Kanyaró (Morbilli)

DEFINÍCIÓ

Vírus által okozott fertőző gyermekbetegség. Cseppfertőzés útján terjed, a betegség lappangási ideje 9-12 nap.

TÜNETEK

A betegség első szakaszában hőemelkedés, láz, levertség, rossz közérzet, étvágytalanság mellett hurutos (gyakran kínzó) köhögés, kötőhártyagyulladás (fénykerüléssel), orrfolyás figyelhető meg. Néhány nap múlva a szájnyálkahártyán apró szürkésfehér foltok jelennek meg, ezek az un. Koplik foltok . Ezek a foltok általában órákon belül (14-48 óra alatt) eltűnnek, helyükön vörös foltok maradnak vissza.
A következő szakaszban jelennek meg a betegségre oly jellemző kiütések. A kiütések megjelenésével párhuzamosan a láz hirtelen megugrik, 40 fok feletti hőmérsékletet is tapasztalhatunk. A láz általában 1-2 nap alatt csökken, és a beteg állapota javul. A kiütések halványvörös, a bőr szintjéből kiemelkedő foltok formájában jelennek meg, amelyek a felső testfélről indulnak ki ( a fejen a fül mögött, a hajas fejbőr határán, a nyakon, és az orcákon) ,majd érinti a törzset és a végtagokat is. A viszketés nem súlyos. A kiütésekkel egyidőben a környéki nyirokcsomók megduzzadhatnak.

SZÖVŐDMÉNYEK

A leggyakoribb szövődmények a tüdőgyulladás, a középfül-, és az agyvelőgyulladás. A tüdőgyulladás gyakran másodlagos bakteriális felülfertőzés következménye. Az említetteken kívül gégegyulladás, szívizomgyulladás, valamint a lappangó tuberculosis (TBC) kiújulása is az ismert szövődmények közé tartozik.

KEZELÉS

A magas láz idején lázcsillapítók adása, bő folyadékfogyasztás és ágynyugalom szükséges. Bakteriális felülfertőzés esetén antibiotikum adása javasolt.

MEGELŐZÉS

15 hónapos korban javasolt beoltani a gyermekeket kanyaró ellen. Az oltóanyag az un. MMR (Morbilli-Mumpsz-Rubeola) kombinált oltóanyag, amely a betegségeket okozó vírusokat élő, de legyengített formában tartalmazza. Ezt az eljárás nevezzük aktív immunizálásnak. Az idő múlásával az immunitás foka csökken, a védettség tehát nem 100 %-os, emlékeztető oltás adása szükséges, melynek javasolt időpontja 6 éves korban van.


Dr. Igaz Iván

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.