Távvezeték – veszélyes?


Távvezeték

Új lakást szeretnék venni, de a háztól nagyjából húsz méterre fut egy magasfeszültségű felsővezeték – nem a ház felett, hanem mellett. Terhesség esetén, illetve felnőtt szervezetre van-e ennek káros hatása?

Válaszunk csupán véleményezés és nem állásfoglalás vagy javaslat.

Évtizedek óta jelennek meg tanulmányok pro és kontra a magasfeszültségű távvezetékek egészségi kockázatát illetően. Ami bizonyosnak tűnik, hogy hatásukra közvetlen DNS-károsodás nem jön létre, de nem zárható ki, hogy a daganatképződés egyéb faktorainak aktivitása módosul.

Egyes tanulmányok összefüggést találtak ezen vezetékek permanens hatása és a gyermekkori leukémia gyakoriságának növekedése között. Felnőtt nőknél – hosszú távon – a mellrák előfordulásának megszaporodását is feltételezték. A vonatkozó vizsgálatok azonban ellentmondásosak, a vélt összefüggések nem nyertek egyértelmű megerősítést.

Amennyiben informálódni kíván az adott vezetékben futó feszültség nagyságát illetően, érdeklődjék az illetékes üzemeltetőnél/szolgáltatónál.

Közvetlenül egy több száz kilovoltos vezeték mellé/alá magam részéről vonakodva költöznék. Ezek már jellegzetes zajt is adnak (zúgás, búgás, sistergés, ún. korona zörej).

 

orvosiLexikon.hu
Jobb tudni, mint megijedni...

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×