Távvezeték – veszélyes?

[gac]

Távvezeték

Új lakást szeretnék venni, de a háztól nagyjából húsz méterre fut egy magasfeszültségű felsővezeték – nem a ház felett, hanem mellett. Terhesség esetén, illetve felnőtt szervezetre van-e ennek káros hatása?

Válaszunk csupán véleményezés és nem állásfoglalás vagy javaslat.

Évtizedek óta jelennek meg tanulmányok pro és kontra a magasfeszültségű távvezetékek egészségi kockázatát illetően. Ami bizonyosnak tűnik, hogy hatásukra közvetlen DNS-károsodás nem jön létre, de nem zárható ki, hogy a daganatképződés egyéb faktorainak aktivitása módosul.

Egyes tanulmányok összefüggést találtak ezen vezetékek permanens hatása és a gyermekkori leukémia gyakoriságának növekedése között. Felnőtt nőknél – hosszú távon – a mellrák előfordulásának megszaporodását is feltételezték. A vonatkozó vizsgálatok azonban ellentmondásosak, a vélt összefüggések nem nyertek egyértelmű megerősítést.

Amennyiben informálódni kíván az adott vezetékben futó feszültség nagyságát illetően, érdeklődjék az illetékes üzemeltetőnél/szolgáltatónál.

Közvetlenül egy több száz kilovoltos vezeték mellé/alá magam részéről vonakodva költöznék. Ezek már jellegzetes zajt is adnak (zúgás, búgás, sistergés, ún. korona zörej).

 

orvosiLexikon.hu
Jobb tudni, mint megijedni...

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×