Távvezeték – veszélyes?

Új lakást szeretnék venni, de a háztól nagyjából húsz méterre fut egy magasfeszültségű felsővezeték – nem a ház felett, hanem mellett. Terhesség esetén, illetve felnőtt szervezetre van-e ennek káros hatása?

Válaszunk csupán véleményezés és nem állásfoglalás vagy javaslat.

Évtizedek óta jelennek meg tanulmányok pro és kontra a magasfeszültségű távvezetékek egészségi kockázatát illetően.

Nincs rá egyértelmű bizonyíték, hogy hatásukra közvetlen DNS-károsodás jönne létre, de nem zárható ki, hogy befolyásolhatja a daganatképződés egyéb tényezőit, módosíthatja ezek aktivitását.

Egyes tanulmányok összefüggést találtak az ezen vezetékeknek történő folyamatos kitettség és a gyermekkori leukémia gyakoriságának növekedése között.

Felnőtt nőknél – hosszú távon – a mellrák előfordulásának megszaporodását is feltételezték. A vonatkozó vizsgálatok azonban ellentmondásosak, a vélt összefüggések nem nyertek egyértelmű megerősítést.

Amennyiben informálódni kíván az adott vezetékben futó feszültség nagyságát illetően, érdeklődjék az illetékes üzemeltetőnél/szolgáltatónál.

Közvetlenül egy több száz kilovoltos vezeték mellé/alá magam részéről vonakodva költöznék. Ezek már jellegzetes zajt is adnak (zúgás, búgás, sistergés, ún. korona zörej).

 

orvosiLexikon.hu
Jobb tudni, mint megijedni...

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.