De mi is az ásványvíz?
Természetes ásványvíz: természetes állapotában emberi fogyasztásra szánt, az egészségügyi hatóság által hivatalosan elismert víz, amely védett, felszín alatti vízadó rétegből (forrásból vagy kútból) származik, eredendően szennyeződésmentes (mikrobiológiai, kémiai és fizikai), ásványianyag- és nyomelemtartalma, valamint egyéb összetevőinek következtében egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságokkal rendelkezik, összetétele és hőmérséklete közel állandó.
Palackozott természetes ásványvíz esetén jelölésként az élelmiszerekre vonatkozó általános előírásokon túl alkalmazni kell a következő kötelező információkat is:
- a víz összes oldott ásványianyag-tartalma és a jellemző összetevők mennyisége,
- a víznyerő hely és a forrás/kút neve.
Néhány jó tanács az ásványvíz fogyasztóknak
Nincs két egyforma összetételű víz, ezért állandó fogyasztásra többféle összetételű ásványvizet javasolunk kiválasztani. Első vásárláskor figyelmesen olvassuk el a címkét és kerüljük a nagy nátrium és szulfát tartalmú vizek rendszeres fogyasztását. Ha a gyermekünk is ásványvizet fogyaszt, kerüljük a magas ásványi anyag tartalmú termékeket.
Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség
forrás: Patika Tükör - 2005-07-05