Igen, ĂrásmĂłdjukban valĂłban csupán egy betű a kĂĽlönbsĂ©g, de lĂ©nyegĂĽket tekintve – noha összefĂĽggenek – egĂ©sz mást jelentenek.
Manapság nagy divat a bĂ©lflĂłrával Ă©s annak egĂ©szsĂ©gbiztosĂtĂł szerepĂ©vel foglalkozni – se szeri, se száma a kĂĽlönbözĹ‘ Ă©trendkiegĂ©szĂtĹ‘knek, kombináciĂłs kĂ©szĂtmĂ©nyeknek. A tĂ©mát az Ă©lelmiszeripari gyártĂłk, tejtermĂ©kek forgalmazĂłi is rendre napirenden tartják. A gyomrunkra oda kell figyelni, Ă©s ezt – ha akarjuk, ha nem – már reklámok is folyamatosan fĂĽlĂĽnkbe duruzsolják.
SzĂĽletĂ©sĂĽnk után nĂ©hány nappal kezdĹ‘dik el a vastagbĂ©l benĂ©pesĂĽlĂ©se tĂşlnyomĂłrĂ©szt anaerob, Ă©letműködĂ©seikhez, szaporodásukhoz oxigĂ©nt nem igĂ©nylĹ‘ baktĂ©riumokkal. Több száz fajt azonosĂtottak, s az általuk a vakbĂ©ltĹ‘l disztálisan kialakĂtott lenyűgözĹ‘ ökoszisztĂ©ma egyedszáma milliliterenkĂ©nt(!) százmilliárdnyi mikrobára rĂşg.
Az emberi tápcsatorna modern korunkban messze nem azzal a konyhatechnikával Ă©s produktumaikkal találkozik, mint paleolitikumban Ă©lt Ĺ‘seink idejĂ©n. A tudomány fejlĹ‘dĂ©sĂ©vel a mikrobákat kĂłrokozĂłkkĂ©nt skatulyázták be, az Ă©lelmiszeripar hĹ‘kezelĂ©ssel, fagyasztással, szárĂtással, tartĂłsĂtással, finomĂtással ĂĽzent hadat nekik. ÉtrendĂĽnkben a szĂĽksĂ©gesnĂ©l jĂłval kevesebb mennyisĂ©gben van jelen a nyers táplálĂ©k, a friss zöldsĂ©gek, gyĂĽmölcsök, növĂ©nyi rostozatok.
Ezek után nincs is mit csodálkozni azon, hogy az emberi bélflóra egyensúlyának megbomlása tisztán civilizációs eredetű. A környezeti változások szélsebes mivolta nem adott elegendő időt a genetikai alkalmazkodáshoz, ennek pedig – tudatos táplálkozás hiányában – egészségünk láthatja kárát.
A probiotikumok
SzervezetĂĽnkbe a bĂ©lflĂłra Ă©lettani működĂ©sĂ©t elĹ‘segĂtĹ‘ mikroorganizmusok erjesztĂ©ssel kĂ©szĂĽlt Ă©lelmiszerekkel, táplálĂ©kkiegĂ©szĂtĹ‘kkel kerĂĽlhetnek be. Ahhoz, hogy probiotikumnak nevezhessĂĽk Ĺ‘ket, alapvetĹ‘ feltĂ©teleknek kell megfelelniĂĽk. Ilyen pĂ©ldául, hogy nem hozhatĂłak közvetlen összefĂĽggĂ©sbe adott kĂłrkĂ©pekkel, immunhiányos szervezetben sem válhatnak kĂłrokozĂłvá, ellenállĂłak legyenek a gyomornedvvel szemben, Ă©s az epesavak se tegyenek bennĂĽk kárt.
Mivel helyreállĂthatják a baktĂ©riumflĂłra egyensĂşlyát, javĂtják a bĂ©lrendszerhez ezer szállal kötĹ‘dĹ‘ immunrendszer egĂ©szsĂ©gĂ©t. ErĹ‘södik a vĂ©dekezĹ‘kĂ©pessĂ©g fertĹ‘zĹ‘ ágensekkel, szabadgyökökkel, karcinogĂ©nekkel szemben. KedvezĹ‘en befolyásolják a motilitási zavarokat (szĂ©krekedĂ©st, hasmenĂ©st), hasznosak a vastagbĂ©lgyulladás bizonyos formáiban, gyomorhurut, savtĂşltengĂ©s, illetve reflux betegsĂ©g esetĂ©n.
A prebiotikumok
Élelmiszer-összetevĹ‘k, illetve a jĂł oldalon állĂł Ă©lelmiszer-adalĂ©kok, valamint Ă©trendkiegĂ©szĂtĹ‘k, melyek kĂĽlönbözĹ‘ cukormolekulákat tartalmazĂł, viszonylag rövid láncolatĂş szĂ©nhidrátok (oligoszacharidok, jeles kĂ©pviselĹ‘jĂĽk pĂ©ldául az inulin). Passzázsuk során a gyomorsav Ă©s az emĂ©sztĹ‘enzimek sem zavarják Ĺ‘ket. CĂ©lállomásuk ugyanis a vastagbĂ©l, itt elĹ‘segĂtik a bĂ©lflĂłrában fiziolĂłgiásan jelenlĂ©vĹ‘ mikroorganizmusok anyagcserĂ©jĂ©t Ă©s szaporodását.
Mindezt szelektĂven teszik, Ăşgy, hogy a baktĂ©riumflĂłra összetĂ©telĂ©t a szervezet számára elĹ‘nyösen, a fermentálĂł baktĂ©riumok arányának növelĂ©se irányában befolyásolják: emelkedik a Lactobacillusok, Bifidobacteriumok száma, csökken a rothasztĂł baktĂ©riumokĂ© (pl. Clostridium, Fusobacteriumok). JárulĂ©kosan a bĂ©lcsatornán belĂĽli enzimatikus, biokĂ©miai folyamatok is megszelĂdĂĽlnek, csökken a potenciálisan rákkeltĹ‘ vegyĂĽletek keletkezĂ©sĂ©nek esĂ©lye a vastagbĂ©lben.
Ozmotikus, vĂzmegtartĂł tulajdonságuknál fogva enyhĂ©n hashajtĂł hatásĂşak, fokozzák a kálcium Ă©s magnĂ©zium felszĂvĂłdását. Több vizsgálati eredmĂ©ny tanĂşskodik rĂłla, hogy kedvezĹ‘en befolyásolják a vĂ©rzsĂrok koncentráciĂłját: csökken a koleszterin, a triglicerid valamint az LDL-VLDL lipoproteinek szintje.
Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu