Lazíts...

Relaxáció nőknek - minden időben

Minden nő életében vannak olyan időszakok, amikor úgy érzi, összecsapnak feje fölött a hullámok. A relaxáció hasznos eszköz ahhoz, hogy ilyen helyzetekben békés szigetet teremtsünk magunk számára, ahová visszavonulhatunk feltöltődni, és erőt gyűjteni.

Nehézségeink, feszültségeink adódhatnak külső körülményeinkből, családi, párkapcsolati konfliktusainkból, a sokféle feladat közötti egyensúlyozás terheiből, a gyereknevelés során felmerülő millió kétségből csakúgy, mint meg sem fogalmazott szorongásainkból, félelmeinkből. Ezek eredete sok esetben gyerekkorunkra nyúlik vissza, amikor rögzültek bennünk azok a lelki sémák, amelyek miatt nem tudunk nemet mondani, saját vágyainkat alárendeljük környezetünk elvárásainak, vagy éppen ellenkezőleg: házsártosak vagyunk partnerünkkel, környezetünkkel.

Akár külső, akár belső eredetűek a feszültségek, ha nem tanulunk meg bánni ezekkel, a stressz rongálni kezdi szervezetünket, felborítja belső egyensúlyunkat. A tartós stressz amellett, hogy rossz közérzetet, ingerültséget okoz, kedvezőtlenül hat számos testi funkcióra is. Sokan tapasztalják, hogy egy végigdolgozott nap után estére fáj a nyakuk, válluk, hátuk, ami azt jelzi, hogy a feszültség az izmok tartós összehúzódásával jár. A stressz hatására kedvezőtlen irányba tolódik el a vegetatív idegrendszer működése, és ha tartósan túlsúlyba kerül az úgynevezett szimpatikus hatás, akkor szaporább lesz a szívverés, a légzés, ösz-szeszűkülnek az erek, nő a vérnyomás, akadályozottá válik az emésztés. Csökken az immunrendszer hatékonysága is - nem véletlenül leszünk influenzásak egy-egy megterhelő esemény után. Felborulhat a hormonrendszer, és sok esetben ilyen eredetű hormonális zavar áll a rendszertelen menstruáció mögött, továbbá ilyen tényezők nehezítik a teherbe esést.

Hogyan hat a relaxáció?

A relaxáció, vagyis a tudatos és módszeresen alkalmazott ellazulás képes ellensúlyozni a káros folyamatokat. Az autogén tréning néven ismertté vált relaxációs módszer elsajátításával képessé válunk arra, hogy rövid idő alatt kiengedjük magunkból a feszültséget, ellazítsuk érrendszerünket, és ezáltal optimalizáljuk a vérkeringést, a szívműködést, valamint a légzésünket és megtisztítsuk fejünket a szűnni nem akaró gondolatok kavargásától.

A jótékony testi változások mellett a relaxáció nagyon pihentető, és kellemes közérzettel is jár, mivel az agyműködésben is kedvező változásokat idéz elő. Ellazulás közben az agykontrollból ismert "alfába" kerülünk, vagyis túlsúlyba jutnak agyunkban az alfa hullámok, amint az az alvás és az ébrenlét határán történik. Ilyenkor kiegyensúlyozottabbá válik a jobb és a bal agyfélteke működése, más tudatállapotban leszünk és belső világunk mélyebb rétegeihez is közelebb kerülünk.

Kinek segíthet a relaxáció?

Nagyon hasznos a relaxáció elsajátítása olyan serdülő lányoknak és fiatal nőknek, akik nem érzik jól magukat a bőrükben, elégedetlenek testükkel, mert azt túl soványnak vagy kövérnek találják. Az autogén tréning segít "belakni testünket", vagyis segít abban, hogy megtapasztaljuk, képesek vagyunk uralni testünket, kapcsolatot teremtünk testünk és lelkünk között, és ezáltal magabiztosabban nézünk a tükörbe.
A gyermekvárás kitüntetett időszaka minden nő életének. Az ellazulás képessége megkönnyíti a teherbeesést, ha az a szervezet túlzott stresszterheltsége miatt akadályokba ütközik. Az autogén tréning elsajátítása során sokszor feloldódnak olyan régi eredetű görcsök is, amelyek tudattalan szinten gátolták a fogamzást. A terhesség alatt a relaxáció remek pihenési lehetőséget biztosít: segít ellazítani a fokozott megterhelésnek kitett testrészeket, és a testi funkciók tudatosabb megélése révén megkönynyíti a felkészülést a szülésre. A szülés alatt is nagy könnyebbséget jelent, ha a kismama a méhösszehúzódások között tud egy kicsit pihenni, és tudatosabban bánik a légzésével. A tudatállapot befolyásolásának képessége sokat segít abban is, hogy a terhesség alatt kapcsolatot teremtsünk a magzattal, és érzékenyebben tudjuk figyelni testünk és leendő gyermekünk jelzéseire.
A kisgyermekekkel otthon lévő anyukák életében sok az éjszakázás, a huszonnégy órás szolgálat, a folyamatos figyelem, a kezdeti állandó aggodalmaskodás a sok öröm és emelkedett érzés mellett is különös igénybevételt jelent. Ebben az időszakban igen nagy kincs, ha arra a bizonyos privát szigetre időnként elvonulhatunk néhány percre feltöltődni, hiszen kimerült és elcsigázott állapotban nehéz örömöt és szeretetet sugározni magunk körül. A nagyobb gyereket nevelő anyák számára többnyire az okoz nehézséget, hogy egyszerre sok fronton kell eleget tenni: a család, a háztartás, a leckék és az egyre növekvő munkahelyi elvárások időnként feloldhatatlanul nagy terhet jelentenek még ügyes szervezés és feladatmegoldás mellett is. Segítséget jelenthet ilyenkor, ha a helyszínek váltása közben, mondjuk este hazaérés után lazítunk egy negyedórát, kiengedjük magunkból az egész nap felhalmozódott feszültséget, és e "zsilipelés" után újra tudunk örülni az együttlétnek - nem csak azt várjuk, hogy mikor telik már végre el a nap.
Sok nő számára megpróbáltatást jelent a klimax időszaka, amikor a fokozott érzelmi labilitás és a depresszióra való hajlam mellett számos kellemetlen testi panasszal is meg kell küzdeni. Az alvási nehézségeken, ingerültségen vagy levertségen, fáradékonyságon sokat segítene, ha időről időre erőt gyűjthetünk egy kis relaxálással.

Hogyan tanulhatunk meg relaxálni?

Az autogén tréning elsajátítása általában 6-10 fős csoportokban zajlik, de történhet egyénileg is. A tanfolyam időtartama 12-15 hét, ám a heti egyszeri találkozók mellett elengedhetetlen a rendszeres otthoni gyakorlás is. Mint minden tanulás, ez is munkával jár, de a befektetett erőfeszítés eredményeként közelebb kerülhetünk ahhoz a testi, lelki és szellemi egyensúlyhoz, amelyre oly sokan áhítozunk.

Nagy Katalin

pszichológus

forrás: Patika Tükör - 2003-09-01

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.