rubeola

[gac]

Védőoltással megelőzhető a leggyakoribb fertőző gyermekbetegségA bárányhimlő heveny, ragályos, hólyagos kiütéssel járó, többnyire jóindulatú betegség. Ezért a hazai köztudatban úgy él, mint szükséges rossz: egyik gyereknek sem árt, ha átesik rajta. Kevesen tudják azonban, hogy esetenként súlyos idegrendszeri és légúti tünetekkel, májelégtelenséggel, baktériumok keltette felülfertőzéssel járhat, valamint veszélyezteti a kismamák és magzatuk egészségét.

Nem árt az óvatosság

DEFINÍCIÓ

Vírus által okozott fertőző gyermekbetegség. Cseppfertőzés útján terjed, a betegség lappangási ideje 9-12 nap.

TÜNETEK

DIAGNÓZIS

Vírus által okozott, cseppfertőzés útján terjedő betegség. Lappangási ideje 14-21 nap. Általában enyhe lefolyású betegség, veszélye abban áll, hogy a terhesség idején (a korai szakaszban) elszenvedett fertőzés a magzatban súlyos szervi fejlődési rendellenességeket okoz.

TÜNETEK

Általános tünetek (gyengeség, rosszullét, hurutos köhögés, hőemelkedés, láz stb.) mellett kiütések alakulnak ki, a nyaki és a tarkótáji nyirokcsomók fájdalmasan megnagyobbodnak, néha ízületi gyulladás is fellép. A kiütések döntően a nyakon és a törzsön találhatók. Kb. 3 nap után a tünetek megszűnnek, szövődmény általában nem lép fel.

KEZELÉS

SZÜRKEHÁLYOG (CATARACTA)

DEFINÍCIÓ

A szürkehályog a szemlencse elhomályosulásával, elszürkülésével járó betegség. Az esetek többségében mindkét szemet érinti, időskorban előfordulása 65 év felett csaknem 70 %-ra tehető.

A BETEGSÉG KIALAKULÁSÁBAN SZEREPET JÁTSZÓ TÉNYEZŐK

Egészséges állapotában a lencse áttetsző. Legnagyobb a víztartalma és rugalmassága születéskor, attól fogva mindkettő az életkor előrehaladásával csökken.

A szürkehályog kialakulásának alapja az, hogy a lencsében a vízben oldhatatlan fehérjék mennyisége kórosan megnő, a fehérjék kicsapódnak, ami a lencse átlátszóságát csökkenti.

2006. január 1-től megváltozott a hazai oltási naptár. A változásokat az alábbi táblázat foglalja össze.

Feliratkozás rubeola csatornájára

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×