Intim fitness – Gátizom torna kismamáknak

A nő életének legnagyobb boldogsága a gyermekáldás, egyik legmeghatározóbb élménye a gyermekvárás és szülés folyamata.

A várandós nő a várakozás hónapjai alatt többek között a szülészeti fizioterápia gyakorlati technikái által tud felkészülni a harmonikus szülésre, majd a derűs anyaságra.

Azt figyelték meg a szakemberek, hogy a felkészítésben részesített kismamák sokkal  könnyebben és problémamentesebben viselik terhességüket, szülés után pedig hamarabb nyerik vissza erejüket, munkaképességüket, alakjukat. A szakszerű terhestornát és szülésre felkészítést meghatározott időben érdemes elkezdeni: a terhesség második felében, de legalább három hónappal a szülés előtt.

A kismama a testtartás alakításával, a medencefenék gondozásával, a mozgás, a légzés, a relaxálás és masszázs segítségével szerezhet könnyen megtanulható készségeket, melyeket a mindennapi tevékenységeibe erőfeszítés nélkül, biztonságérzetét növelve tud beépíteni. A kismamatorna segít megőrizni a fizikai erőnlétet, oldja az ismeretlen helyzet bizonytalanságából eredő feszültséget, segít értelmezni testi-lelki változásait, támogatja a szociális kapcsolatait.

Ahogy az összes izmot, a medencefenék izmait is tornáztatni kell, hogy jó kondícióban legyenek. A lazítási képesség elsajátítása a könnyű és viszonylag fájdalommentes szülés alapfeltétele.  A felvonóhíd gyakorlat, a testsúlyáthelyezés, a csípő izmainak ellazítása speciális pozíciókban kizárólag szakképzett gyógytornász tanácsai alapján alkalmazhatóak. A gyakorlatok egymásra épülnek, a könnyebbtől a nehezebbig, az analitikustól az összetettekig, minden izomcsoportra kiépítve, a magzat növekedésével újra kíméletessé válva. A nem szakszerűen végzett torna koraszülést idézhet elő.

A terhesség előrehaladtával kellemetlenné válhat a méh megnövekedett súlya, a magzat nyomása – hüvelyi fájdalmak léphetnek fel. Jól megválasztott testhelyzetben végzett gyakorlatokkal tudatosítjuk a feszítés és a lazítás közti különbséget. A lazító- és légzőgyakorlatok egymástól elválaszthatatlanok. A nyugodt, egyenletes, mély, préselésmentes légzés begyakorlásával javul a kismama és a magzat keringése, oxigénellátása, anyagcseréje és a vér összetétele. Pihentető, frissítő és közérzetjavító hatásaik miatt nélkülözhetetlenek a mindennapokban.  

A gerinc fájdalmait a test megváltozott tartása, egyensúlyi helyzete okozza. Gyakorolja az egyperces mozgást derékfájás ellen: medence hintáztatása, medence kiemelése, csípőkörzések, vállkörzések, tvisztelés! A terhestorna harmadik hetétől szakember mellett már végezhetők az izmok és ízületek teherbírását fokozó gyakorlatok is.

A medencefenék izmainak tornáztatása a nő egész élete során fontos, különösen a terhesség alatt. Ilyenkor a megnőtt progeszteronszint lazítja a kötőszöveteket, megnyújtja a szalagokat. A magzat növekvő súlya tovább gyengíti, tágítja a gátizomzatot, megzavarhatja a hólyagzáróizmok akaratlagos működését. A gátizomtorna csökkenti a szülési gátszakadás veszélyét, szülést követően pedig a hüvely terhesség előtti állapotának visszaállítása a cél.

A gátizomtorna alkalmazható stresszinkontinencia esetén, mely záróizomgyengeségből vagy a hólyagnyak hipermobilitásából, elmozdulásából eredhet. Továbbá késztetési (sürgősségi) inkontinencia esetén, ennek oka a hólyag túlműködése, a detrusor izomzat akaratlan összehúzódása. Ismert a két típus kevert előfordulása is. Mérsékelten súlyos – ugrásra, nevetésre, köhögésre, tüsszentésre jelentkező – inkontinencia esetén napi 15-20 perces gátizom és kismedencei torna 3-6 hét alatt a vizelet visszatartó képesség teljes rendeződését eredményezi.

A szülés után hat-nyolc hét szükséges ahhoz, hogy a terhesség idején elváltozott szervek visszanyerjék eredeti alakjukat, működésüket. Kezdetben csak kíméletes gyakorlatok végezhetők, mert a túlterhelt, kilazult ízületek, megnyúlt szalagok, megterhelt izmok regenerálódása több időt igényel. Az edzésprogramban gyógytornász irányította gátizomerősítés, has- és hátizom edzése, nyak- vállövi izmok lazítása, légzés, relaxáció és keringésjavítás szerepel. Szülés után három-négy hónapig határozottan ellenjavallt az erős lábterpesz, oldalirányú lábemelések, erős homorítás és oldalhajlások.

A fiatal anyára az első hetekben különösen fárasztó munka vár, a jó testi, lelki állapot segít átvészelni az átmeneti nehézségeket. Érdemes időt szentelni a tornának.

 

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.