Koronavírus – párbeszéd a közértben

– Jó napot kívánok! Hogy van? Látom, egy-egy kollégája már hord maszkot. Maga miért nem?

Azt mondják, hogy egészséges ember ne hordjon maszkot!
– Ez egy tévhit. Magam sem értem, miért terjesztik, de jobban teszi, ha hordja. A maszk véd. A tények makacs dolgok.

– De ha a vírus szemen keresztül is fertőz... akkor minek?
– Ez igaz, megtörténhet, de ritkán. A könny egyes összetevőinek védőhatást tulajdonítanak, így fertőzés leginkább akkor következhet be, ha óvatlanul szemünkhez nyúlunk, megdörzsöljük, a kezünkről visszük át a vírust nagyobb számban. A szem tehát a légutak felé egy kiskaput jelent a vírusnak, de elég nehezen nyitható.

– A légutak felé? Szemen keresztül?
– Igen. A szem a könnycsatornákon keresztül összeköttetésben van az orrüreggel. Ezért kell kifújnunk az orrunkat, ha megkönnyezünk valamit. A vírus is bejuthat az orrüregbe, ott pedig már nyert ügye van. De még egyszer mondom, szemen keresztül ez kis eséllyel történik meg, így a légutak védelme, a maszk használata alapvető jelentőségű.

– Szerintem nem abba a korosztályba tartozom, akiknek félnie kellene...
– Szeretném megijeszteni, a kór fiatalokat is ledönt a lábáról, bele is halhatnak. Számos statisztika bizonyítja már ezt. Ráadásul a maszkkal nem csak magát védi, hanem a kollégáit, a vásárlókat is. Úgy is terjesztheti a vírust, hogy egészségesnek érzi magát, vagy csupán enyhe tünetei vannak, láza sincs, nem érzi magát betegnek. Vírushordozóként azonban veszélyt jelent a környezetére. Ezt a veszélyt jelentősen csökkentheti a maszk használatával.

– Mondanak ezt is azt is, már nem tudom, kinek higgyek...
– Ha a tisztifőorvosra gondol, ő január végén még azt mondta, hogy járványhelyzetben a maszk a védekezés célszerű eszköze. Néhány héttel később viszont azt, hogy az utca emberének megelőzésre nem alkalmas, szerintem valamiféle szükség kovácsolta kommunikáció részeként. Most már kihátrálni látszik ebből a népegészségügyi zsákutcából azzal, hogy ha valaki hordja, akkor azt helyesen tegye. A sajátos megközelítés persze nem példa nélküli. Amerikában is hangoztatják, hogy egészséges ember ne hordjon maszkot, még a CNN orvosi főmunkatársa is ezt kürtöli világgá nap mint nap, megalapozottnak gondolva "Tények és tévhitek" című műsorában. Szerencsére azonban egyre többen gondolják ezt másképp (köztük a Magyar Orvosi Kamara), az emberek kezdik belátni, érezni és érteni is a jelentőségét. Hordja maga is!

 

Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu

Megjegyzés

Tudatában vagyunk annak, hogy az egyébként egyszerhasználatos maszkokat itthon és világszerte is töbször felhasználják. Szükségből fakad, bízunk benne, hogy a helyzet hamarosan változni fog. A jelenlegi járványhelyzetben minden aktív maszk számít. Tartsuk szem előtt, hogy tiszta kézzel vegyük fel és vegyük le, használat közben kerüljük az érintését. Levétele után is mossunk kezet. Nem elcsomagolva, hanem felakasztva, máshoz hozzá nem érve, nedvességtől óvva érdemes tárolni. Amint újra beszerezhetőek lesznek, vegyünk újakat és egyszeri alkalomra szóló rendeltetésüknek megfelelően használjuk fel őket.

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.