Az ásványvízről röviden

Közismert tény, hogy az általános környezetszennyezés miatt a felszíni vizek – melyekből az ivóvizünket nyerjük – egyre szennyezettebbek, illetve a kinyert ivóvíz egyre nehezebben tehető alkalmassá emberi fogyasztásra.

Ezért a palackozott ásványvizek fogyasztása évről évre nagymértékben növekszik. Egyre több palackozott víz jelenik meg a kereskedelemben, amelyekből – az alapvető ismeretek hiányában – nehéz kiválasztani a nekünk legmegfelelőbb terméket.

De mi is az ásványvíz?

Természetes ásványvíz: természetes állapotában emberi fogyasztásra szánt, az egészségügyi hatóság által hivatalosan elismert víz, amely védett, felszín alatti vízadó rétegből (forrásból vagy kútból) származik, eredendően szennyeződésmentes (mikrobiológiai, kémiai és fizikai), ásványianyag- és nyomelemtartalma, valamint egyéb összetevőinek következtében egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságokkal rendelkezik, összetétele és hőmérséklete közel állandó.

Palackozott természetes ásványvíz esetén jelölésként az élelmiszerekre vonatkozó általános előírásokon túl alkalmazni kell a következő kötelező információkat is:

  • a víz összes oldott ásványianyag-tartalma és a jellemző összetevők mennyisége,
  • a víznyerő hely és a forrás/kút neve.

Néhány jó tanács az ásványvíz fogyasztóknak

Nincs két egyforma összetételű víz, ezért állandó fogyasztásra többféle összetételű ásványvizet javasolunk kiválasztani. Első vásárláskor figyelmesen olvassuk el a címkét és kerüljük a nagy nátrium és szulfát tartalmú vizek rendszeres fogyasztását. Ha a gyermekünk is ásványvizet fogyaszt, kerüljük a magas ásványi anyag tartalmú termékeket.

 

Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség

forrás: Patika Tükör - 2005-07-05

Ha a tartalmat hasznosnak találta, kérjük nyilvánítsa ki tetszését facebook oldalunk javára! Köszönjük!

orvosiLexikon.hu a Facebook-on

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Restricted HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.