Ha együtt élünk állatokkal

A felelős gondoskodás mindannyiunk érdeke.Sokan vannak, akik sikítófrászt kapnak, ha egy állat a közelükbe kerül. Pedig nem kell tartani a betegségektől, ha háztartásunkban élő állatainkon elvégezzük a megfelelő tisztasági és egészségügyi teendőket – közölte dr. Vári Zoltán állatorvos. A szakértő szerint igen fontosak a kötelező és az ajánlott oltások, nem csak az állat, hanem a gazdák számára is, mivel így megelőzhetőek a fertőzések.

A húsevő állatok etetésénél kerülni kell a nyers húst, mert azok nagy része vírushordozó lehet. A nyers sertéshús olyan vírus hordozója, amely a kutyákat öt napon belül betegíti le és utána akár el is pusztulhat az állat. A baromfihúsban szalmonella fordulhat elő, ami a háziállatokat két-három napra is legyengítheti. Ezek a fertőzések azonban az emberre nem jelentenek követlen veszélyt. A nyers húsokban találhatók még a férgek. Ajánlatos állatainkat negyedévente férgetleníteni, betartva a háromhetes emlékeztetőt is. A férgek az egészséges emberi szervezetet nem támadják meg, de immunhiányos betegeknél nem árt az óvatosság.
Azoknak az állapotos anyáknak, akik nem éltek még egy háztartásban macskával, ajánlott kerülni őket a terhesség első harmadában, mivel fennállhat a toxoplazmózis veszélye. Ez a betegség egyébként tünetmentesen zajlik le az emberi szervezetben és a macskagazdik mindegyike átesik rajta, de az embrió fejlődésében problémát okozhat. Akik papagájt tartanak, előfordulhat, hogy elkapják kedvencüktől a vírusos tüdőgyulladást, ennek tünetei az emberen idült köhögés formájában észlelhetők. A bolhák az emberen – a macskákon található parazitákon kívül – nem maradnak meg, és igen hatásosan lehet ma már ellenük védekezni. A gazdiknak ajánlott ilyenkor az állatorvoshoz fordulni.
A háziállatok által terjesztett gombák, baktériumok ellen sajnos nem sokat lehet tenni. Dr. Vári Zoltán szerint előfordult olyan eset, hogy egy állatbarát a saját nyulától kapta meg a gombás betegséget. A Nocardia baktériumos fertőzés mellhártya- gyulladást okozhat, de ez kizárólag az emberi bőrfelületén található nyílt seben keresztül terjedhet. A szakértő szerint nagyon ritka, hogy a megfelelő körülmények között tartott háziállat bármilyen problémát is okozna, de azért ajánlott az állattartóknak a gyakori kézmosás. (forrás: Népszava, 2002-08-26)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.