Az omega-3 zsĂrsavak mindig is jelen voltak az emberisĂ©g táplálkozásában, de csak az utĂłbbi Ă©vtizedekben ismertĂ©k fel, hogy milyen fontos szerepĂĽk van a szervezet megfelelĹ‘ működĂ©sĂ©nek fenntartásában, az egĂ©szsĂ©g megĹ‘rzĂ©sĂ©ben, Ă©s a betegsĂ©gek gyĂłgyĂtásában.
Az evolĂşciĂł során a jelentĹ‘s hal Ă©s növĂ©nyi eredetű táplálĂ©kfogyasztásnak köszönhetĹ‘en optimális volt a szervezet omega-3 zsĂrsavellátottsága, ugyanis ezek a zsĂrsavak nagy mennyisĂ©gben a növĂ©nyekben Ă©s a halakban fordulnak elĹ‘. A halak is a növĂ©nyeken, a fitoplanktonokon keresztĂĽl jutnak az omega-3 zsĂrsavakhoz.
Az omega-3 zsĂrsavak esszenciális zsĂrsavak, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem kĂ©pes azokat előállĂtani, ezĂ©rt a táplálĂ©kkal kell felvenni.
Az esszenciális zsĂrsavak egy másik csoportját kĂ©pezik az omega-6 zsĂrsavak; elsĹ‘sorban a magvakban, Ă©s a növĂ©nyekben fordulnak elĹ‘. Az omega-3 zsĂrsavak szĂĽksĂ©gesek a magzat Ă©s a csecsemĹ‘ optimális fejlĹ‘dĂ©sĂ©hez, növekedĂ©sĂ©hez.
A kĂ©t esszenciális zsĂrsav táplálkozásbiolĂłgiai hatása a szervezetben jĂłrĂ©szt ellentĂ©tes, bioaktĂv származĂ©kaik kĂĽlönbözĹ‘ mĂłdon befolyásolják pĂ©ldául: az erek tĂłnusát, ellentĂ©tes a vĂ©ralvadásra vagy a gyulladásos folyamatokra kifejtett hatásuk. Az egyensĂşlyt, a szervezet megfelelĹ‘ működĂ©sĂ©t a kĂ©t esszenciális zsĂrsav bevitelĂ©nek megfelelĹ‘ mennyisĂ©ge Ă©s aránya biztosĂtja. A hazai táplálkozásra azonban az omega-6 zsĂrsav tĂşlzott bevitele mellett az omega-3 zsĂrsav hiány jellemzĹ‘.
MindkĂ©t esszenciális zsĂrsavat az E-vitamin-tartalom vĂ©di meg az avasodástĂłl.
Az E-vitamin vĂ©dĹ‘ hatása annak köszönhetĹ‘, hogy mint termĂ©szetes antioxidáns leköti az anyagcsere-folyamatok, stressz vagy toxikus anyagok stb. hatására kĂ©pzĹ‘dĹ‘ szabadgyököket, amelyek károsĂthatják a sejteket, gyorsĂthatják az öregedĂ©si folyamatokat, elĹ‘segĂthetik az Ă©relmeszesedĂ©s, a szĂĽrke hályog, Ă©s daganatos stb. megbetegedĂ©sek kialakulását.
Miért nem kapnak infarktust az eszkimók?
Az eszkimĂłk Ă©s a japán halászok körĂ©ben az infarktus alig fordul elĹ‘. Ĺ‘k sok halat (100-400 g/nap) esznek, táplálkozásukra jellemzĹ‘ a magas omega-3 Ă©s az alacsony omega-6 Ă©s telĂtett zsĂrsavbevitel. Az infarktus elleni vĂ©dĹ‘hatást a 80-as Ă©vekig elsĹ‘sorban az omega-3 zsĂrsavak szĂ©rumkoleszterin-szint csökkentĹ‘ hatásával magyarázták. SzĂ©rumtriglicerid-szint csökkentĹ‘ hatása is jelentĹ‘s szerepet játszik az infarktus megelĹ‘zĂ©sĂ©ben.
Bebizonyosodott, hogy a vĂ©dĹ‘hatás azáltal is Ă©rvĂ©nyesĂĽl, hogy az omega-3 zsĂrsavak megnövelik az Ă©rfalban kĂ©pzĹ‘dĹ‘ relaxáciĂłs faktor Ă©s olyan anyagok elválasztását, amelyek az Ă©rbelhártya Ă©psĂ©gĂ©nek megĹ‘rzĂ©sĂ©t segĂtik, csökkentik az oxidatĂv Ă©s a gyulladásos folyamatok Ă©r-falkárosĂtĂł hatását, Ă©s Ăgy csökkentik a plakkok kialakulásának a veszĂ©lyĂ©t. Kisebb a szĂv-koszorúér halálozás azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak halat Ă©s az omega-3- zsĂrsav adagolása infarktuson átesett egyĂ©neknĂ©l kb. 30 százalĂ©kkal csökkentette a halálozást.
SzĂvritmus-zavar (aritmia) Ă©s a hirtelen halál
A hirtelen szĂvhalált az esetek nagy rĂ©szĂ©ben sĂşlyos aritmia okozza. Infarktuson átesett egyĂ©neknĂ©l nagyobb az aritmia kialakulásának a veszĂ©lye. Omega-3 kiegĂ©szĂtĂ©s ered-mĂ©nyesen alkalmazhatĂł az aritmia megelĹ‘zĂ©sĂ©ben.
Az omega-3 zsĂrsavak csökkentik a trombĂłzis kialakulásának a veszĂ©lyĂ©t
Az omega-3 zsĂrsavak Ăşgy csökkentik a vĂ©rrög kialakulásának a kockázatát, hogy - az aszpirinhatáshoz hasonlĂłan - gátolják a vĂ©ralvadást elĹ‘segĂtĹ‘ faktorokat, növelik a vĂ©ralvadási idĹ‘t, gátolják a vĂ©rlemezkĂ©k összecsapĂłdását, csökkentik a vĂ©r viszkozitását. Az omega-3 zsĂrsavak csökkentik a szĂvkoszorúér-műtĂ©tet követĹ‘en az ismĂ©telt elzárĂłdás lĂ©trejöttĂ©t.
Van-e vérnyomáscsökkentő hatásuk?
Az omega-3 zsĂrsav-kiegĂ©szĂtĂ©s vĂ©rnyomáscsökkentĹ‘ hatásĂş. Terápiás dĂłzisban (6g/nap) átlagban 6 Hgmm szisztolĂ©s, Ă©s 3 Hgmm diasztolĂ©s vĂ©rnyomáscsökkenĂ©s Ă©rhetĹ‘ el. ElsĹ‘sorban a borderline (határĂ©rtĂ©k) hipertĂłnia kezelĂ©sĂ©ben hatásos. Az omega-3 zsĂrsavakat a hipertĂłnia segĂtĹ‘ kezelĂ©sĂ©re ajánlják.
Dr. Barna Mária
forrás: archĂvum
(Patika Tükör – 040604)