táplálékkiegészítő

[gac]

Az élelmiszer jelölése az áru névjegye

Ne vegyünk zsákbamacskát, ha lehet, mindig olvassuk el az élelmiszerek csomagolásán lévő információkat.

A napokban egy jó nevű egyetemi tanár, a MTA rendes tagja azzal a történettel szórakoztatta a társaságot, hogy analfabétának nézték a közeli bevásárlóközpontban. A dolog úgy történt, hogy valamilyen csomagolt élelmiszert tartott az orra alá egy termetes asszonyság, s kérte, hogy olvassa el a lejárati időt. Szemüvege nem volt nála, így tanárunk szabadkozni volt kénytelen, hogy sajnos képtelen elolvasni a feliratot. Az asszonyság képe felderült, s cinkos nevetéssel nyugtázta: Na hát, kedveském, maga sem tud olvasni?

Tehéntejet 1 éves kor előtt ne adjunk!A női tej összetétele a leginkább megfelelő az újszülött és a csecsemő szükségleteinek. Az egészséges, érett újszülött kizárólagos táplálékaként a születéstől 6 hónapos korig az anyatej javasolt, táplálási módként pedig a szoptatás.

Az egészséges táplálkozás, az egészséges életmód csökkenti a rosszindulatú daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Egy a közelmúltban végzett felmérés szerint megelőzés jellegű szolgáltatásokra az egészségpénztári költéseinknek csak kevesebb mint negyedét fordítjuk, ami az egészségbiztosítások piacára is kihatással van.


Az elmúlt három évben nagyságrendileg nem változott az egészségpénztári költések mértéke, a sláger még mindig a gyógyszer, amire tavaly a pénztártagok által költött teljes összeg 46,9 százaléka jutott. A 19 megye és a Budapesti adatok összesítése alapján fejenként valamivel több, mint 52.400 forintot költöttek számlájukról a pénztártagok 2011-ben.

Az allergiás időszak kellős közepén járunk. Valószínűleg nincs ma Magyarországon olyan család, ahol ne lenne legalább egy tüsszögő, könnyező családtag. Következzék néhány jó tanács, amelyek betartásával könnyebbé válhat az életünk.

Mit tehetünk az allergiát kiváltó, illetve a betegséget súlyosbító környezeti hatások csökkentéséért?

Védő-, betegségmegelőző hatások

A héjas termésű gyümölcsök többsége, mint a dió, a mandula, a mogyoró, a kesudió, a pisztácia stb. Ázsiából, vagy Dél-Amerikából került Európába, s vált kedvelt csemegévé. E héjasokat felhasználják sütemények, kenyerek, sajtok ízesítésére, salátákhoz keverve, de húsételek készítésénél is kiválóan megfelelnek. Natúr, pörkölt mogyorót, mandulát is szívesen szemezgetünk, a dióról pedig a nagymamám készítette mézes dió, s a karácsonyvárás jut az eszembe.

A héjas termésű gyümölcsök összetétele eltér a többi lédús gyümölcsökétől.

Hawaii turmix - egy egzotikus táj egzotikus gyümölcsei

Keresve sem találnánk többféle egzotikus ételt, gyümölcsöt és zöldségfélét egy helyen, mint egy távoli szigeten, Hawaiin. Ahogy a táj sokarcúsága egyedülálló, úgy a kultúra is rendkívül összetett. Az igazi hawaii-polinéz stílus keveredik a japán, kínai, thaiföldi és amerikai hagyományokkal, érintve a lakosságot, az életmódot, az étkezési kultúrát.

Legutóbb a Távol-Kelet joggal nevezetes, évezredek óta használt és bizonyítottan gyógyhatású fajáról, a shii-take gombáról írtunk.

Most nézzünk körül közelebbi tájakon is, vajon gyakori, közismert gombáink rendelkeznek-e gyógyhatással.

A karácsony a szeretet, az újjászületés ünnepe. A kereszténység Jézus születését ünnepli december 25-én. Az első adatok szerint már a régi Rómában, I. Gyula pápa idején - a IV. században - ünnepnek számított ez a nap, majd az egész keresztény világban elterjedt. A nem hivők a Napisten születésnapját ünnepelték ezen a napon. Aurelianus császár például elrendelte, hogy december 25-én birodalma egész területén ünnepeljék meg a fény újjászületését, a napfordulót, azaz a legyőzhetetlen, örök, isteni Napot.

Mire figyeljünk?

