Lyukacsos csontok 2. részFontos a mozgás!

 

A cikk első részében a csontritkulás formáival, veszélyeztető tényezőivel, jellemző tüneteivel ismerkedhettek meg. Ezúttal a mozgásterápiáról esik szó. A téma igen fontos, hiszen a megfelelő időben és módon alkalmazott fizioterápia nagyban segíti a beteg mozgásszervi problémáinak javítását s biztosíthatja a megfelelő életminőség megtartását.

Mit érhetünk el mozgásterápiával?

· Fájdalomcsillapítást

· A helyes, gazdaságos légzést

· A gerinc alaki változásainak megelőzését vagy annak korrekcióját

· A helyes tartás kialakítását

· Az általános mozgáskészség javítását

· Az egyensúlyérzék javítását

A betegek mozgásprogramját - állapotuk figyelembevételével - egyénenként kell megtervezni. Ezt a programot gyógytornász állítja össze. A betegnek meg kell tanulnia a számára előírt mozdulatsorokat, s ezeket otthonában rendszeresen gyakorolnia kell. A gyógytornász megfelelő időközönként ellenőrzi, hogy a beteg állapota mennyiben változott.

Fájdalmas, gyulladásos időszakban igen fontos, hogy tudjuk, mi a legfontosabb teendő:
· Átmeneti, három hétnél nem tovább tartó fekvés, ágynyugalom szükséges. A három hétnél hosszabb fekvés nem javasolt, mert a mozgáshiány további csontvesztést eredményez.

Hogyan feküdjünk?

Kemény alapú, vékony, puha borítású fekhelyen, lehet háton vagy oldalt fekvésben, ami a beteg számára optimális.

Lényeg, hogy háton fekvésnél a háti görbület mértékének megfelelően párna legyen a fej alatt, a legkisebb emeléssel, s a térdek egy kisebb hengerpárnával legyenek alátámasztva. Oldalt fekvésnél egy kisebb méretű párnát kell tenni a fej alá, s a térd közé.

A fájdalomcsillapítás lehetőségei

· Elektromos kezeléssel (interferencia, diadynamik, iontoforézis) az izomfájdalmak csökkenthetők.

· Jégpakolással a fájdalmas, gyulladt területek jól kezelhetők, vigyázva arra, hogy a pakolás ne a csont, hanem az izmok felett legyen.

· Masszázskezeléssel a fájdalmas, merev izmok lazítása, a

keringés javítása, valamint a fájdalom csökkentése érhető el.

· A víz alatti torna segíti a biztonságos járás megtanulását, könnyíti a mozgást, lazítja az izmokat, javítja az egyensúlyérzéket.

Hogyan segíthetünk magunkon?

Az önállóan és rendszeresen végzett fizikai tréning lassítja a csontvesztést. A mozgás során az izmok aktív működése olyan nyomóerőt biztosít a csontokra, ami javítja a csontanyagcserét, serkenti a csontképzést.

A helyes testtartás elsajátítása és tudatosítása javítja a gerinc teherbíró képességét, a jó egyensúlyérzéket és csökkenti a csonttörések rizikóját.

Álláskor, járáskor mindig figyelni kell arra, hogy a fej - az áll hátrahúzásával - megemelt legyen, s a lapockákat egymáshoz közelítve "tartsuk".

Üléskor a derekat mindig meg kell támasztani, ügyelve arra, hogy a két láb a földön alá legyen támasztva.

Mindig óvatosan álljunk fel, illetve üljünk le, a testsúlyt mindig az alsó végtagokra helyezzük.

Fontos a rugalmas sarkú cipő, melynek 2-3 cm-es emelése - a helyes tartás érdekében - néha elengedhetetlen. A rugalmas, puha cipő csökkenti a talajjal való ütközéseket: ez a gerinc védelmét, a fájdalom kivédését egyaránt szolgálja.

Kerülendő minden hajlás, főleg törzsfordítással egybekötve.

Szintén kerülni kell a nehezebb tárgyak emelését. Kisebb súly emelése kizárólag egyenes, merev derékkal, ne hajlással, a csípő és térd hajlításával történjen. Az emelendő tárgyat szorosan a testhez közel tartva kell felemelni.

Szükség esetén a bot használata is fontos lehet az egyensúly megtartása miatt.

A beteg végezzen olyan tevékenységet - természetesen a tornán kívül ", amelyek egyenes gerinccel történnek. Pl. naponta sétáljon legalább fél órát, biciklizzen, s ha kedve van táncolni, táncoljon sokat.

Alakítsa át környezetét

Otthonában, munkahelyén környezetét alakítsa úgy át, hogy mindennapi tevékenységét hajolás nélkül tudja végezni. A hajlásban történő terhelés a csontritkulásos gerincet károsan terheli, s ez törésveszélyt jelent a csontra.

Az otthoni, munkahelyi asztalok megfelelő magasságúak legyenek, hogy egyenes törzzsel, helyes tartással tudjon dolgozni

A jövőben egyre inkább a csontritkulás megelőzésére kell a hangsúlyt fektetni (szűrés, hormonpótlás, életmód). Célunk a betegek mozgásszervi állapotának minél jobb megőrzése, a törési rizikótényezők csökkentése, s a megfelelő életminőség biztosítása. Ahhoz, hogy mindezeket megvalósíthassuk, fontos, hogy minden beteg ismerje a betegségét, s a megfelelő életmód változtatással, a kezelést végző szakemberekkel együttműködve mindent tegyen meg gyógyulása, egészsége érdekében.

Koltainé Balázs Éva

gyógytornász

forrás: Patika Tükör - 2002-01-01

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×