Gödrök a bőrön – Narancsbőr bárkin, bárhol, bármikor

Amikor kiderült, hogy a világszép Julia Roberts "kötőszöveti gyengeség" miatt nem vállalta a Micsoda nő! című film egyes jeleneteit – egy ismeretlen hölgy combját és csípőjét csodálhattuk –, valószínűleg milliónyi nő kiáltott fel emígyen: "Hát neki is van!"

Bizony, a köznyelvben találóan csak narancsbőrnek nevezett bőrprobléma a pubertás és a klimax között bármikor megjelenhet, nem kíméli a fiatalokat, az idősebbeket, nem nézi, ki a sztár s ki a hétköznapi halandó: egyszer csak támadásba lendül.

Legelőször általában a combon jelenik meg, ilyenkor még csak akkor észlelhető, ha összenyomjuk a bőrt. Ám ha már a fenéken és a csípőn is ott vannak azok az átkos gödröcskék, bizony már álló helyzetben is szemmel láthatóvá válik, hogy nincs minden rendben.

Mi okozza?

A cellulit megjelenését a női kötőszövet felépítése teszi lehetővé. A nők kötőszövetei ugyanis – ellentétben a férfiak erős, keresztszálas kötőszöveteivel – párhuzamosan helyezkednek el, ráadásul igen nagy tágulóképességgel is rendelkeznek. Akkorára tudnak felfúvódni a lerakódott zsír, méreganyagok és víz miatt, mint egy babszem. Mivel közvetlenül a bőr alatt találhatók, így nem csoda, ha combunk egy idő után domborzati térképre hasonlít.

Szerencsére ez a folyamat nem zajlik le egyik napról a másikra, van időnk felkészülni rá. A narancsbőr kialakulásának oka lehet a hormonszint változása, a terhesség, a stresszel terhelt életmód, az alkohol, a dohányzás, a helytelen táplálkozás, de sajnos örökölhető is.

Csak semmi pánik!

A narancsbőrt nem tüntethetjük el fogyókúrával. Rendszeres mozgással, célirányos diétával és masszírozással azért – ha nem is rövid idő alatt – eredményt érhetünk el. Legalább hetente háromszor szakítsunk időt futásra, úszásra, kerékpározásra, de a tánc is hatékonyan megmozgatja a veszélyeztetett területek izomcsoportjait.

Miután a sporttal felpezsdítettük szervezetünk anyagcsererendszerét, helyi kezeléssel folytathatjuk a cellulit eltüntetését. Kaphatók ma már olyan krémek, amelyek kifejezetten a narancsbőrös területek ápolására valók. Ezek segítenek csökkenteni a nem kívánt zsírlerakódásokat, kisimítják az egyenetlenségeket. Gyümölcssavat, kollagént, különféle vitaminokat tartalmaznak. A krémet jó alaposan dörzsöljük be a bőrbe az erre alkalmas durva kesztyűvel.

Vigyázzunk arra is, mit eszünk. Lehetőleg kerüljük a tartósított élelmiszereket, a kávét, bánjunk csínján a sóval. Elősegíthetjük a gödröcskék kisimulását, ha megiszunk legalább napi másfél liter ásványvizet, sok zöldséget és gyümölcsöt eszünk, és a zsírszegény húsokat részesítjük előnyben.

Víz, víz, víz...

Rendkívül jó hatású, ha naponta, váltott hideg-meleg zuhanyfürdőt veszünk. Ez rugalmassá teszi a bőrt, és izomfeszítő hatása is van. Egyébként úgy is megmozgathatjuk izmainkat, ha pl. fogmosás közben, az autóban vagy a buszmegállóban állva összeszorítjuk has- és farizmainkat, majd néhány másodperc után lazítunk. Ismételjük, amíg bírjuk...

Igen eredményes lehet, ha hetente legalább egyszer sós fürdőt készítünk magunknak. Üljünk negyed óráig sós meleg vízben, így kiizzadjuk a salakanyagokat, ráadásul a bőr pórusai is összehúzódnak.

 

forrás: archívum
(Patika Tükör  – 010106)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.