Az Ă©des Ăz szeretete veleszĂĽletett tulajdonságunk már a koraszĂĽlötteknĂ©l is kimutathatĂł, mĂg a sĂłs Ăzek preferenciája csak kb. kĂ©tĂ©ves kor körĂĽl alakul ki.
Az elsĹ‘ Ă©des Ăzt az "Ă©des anyatej" közvetĂti számunkra, s az Ă©letĂĽnk során kĂ©sĹ‘bb is azt Ă©rezzĂĽk Ă©desnek, aminek a cukortartalma az anyatejĂ©hez hasonlĂt.
A tej Ă©des ĂzĂ©t tejcukor (laktĂłz) tartalmának köszönheti. Az anyatejben kb. 6,7, a tehĂ©ntejben kb. 5,3 százalĂ©k tejcukor találhatĂł. A tejcukor kettĹ‘s cukor (diszacharid), kĂ©t egyszerű cukorbĂłl, egy molekula szĹ‘lĹ‘cukorbĂłl (glĂĽkĂłzbĂłl) Ă©s egy molekula nyákcukorbĂłl (galaktĂłzbĂłl) áll.
A tejcukor-Ă©rzĂ©kenysĂ©g oka a laktáz enzim relatĂv vagy abszolĂşt hiánya.
Az emĂ©sztĂ©s során a tejcukrot a bĂ©lnyálkahártya sejtjeiben működĹ‘ tejcukorbontĂł enzim, a laktáz hasĂtja feszĂvĂłdásra alkalmas egyszerű cukrokra, glĂĽkĂłzra Ă©s galaktĂłzra. HiányzĂł vagy csökkent enzimaktivitás mellett a tejcukor bontása, s Ăgy felszĂvĂłdása is elmarad, s a tejcukor bontatlan formában kerĂĽl az alsĂłbb bĂ©lszakaszokba. Itt a laktĂłz ozmotikus hatásánál fogva vizet szĂv magához, s a bĂ©ltartalmat növelve vizes hasmenĂ©st hoz lĂ©tre.
A bontatlan cukor a bélbaktériumok tevékenységének hatására erjedésnek indul, és savanyú bomlástermékeket (hidrogén, széndioxid és metán) keletkeznek. A savanyú béltartalom fokozza a bélmozgást, s a vizes hasmenéshez erjedéses hasmenés járul, a keletkező gázok pedig hasi feszülést, puffadást, bélgörcsöket okozhatnak.
A tejcukorĂ©rzĂ©kenyek számát 15 százalĂ©kra becsĂĽlik. A diagnĂłzis fellállĂtása: a klinikai tĂĽnetek Ă©s a laboratĂłriumi eredmĂ©nyek Ă©rtĂ©kelĂ©sĂ©n (kilĂ©gzĂ©si hidrogĂ©n teszt, cukorterhelĂ©s stb.) alapszik.
Melyek a laktĂłzintolerancia tĂĽnetei?
Enzimhiányos egyĂ©neknĂ©l bizonyos mennyisĂ©gű tejcukortartalmĂş Ă©tel elfogyasztását követĹ‘en (általában 4-6 Ăłra mĂşlva) puffadás, fokozott bĂ©lgázkĂ©pzĹ‘dĂ©s, korgĂł bĂ©lhangok, hasi görcsök, robbanásszerű vizes hasmenĂ©s keletkezik. A szĂ©klet hĂg, habos, savanyĂş szagĂş, a vĂ©gbĂ©lnyĂlás körĂĽl csĂpĹ‘ Ă©rzĂ©st, felmarĂłdást panaszol a beteg.
Az is előfordulhat, hogy nem alakul ki hasmenés, mert az alsóbb bélszakaszokban besűrűsödik a béltartalom, s ilyenkor egyetlen tünet a köldök körül észlelhető görcsös hasi fájdalom.
A tünetek jelentkezése és hevessége az enzimaktivitás mértékétől függ. Csekély mennyiségű tejcukrot a laktózérzékenyek többsége panasz nélkül fogyaszthatnak, vannak azonban olyanok is, akik kis mennyiséget sem tolerálnak.
