Hererák

Nem jelzi fájdalomKialakulásának oka ismeretlen, viszonylag ritka betegség.
Sajnos a fiatal korosztályban szedi áldozatát. Az egyik legalattomosabban terjedő daganat, mely gyakran még alig tapintható nagysága esetén is már távoli áttéteket képezhet.
Rejtettheréjűség esetén az előfordulási gyakorisága nagyobb, és ezen sajnos a korai herefixáció sem segít.
Az esetek zömében egyoldali, de előfordulhat kétoldali folyamat is. Nagyobb arányban azoknál alakul ki, akiknél már volt az egyik oldalon daganat.

Alattomos betegség azért is, mert nincs sem fájdalom, sem láz, sem gyulladás, csak tapintással észlelhető a herékben egy keményebb, fájdalmatlan góc.
Azonnali teendő a műtéti feltárás, és az azonos oldali here, mellékhere és herevezeték egyidejű eltávolítása.

A szövettani vizsgálat a további terápia szempontjából meghatározó jellegű, de ennek részletezésében most nem célszerű elmélyednünk.
Leegyszerűsítve: ha szövettanilag sugárérzékeny daganattal állunk szemben, akkor ultrafeszültségű sugárkezelés végzendő, de nagyobb, gerinc melletti nyirokcsomó-áttétel esetén megfontolandó a hátsó, gerinc melletti nyirokcsomólánc eltávolítása műtéti feltárással.
Ha szövettanilag nem sugárérzékeny a daganat, úgy az előzőleg leírt műtétet kell elvégezni, vagy infúziós daganatellenes kezelés lehetséges, esetleg a kettő együtt.

Az utóbbi évtizedekben a hererák kezelési eredménye lényegesen javult. Rendkívül fontos a rendszeres önvizsgálat. Az első gyanús jel esetén urológus szakorvoshoz kell fordulni, mert a korai felismerés esetén lényegesen nagyobb az esély a gyógyulásra.

Dr. Piczkó Katalin

forrás: Patika Tükör - 2003-06-04

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.