Szívják a vérünk – Kullancsok, szúnyogok

Nagyon vártuk már a tavaszt, az elhúzódó hideg és csapadékos tél miatt egyre türelmetlenebbül kérdezgettük: mikor lesz már jó idő, mikor süt végre melegen a nap? De valószínűleg nemcsak az emberek áhítoztak már a jobb időre, hanem például a gyökerek tövénél, vagy éppen a farakások alatt áttelelő kullancsok is. E vérszívó élősködők közül 42 faj honos Magyarországon.

Honnan számíthatunk a támadásukra?

  • A látó, szemmel rendelkező élősködők a fűszálak árnyékos fonákján megkapaszkodva lesik áldozatukat, akire alulról kapaszkodnak fel. Ez a fajta kullancs mára már nagyvárosok kertjeiben és közparkjaiban is meghonosodott.
  • A lombos erdők lakói a szem nélküli kullancsok. A leveleken magkapaszkodó vérszívók fentről vetik magukat az áldozatukra.

Hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen?

Használjuk ki, hogy a kullancsok gyűlölik a napfényt. Ha a bőrünket éri a napsugár, az távol tartja az élősködőket. Ha kirándulunk, könnyen ellenőrizhető, bő öltözéket vegyünk fel, és gyakran ellenőrizzük, nem kaptunk-e hívatlan látogatót. A gyógyszertárakban kapható kullancsriasztó készítmények rendszeres használata is védelmet nyújt.

A másik igen kellemetlen vérszívó, a sokak tavaszi-nyári estéjét megkeserítő rovar, a szúnyog. Éjszakai nyugalmunkat akár egyetlen zümmögő, éhes "apróság" is teljesen tönkre teheti.

Csak a nőstény szúnyog csíp, mivel csak akkor tud életképes petéket lerakni, ha melegvérű állatok vagy az ember vérével jól teleszívja magát. Valószínűleg a testből kiáramló hő és néhány illatkomponens az, ami a szúnyogot az áldozatához vonzza.

A vérszívó, miután letelepedett, alkalmas helyet keres, hogy szívó szájszervével biztosan eltaláljon egy vékony erecskét. Csípéskor a nyálával véralvadást gátló anyagot is juttat a sebbe, de így kerülhet be a szervezetbe valamely, a szúnyog által terjesztett kórokozó is.

Noha a csípések rendszerint veszélytelenek, kellemetlen panaszokat okozhatnak: a csípés helye kivörösödik és nagyon viszket. A patikákban kaphatók olyan szerek, melyek enyhítik a viszketést

 

forrás: archívum
(Patika Tükör – 060505)

Archívum

Archivált írás. A benne foglaltak aktualitása nem garantált, illetve nem feltétlenül tükrözik a vonatkozó tudományterületek jelenlegi ismeretanyagát, szempontjait és hangsúlyait.

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.