A tejcukor-érzékenység diétája
Az étrendi kezelés lényege, hogy a tejcukrot (illetve a tejet és tejtartalmú ételeket) a laktázhiány mértékétől függően részben vagy teljesen kihagyjuk az étrendből. A tej azonban nem nélkülözhető, fontos alapélelmiszer mindenki számára. Kitűnő fehérjeforrás, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, a szervezet kalciumszükségletének 75 százalékát tejjel, illetve tejtermékkel fedezzük. A tej és a tejtermékek eliminálása bizonyos tápanyagok hiányos bevitelét eredményezheti.
A tejcukorĂ©rzĂ©keny egyĂ©nek Ă©trendjĂ©bĹ‘l egy idĹ‘re teljesen elhagyjuk a tejet, majd megprĂłbálunk fokozatosan, kis mennyisĂ©gű tejes Ă©telekkel bĹ‘vĂteni a diĂ©tát a tolerancia határáig. Azzal a kis mennyisĂ©ggel, amennyivel a panaszok mĂ©g nem provokálhatĂłk, a nap folyamán többször is lehet prĂłbálkozni, s ha a tejet más Ă©telekkel egyĂĽtt fogyasztják, kevĂ©sbĂ© okoz tĂĽneteket, mint önmagában.
A kereskedelemben a laktózérzékenyek számára speciális, "laktózmentes" tej kapható, melynek laktóztartalma 0,1 százalék alatti, s ez a tej a tejcukorérzékeny egyénekben sem váltja ki a tüneteket; táplálkozás-élettani értéke viszont megmarad, a kezeletlen tejével megegyezik.
A savanyú tejtermékeket, bár ezek mindig tartalmaznak kevés laktózt, a laktózérzékenyek egy része jól tolerálja. Azok számára, akik tűrőképessége kisebb, s tünetmentességük érdekében a savanyú tejtermékeket is el kell kerülniük, speciális élőflórát tartalmazó, "laktózmentes" (azaz laktóztartalma a 0,1 százalékot nem haladja meg) joghurtot, gyümölcsjoghurtot forgalmaz a kereskedelem. Ezeket a probiotikus termékeket nemcsak a tejcukorérzékenyek fogyaszthatják, hanem bárki számára kedvezőek. Nem tartalmaznak tejcukrot a növényi tejek (szójatej, rizstej) sem.
A tĂşrĂł is tartalmaz tejcukrot, bár kevesebbet, mint a tej, vagy akár a savanyĂtott tejtermĂ©kek, de aki ennyit sem tolerál, tofut, szĂłjasajtot válasszon. A lágy sajtokban mindig van kevĂ©s tejcukor, a kemĂ©ny Ă©s a hosszĂş Ă©rĂ©si idejű sajtokban, valamint a penĂ©sszel Ă©rĹ‘ sajtokban azonban már teljesen lebomlik, s a tejcukorĂ©rzĂ©kenyek is nyugodtan fogyaszthatják. A PannĂłnia, a trappista, a parmezán, a gouda, az edámi, a roquefort vagy a camembert stb. sajtok Ă©lvezetĂ©rĹ‘l sem kell lemondaniuk.
A vaj és a vajkrémek, a tejet tartalmazó margarinok is tartalmaznak kevés tejcukrot, nagyfokú érzékenység esetén csak a vizes alapú margarinok alkalmazhatók.
A tejcukormentes Ă©trend összeállĂtását nehezĂti, hogy a tejet nemcsak önállĂłan, hanem más Ă©lelmiszerek összetevĹ‘jekĂ©nt is fogyasztjuk. KerĂĽlnĂĽnk kell a tejjel kĂ©szĂĽlt sĂĽtĹ‘- Ă©s hĂşsipari kĂ©szĂtmĂ©nyeket is pl.: tejes kifli, kalács stb. Konzervek, Ă©telĂzesĂtĹ‘k, kĂ©sz- Ă©s fĂ©lkĂ©sz Ă©telek is tartalmazhatnak tejet, illetve tejport, Ăgy nem illeszthetĹ‘k be az Ă©trendbe.
A tĂĽneteket kiváltĂł laktĂłz teljes elkerĂĽlĂ©sĂ©t csak az Ă©lelmiszerek megbĂzhatĂł nyilvántartása teszi lehetĹ‘vĂ©. A laktĂłzmentes termĂ©kek listáját az Allergia Adatbank AlapĂtvány Ă©vente közreadja.
Dr. Barna Mária
Magyar Táplálkozástudományi Társaság
forrás: archĂvum
(Patika Tükör – 021202)