Középúton

A változás kora

A 40"50 év közötti életkor jelentős változás a nők életében. Ez az az időszak, amikor a petefészek működése - és ezzel a női szervezet - átalakul. A magyar nyelvben inkább a klimax szó honosodott meg, amely azonban szorosan összekapcsolódik a menstruáció elmaradásával gyakran - de korántsem mindig és egyáltalán nem kötelezően - együtt járó panaszokkal. Ezért helyesebb a változás koráról beszélni.

Vannak nők, akik egészen könnyedén, panasz- és tünetmentesen élik meg ezt az időszakot. Valószínűleg ők azok, akik teljes mértékben elfogadják önmagukat, s szembe tudnak nézni a múló idővel, és képesek átküzdeni magukat a klimaxot évszázadok óta kísérő negatív hozzáálláson. Másoknak - a többségnek - azonban sok problémát okoz. Ők nap mint nap felteszik maguknak a kérdést: vajon elég von-zóak-e még, nőként tekintenek-e rájuk a férfiak.

A havi vérzés elmaradása kétségbeejtően figyelmeztet a múló időre, arra, hogy fiatalságunk végérvényesen elmúlt. A kivörösödéssel, izzadással járó hőhullámok nemcsak kellemetlenek, a külvilág számára láthatóvá is teszik a változás korát, azt, amit még magunk előtt is titkolni szeretnénk.

A problémák okozója főként a petefészek hormontermelésének csökkenése. A hormonális változások 45 és 55 éves kor között lépnek fel, ezt követően a hormonális egyensúly újra helyreáll. Mai "életkormániás" gondolkodásunk szerint a menopauza nem természetes folyamat, hanem hiánybetegség. A közgondolkodás szinte belesulykolja a nőkbe: megöregedtetek, a termékenység elvesztésével, gyermekeik felnevelésével együtt nőiességük, női szerepük is elmúlt, eljárt felettük az idő, csökkent értékűvé, hasznavehetetlenné váltak. Ezzel együtt a nők szinte elvárják a klimaxos panaszok és tünetek jelentkezését.

Érdemes fontolóra venni azt a tényt, hogy míg az európai, észak-amerikai kultúrákban a nők 80-90 százaléka szenved a klimaxszal összefüggő panaszoktól, addig az azonos korú ázsiai és afrikai nőknél ez az arány nem haladja meg a 15-20 százalékot. Vajon genetikai okok magyarázzák a különbséget? Nem valószínű, hiszen az Egyesült Államokban élő ázsiai és afroamerikai nők panaszai nem különböznek fehér bőrű társnőiktől. Mindezt az magyarázza, hogy a hagyományos kultúrákban a nő rangja, társadalmi státusa a kor előrehaladtával növekszik, míg a civilizált országokban csökken. Az európai, észak-amerikai kultúrákban a nők semmitől sem félnek jobban, mint az öregedéstől.

Fogadjuk el tehát a változást! Gyászoljuk meg - ha erre van szükség - az elveszett ifjúságot, de engedjünk utat a fejlődésnek. Gondoljuk meg: még 30-40 év áll előttünk! Csak rajtunk múlik, hogy úgy éljük meg a változás korát, mint egy új élet kezdetét, életünk második felének kapuját.
Épp ezért a korábbinál is fontosabb az egészséges táplálkozás, a mozgás. Ma már hozzáférhetők olyan természetes hatóanyagokat tartalmazó készítmények, amelyek enyhítik a panaszokat és megelőzik a szövődményeket anélkül, hogy beavatkoznának a szervezet hormonháztartásába. Egészségünk megőrzése, a csontritkulás megelőzésének érdekében ügyelnünk kell a megfelelő kalcium- és D-vitamin-bevitelre. A többszörösen telítetlen zsírsavak csökkentik a vér koleszterinszintjét, gátolják az érfalak károsodását, s ezáltal hatékonyan védenek a szív-érrendszeri betegségekkel szemben. A gamma-linolénsav fokozza a barna zsírszövet aktivitását, s ezzel elejét veheti a klimaxszal összefüggő lassú, de feltartóztathatatlan súlygyarapodásnak, és - mivel a barna zsírszövet a hőszabályozásban is szerepet játszik - jótékonyan befolyásolja a hőhullámokat is.

forrás: Patika Tükör - 2003-07-01

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Restricted HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.