Az egészség megőrzésében, kisebb betegségek kezelésében, megelőzésében hazánkban és szerte a világon fontos szerepet kapnak a "természet patikájából" származó szerek, a növényi eredetű, a népgyógyászatban hosszú ideje sikeresen alkalmazott, jól bevált termékek, speciális biotermékek, régen elfeledett élelmiszerek.

CsipkebogyóCikkünk témája az aszkorbinsav, azaz a C-vitamin, mely manapság az egyik legdivatosabb gyógyszer- és étrendkiegészítő alapanyag. Önmagában, de ezernyi kombinációban, kiszerelésben is kapható. Népszerűségét antioxidáns mivoltának köszönheti, a köztudatban már-már az egészségvédelem, az immunerősítés szinonimája.

Élettani, biokémiai szempontból az ember a többi főemlőssel és a tengerimalacokkal evez egy csónakban, mivel az aszkorbinsav külső forrásból történő bevitelére szorul, azaz ebben a kis csónakban ülők nem képesek a C-vitamin szintézisére, míg a többi – ha már hasonlat –, tengerjáró hajóban is csak szűkösen elférő emlős minden további nélkül képes annak előállítására. Ennek – a kakukktojásnak tűnő tengerimalac ellenére – vélhetően evolúciós okai vannak.

LactobacillusokIgen, írásmódjukban valóban csupán egy betű a különbség, de lényegüket tekintve – noha összefüggenek – egész mást jelentenek.

Manapság nagy divat a bélflórával és annak egészségbiztosító szerepével foglalkozni – se szeri, se száma a különböző étrendkiegészítőknek, kombinációs készítményeknek. A témát az élelmiszeripari gyártók, tejtermékek forgalmazói is rendre napirenden tartják. A gyomrunkra oda kell figyelni, és ezt – ha akarjuk, ha nem – már reklámok is folyamatosan fülünkbe duruzsolják.

Születésünk után néhány nappal kezdődik el a vastagbél benépesülése túlnyomórészt anaerob, életműködéseikhez, szaporodásukhoz oxigént nem igénylő baktériumokkal. Több száz fajt azonosítottak, s az általuk a vakbéltől disztálisan kialakított lenyűgöző ökoszisztéma egyedszáma milliliterenként(!) százmilliárdnyi mikrobára rúg.

Magyarországon a szív- és érrendszer elváltozásai vezetnek a megbetegedések és a halálozások terén. Összeállításunkkal szeretnénk egy kis segítséget adni ahhoz, hogy miként előzhetjük meg ezeknek a betegségeknek a kialakulását és térhódítását.
Tekintsük át, hogyan élvezhetjük a tél szépségeit anélkül, hogy szervezetünket káros hatásoknak tennénk ki. Mire érdemes odafigyelni, hogy keringésünk épségét megőrizhessük? Hogyan függ össze az életmód, a táplálkozás, a mozgás és az érzelmi világ változása a betegség kialakulásával, illetve hogyan befolyásolja azt az időjárás szeszélye?
Télen az egészséget alapvetően négy dolog befolyásolja.
Az időjárás változásai, a mozgásszegény életmód, a vitaminhiányos, a sok esetben indokolatlanul kalóriadús, a gyomrot, a szervezetet megterhelő étkezés, valamint a fertőzéses meghűlések.

Az omega-3 zsírsavak szerepe a táplálkozásban és a gyógyításban

Az omega-3 zsírsavak mindig is jelen voltak az emberiség táplálkozásában, de csak az utóbbi évtizedekben ismerték fel, hogy milyen fontos szerepük van a szervezet megfelelő működésének fenntartásában, az egészség megőrzésében, és a betegségek gyógyításában.

Főleg a 70 év felettieket érinti ez a civilizációs betegség, de akár 40 év alatt is előfordulhat. A betegség gyógyíthatatlan, világszerte mintegy 124 millió embert érint. Jellemző szemészeti tünete, hogy a makula (sárgafolt) degenerációban szenvedő éppen azt nem látja, amire nézni szeretne. Így nem lát olvasni, nem látja meg a járműveken a számot, nem ismeri meg az arcokat. A látótér teljes marad az esetek többségében, de az úgynevezett centrális látás elvesztését vakságként éli meg a beteg. A betegség kezdetén csak torzan jelennek meg a tárgyak: az egyenes vonalak görbékké válnak. Később szürkés-fehér folt jelenik meg a látómező közepében, amely kissé takarja csak a nézett képet. Később ez a folt egyre sötétedik, végén átlátszatlanná válik.

Feliratkozás táplálékkiegészítő csatornájára

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×