Az ásványvízről röviden

[gac]
1731

Közismert tény, hogy az általános környezetszennyezés miatt a felszíni vizek - melyekből az ivóvizünket nyerjük - egyre szennyezettebbek, illetve a kinyert ivóvíz egyre nehezebben tehető alkalmassá emberi fogyasztásra.

Ezért a palackozott ásványvizek fogyasztása évről évre nagymértékben növekszik. Egyre több palackozott víz jelenik meg a kereskedelemben, amelyekből - az alapvető ismeretek hiányában - nehéz kiválasztani a nekünk legmegfelelőbb terméket

De mi is az ásványvíz?

Természetes ásványvíz: természetes állapotában emberi fogyasztásra szánt, az egészségügyi hatóság által hivatalosan elismert víz, amely
védett, felszín alatti vízadó rétegből (forrásból vagy kútból) származik, eredendően szennyeződésmentes (mikrobiológiai, kémiai és fizikai),
ásványianyag- és nyomelemtartalma, valamint egyéb összetevőinek következtében egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságokkal rendelkezik, összetétele és hőmérséklete közel állandó.

Palackozott természetes ásványvíz esetén jelölésként az élelmiszerekre vonatkozó általános előírásokon túl alkalmazni kell a következő kötelező információkat is:
- a víz összes oldott ásványianyag-tartalma és a jellemző összetevők mennyisége,
- a víznyerő hely és a forrás/kút neve.

Néhány jó tanács az ásványvíz fogyasztóknak

Nincs két egyforma összetételű víz, ezért állandó fogyasztásra többféle összetételű ásványvizet javasolunk kiválasztani;
Első vásárláskor figyelmesen olvassuk el a címkét és kerüljük a nagy nátrium és szulfát tartalmú vizek rendszeres fogyasztását;
Ha a gyermekünk is ásványvizet fogyaszt, kerüljük a magas ásványi anyag tartalmú termékeket.

Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség

forrás: Patika Tükör - 2005-07-05

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.







Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×