalomtĂłl fĂĽggĹ‘en mindkettĹ‘nek magas lehet a rosttartalma, ahogy a cukortartalmuk is – a sárgabaracknak a hozzáadott cukor okán, a szilvának pedig akár anĂ©lkĂĽl is. Már bĂ©kĂ©s nyálkahártyára javasolnánk, mĂ©g Ă©desĂtĹ‘szerekkel kĂ©szĂĽltek esetĂ©n is, tekintettel arra, hogy ezek egyikĂ©t-másikát a gyomor-bĂ©lrendszer legalább annyira rossz nĂ©ven veheti, mint a sok cukrot. Érdemes dietetikus vĂ©lemĂ©nyĂ©re támaszkodni.
Érdeklödnék a sovány sajtok neve felöl, köszönöm.
Nem nevesĂthetjĂĽk. Minden sajt 10% zsĂrtartalom alatt.
Ăśdvözlöm! KĂ©t kĂ©rdĂ©sem lenne: nyombĂ©lfekĂ©lyem van, azt szeretnĂ©m tudni, hogy a "Helios" diabetikus lekvár, ill. kompĂłt, amely szukralĂłzzal van Ă©desĂtve, Ă©s a saját kertben szedett meggybĹ‘l, ill. cseresznyĂ©bĹ‘l kĂ©szĂĽlt leves fogyaszthatĂł-e ? Köszönöm a választ!
1. Nem javasoljuk a fogyasztását.
2. FogyaszthatĂł, visszafogott Ă©desĂtĂ©ssel.
Szep napot letezik olyan gyogyszer ami begyogyitja a gyomorfekelyt? Fiam 38 eves, volt gasztronal csak savlekotot irt neki ami nem is hasznall koszonom a valaszt tisztelettel Maria
Ha bizonyos benne, hogy ez volt a diagnózis, a "savlekötő" nem elég. Savszintézist gátló gyógyszert kell szednie (protonpumpa gátló) meghatározott ideig. Konzultálhat háziorvosával, akár egy másik gasztroenterológussal.
Létezik olyan hogy 21 évesen kialakult nálam ez a betegség?
Az Ön korában sem irodalmi ritkaság, de a diagnózis gasztroenterológus dolga!
Jónapot!Nekem 42 évesen lett gyomorfekélyem.Szeretném kérdezni hogy ki tudna nekem egy heti étrendet összeállitani.Vagy hol találok ilyet.
Dietetikussal érdemes konzultálni, aki a kórelőzmény, az aktuális állapot, egyéb egyéni szempontok alapján is mérlegelhet.
Kávét szabad inni?
KöszönjĂĽk az Ă©szrevĂ©telt. FeketekávĂ© nem javasolt. Nem erĹ‘s, nem zsĂros tejbĹ‘l kĂ©szĂĽlt tejeskávĂ© azonban fogyaszthatĂł az egyĂ©ni tűrĹ‘kĂ©pessĂ©g figyelembevĂ©telĂ©vel, kevesebb cukorral.