Az ásványvízről röviden

Közismert tény, hogy az általános környezetszennyezés miatt a felszíni vizek – melyekből az ivóvizünket nyerjük – egyre szennyezettebbek, illetve a kinyert ivóvíz egyre nehezebben tehető alkalmassá emberi fogyasztásra.

Ezért a palackozott ásványvizek fogyasztása évről évre nagymértékben növekszik. Egyre több palackozott víz jelenik meg a kereskedelemben, amelyekből – az alapvető ismeretek hiányában – nehéz kiválasztani a nekünk legmegfelelőbb terméket.

De mi is az ásványvíz?

Természetes ásványvíz: természetes állapotában emberi fogyasztásra szánt, az egészségügyi hatóság által hivatalosan elismert víz, amely védett, felszín alatti vízadó rétegből (forrásból vagy kútból) származik, eredendően szennyeződésmentes (mikrobiológiai, kémiai és fizikai), ásványianyag- és nyomelemtartalma, valamint egyéb összetevőinek következtében egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságokkal rendelkezik, összetétele és hőmérséklete közel állandó.

Palackozott természetes ásványvíz esetén jelölésként az élelmiszerekre vonatkozó általános előírásokon túl alkalmazni kell a következő kötelező információkat is:

  • a víz összes oldott ásványianyag-tartalma és a jellemző összetevők mennyisége,
  • a víznyerő hely és a forrás/kút neve.

Néhány jó tanács az ásványvíz fogyasztóknak

Nincs két egyforma összetételű víz, ezért állandó fogyasztásra többféle, különböző összetételű ásványvizet javasolunk kiválasztani. Első vásárláskor figyelmesen olvassuk el a címkét és kerüljük a nagy nátrium és szulfát tartalmú vizek rendszeres fogyasztását. Ha a gyermekünk is ásványvizet fogyaszt, kerüljük a magas ásványi anyag tartalmú termékeket.

 

Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség
(forrás: Patika Tükör – 050705)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.