Bárányhimlő (Varicella)

[gac]

10519

DEFINÍCIÓ

Vírus által okozott, fertőző betegség, 14-21 napos lappangási idővel. A hólyagos bőrkiütések vírusokat tartalmaznak, ezek közvetlen érintkezés, a levegő, vagy cseppfertőzés útján terjednek rá más személyre.

TÜNETEK

Általános tünetek (hőemelkedés, láz, étvágytalanság, rossz közérzet) mellett jellemzően a törzsön, a felső testfélen, az arcon, és a hajas fejbőrön viszkető vörös udvarral szegélyezett hólyagok jelennek meg, közepükön behúzódással. A hólyagok kezdetben víztiszta folyadékot tartalmaznak, majd kb. 24 óra alatt a folyadék zavarossá válik, később pörk alakul ki, a hólyag leszárad. Általában a hólyagok megjelenése több napon keresztül folytatódik, így párhuzamosan már leszáradóban levő kiütésekkel, pörkökkel és hólyagokkal is találkozhatunk. A pörkök később hegesedés nélkül gyógyulnak, hegesedés akkor fordulhat elő, amikor a beteg a viszkető kiütéseket kaparja, azok felülfertőződnek, gennyes bőrgyulladás is kialakulhat. A hólyagok néha a szem szaruhártyáját, illetve a kötőhártyát is érinthetik, ezáltal látásromlást okozva. A környéki nyirokcsomók megnagyobbodása is gyakori. A pörkök aktív vírusokat már nem tartalmaznak, fertőzést tehát nem közvetítenek. A betegség általában az első hólyagok megjelenésétől számítva 10-12 nap alatt lezajlik.

SZÖVŐDMÉNYEK

A viszkető bőrelváltozások kaparása miatt gyakran találkozunk a bőr másodlagos bakteriális felülfertőzésével. Felléphet súlyos vérlemezkehiány, ami belső szervi vérzésekhez vezethet. A tüdőgyulladás és az agyvelőgyulladás is az ismert szövődmények között szerepel.

KEZELÉS

A kiütések megjelenése idején ágynyugalom, bő folyadékfogyasztás, szükség esetén lázcsillapítás, a viszketés csökkentésére ún. antihisztamintartalmú gyógyszerek adása javasolt. A rázókeverék alkalmazása nem javasolt, mert elősegíti a hólyagok felülfertőzését. A viszkető bőrterület gyakori zuhanyozása gyakran jó hatású. Bakteriális felülfertőzés esetén antibiotikus kezelés javasolt. Súlyos, szövődményes esetben vírusellenes készítményeket alkalmaznak. A pörkök leszáradásáig a beteg fertőz, ezért addig közösségbe nem mehet.

MEGELŐZÉS

Élő legyengített vírust tartalmazó oltóanyaggal aktív immunizálás lehetséges. Lehetőség van ezenkívül passzív immunizálásra is. Ekkor a vírus által más szervezetben termelt ún. immunglobulint adják be a betegnek, így érik el a betegséggel szembeni védettséget. A passzív immunizálás általában legyengült védekezőrendszerű betegeknél alkalmazott.


Dr. Igaz Iván


Hasznosnak találja? Kérjük, nyilvánítsa ki tetszését facebook oldalunk javára. Köszönjük!
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×